Hükümet yanlısı görünen bazı dernekler var. Örneğin; Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ! Bu dernekler Hükümet cephesinden, daha doğrusu AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir bilgilendirme yapılınca, hemen 'Çok doğru' ya da 'Destekliyoruz' açıklaması yaparlar. İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü de beni destekler anlamında şu açıklamayı yaptı: Merkez Bankası yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını vermiştir!'
Umarım dedikleri gibi olur. Açıklamaları şöyle: Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, Merkez Bankası para politikası toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirmesini değerlendirdi.  ASKON İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü, yatırım ortamının oluşabilmesi adına Merkez Bankasının faizleri düşürmesi için gerekli ortam oluşmuştur açıklamasında bulunmuştuk. İş dünyası olarak Merkez Bankasının bu kararı son derece yerinde ve beklentilerimiz doğrultusunda olmuştur.
Merkez Bankası yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını vermiştir' dedi.

'Tek haneli rakamları yakalayacağız!'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü'nün şu sözlerini de unutmayalım:
'Kamu zamları nedeniyle Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkmıştı, Ağustos'ta enflasyonda aşağı indiğini hep birlikte göreceğiz. Eylül ayı baz etkisi, Bankaların Merkez Bankası kararı sonrası kredi ve mevduat faizlerini düşürmesiyle birlikte enflasyonda tek haneli rakamları yakalayacağız. Bütçemiz, vergi indirimlerinin bitmesi sonrası düzelmeye girecek. Yabancı yatırımcıların hisse toplayarak Türk varlıklarına olan ilgisini görüyoruz. Verilere baktığımızda çok yerinde bir karar oldu. İş dünyası olarak Merkez Bankasının bu kararı son derece yerinde ve beklentilerimiz doğrultusunda olmuştur. Merkez Bankası yeniden yatırım ve canlanma döneminin startını vermiştir.

AKP'li Dağ'dan fabrika ziyaretleri

Madem 'yandaş' derneklerden söz ettik...
Devam edelim: AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı ve beraberindeki heyet ile birlikte Menderes ve Torbalı Bölgesinde yer alan üye işyerlerini ziyaret etti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi'nin Menderes ve Torbalı bölgesinde yer alan işletmeler; Naturin Doğal Ürünler, Doğu İklimlendirme, Medifema Hastanesi, Alpin Makine ve Efendioğulları Zeytinyağı tesislerinde çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan heyet incelemelerde bulundu. Saygılı, 'Üyelerimize katkı sağlamak için ziyaretlerimizi sürdüreceğiz' dedi. Bu arada bizim merak ettiğimiz 'katkı'nın nasıl olduğu. Herhalde bu sözcük de çeşitli söylentilere neden olmadan açılır ve açıklanır. Birçok fabrika ve işyeri kapanırken, bu da moral olur...
Ama bazı yatırımların bir şekilde durması da canımızı sıkmıyor, değil... Örneğin;

Menderes'teki hastane ne oldu?

Belirtilen kent ve bölgedeki insanların ve fabrika çalışanlarının yararlanacağı ve yapımına 2016 yılında başlanan ve 2018 yılında tamamlanması vaadedilen 75 yataklı Menderes Devlet Hastanesi'nin inşaatı durdu.
İlçe halkının 50 yıllık hayali olan hastane çürümeye mahkûm edildi. İnşaatın durmasıyla ilgili; yapım ihalesini kazanan şirketin iflas ettiği, ardından ikinci şirketin de dolar artışı nedeniyle işten çekildiği iddia edildi.
Bu arada bir hatırlatma yapalım: AKP'li MKYK Üyeleri, Milletvekilleri ve dönemin AKP'li belediye başkanı Menderes Devlet Hastanesi'nin inşaatı devam ederken şantiye ziyaretlerinde bulunmuş, Mendereslilere hastanenin 2018'de hizmete başlayacağını vaat etmişti. Konu TBMM'ye taşındı. Bakalım Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili nasıl bir açıklama yapacak?

'Rapor neden paylaşılmıyor?'

Neredeyse bir aydır İzmir Kamuoyunu yakından ilgilendiren bir olay var. Dokuz Eylül Üniversitesi yönetimi tarafından, Narlıdere'de bulunan, Güzel Sanatlar Fakültesi kampüsünün 'depreme dayanıksızlığı' gerekçesiyle boşaltılarak Tınaztepe Yerleşkesi'ne taşınması kararının nedeni, daha doğrusu; 'Güzel Sanatlar Fakültesinin depreme dayanıksız olduğunu gösteren rapor neden kamuoyu ile paylaşılmıyor?'
İzmir CHP Milletvekili Sındır da, 'TMMOB ve STK'ların depreme dayanaklılık testi yapılması talebine neden müsaade edilmiyor? Akademisyenler hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde görevlerinden alındılar?' sorusunun yanıtlarını öğrenmek için konuyu TBMM'ye getirdi.
Bakalım nedeni neymiş?

DİP EKSPRES

30 milyon ABD'li KOBİ

Dünyanın en büyük e-ticaret platformu olan Alibaba, ABD'li küçük ve orta boy işletmelerin dünyaya açılmasını sağlamak için önemli bir adım attı. Alibaba, daha önce bu işletmelere satın alma fırsatı verirken 23 Temmuz tarihinde itibaren Alibaba üzerinden satış yapmalarının da artık mümkün olduğunu açıkladı.
ABD'de yaklaşık 30 milyon KOBİ bulunuyor...
New York Times'ta yer alan habere göre Alibaba, bu kararı ABD-Çin geriliminin ardından almasının önemli bir adım olduğu belirtiliyor.
190'ı aşkın ülkede 10 milyondan fazla işletmenin satış yaptığı Alibaba, bu kararıyla ABD'li KOBİ'leri de dünyaya açılmasına destek verecek. Alibaba Grubu'nun Kuzey Amerika ve Küreselleşme Başkanı John Caplan, ABD işletmelerinin bu hacmin üçte birinin ABD işletmelerinden kaynaklandığını açıklıyor.
Alibaba üzerinden satış yapacak olan işletmeler, yıllık 2 bin dolar kayıt parası ödeyecek ancak Amazon'un aksine her satıştan sonra komisyon ödemek zorunda olmayacak.