Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta vurguladığı yerlilik ve millilik, devlet kurumlarında karşılık bulmuyor. 1978 yılından bu yana İzmir'de faaliyet gösteren ve alanında dünyanın sayılı firmalarından olan Elektral A.Ş ürünleri kritik öneme sahip kurumlar tarafından göz ardı ediliyor. Güvenlik kapı ve dedektörleri üreten firma, alanında yerli ve milli tek olma özelliği taşıyor. Elektral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy, tamamen yüzde 100 yerli ve milli üretim olan ürünlerin Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kritik öneme sahip kurumlar tarafından ilgi görmediğini ve yerli olmayan ürünlerin gözde olduğunu söyledi.

Yılda 1 milyon euro yurtdışına gidiyor

Her yıl yaklaşık 100-300 ihale ile alım yapıldığını belirten Erdem Dinçsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yapılan bu ihaleler sonucunda yerli ve milli olmakla kalmayıp dünya standartlarının da üzerinde gösterilen ürünlerimizin tercih edilmemesi ve her yıl ortalama 1 milyon avromuzun yurtdışında faaliyet gösteren şirketlerin kasasına, dolayısıyla o ülkenin katma değerine kazandırılıyor. Bugün dünyanın pek çok noktasında Elektral A.Ş'nin ürettiği güvenlik dedektörleri kullanılmakta. Hem ucuz hem kaliteli hem de yerli olan ürünü kullanmak yerine neden daha maliyetli ve yabancı bir ürün tercih ediyoruz. Biz daha az maliyetle üstelik de dünyanın en gelişmiş cihazını üretiyoruz. Almanlar dahi kendi hapishane ve adalet saraylarında bizim ürünümüzü kullanırlarken, bizim otoriteler gidip İtalya'da cihaz arıyorlar.'

Anlamak zor!

Dinçsoy, 'Özellikle Devlet Hava Meydanları İşletmesi sadece uluslararası standart istemiyor, rakibimiz tarafından bize belge verilmesini istiyor. Ekonomik savaşın bu derece gün yüzünde yaşandığı günümüzde bunu, rakip size verir mi?
Dünyanın en zor ihalelerini alırken, Ülkemizde test dahi edilmiyor, ihaleye dahil edilmiyoruz.
Yeni güvenlik metal dedektörlerimizde metalin cinsi, miktarı tespit edilip – tehdit unsurlarıyla kıyaslanmakta. Hem Amerikan hem de Avrupa normlarını sağlamakta olup, tek eksiği Rakipten Belgesi Yoktur!" diye konuştu.

Yeni nesil 'makam kapısı' üretiyoruz

Üretilen yeni bir ürün olan makam odası gizli silah dedektörü sayesinde odaya silahla girişin önüne geçileceğini ifade eden Erdem Dinçsoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Makam odası kapısına 15 dakikada takılacak bir özel alet sayesinde üzerinde silah olan kişileri odaya almayan-uyaran bir dedektör tasarladık. Bu sayede kişinin üzerinde silah varsa uyarı veriyor, kapı açılmıyor ve kişiyi içeriye almıyor. Devletimizin kritik noktalarında bulunan makamların tercih edebileceği bir ürün olan makam odası gizli silah dedektörü ile devlet büyüklerimiz artık güvende olacaklar. '
Türkiye'de durum bu...
İşte bu firması, 15 yıldır Almanya'ya cihazlarımızı satıyor ve dünyaya da Almanya aracılığıyla  ulaşabiliyoruz. Bunun utancı kime ait?
Artık sizlere bırakıyorum...

Yerli üretim anlaşması

İlaç sektörü 2019 inovasyon endeksinde dünyada ilk sırada yer alan çok uluslu bilim şirketi Gilead Sciences, devletin stratejik yerli üretim öncelikleri doğrultusunda en yenilikçi ve hayat kurtaran ilaçlarını Türkiye'de üretecek. Türkiye, Gilead Sciences'ın ilgili ilaçlar için halihazırda üretim yapmakta olduğu Kanada ve İrlanda'dan sonra üçüncü üretim üssü olacak. Yerli üretim için Pharmactive İlaç ile iş birliği anlaşması imzalayan Gilead Sciences Türkiye, böylece toplam cirosunun % 70'inden fazlasını Türkiye'de üretir duruma gelecek.

3 günde 1 bardak süt içiyoruz!

1 Haziran Dünya Süt günü vesilesiyle belirtelim; Süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye'de kişi başı ortalama 3 günde 1 bardak süt içiliyor. Türkiye'de içme sütü dışında özellikle yoğurt ve peynir tüketimi yüksek olduğu için bu rakam artıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise her yaştan bireyin günde 2 bardak süt içmesini öneriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de her yıl çiftçilerden yaklaşık 9 milyon ton süt toplanıyor.
İşlenen sütten elde edilen ürünlerin %36'sı içme sütü, % 26'sı yoğurt, % 16,5'i peynir, % 16'sı ayran, % 4'ü ise tereyağı, süt tozu ve kremadan oluşuyor. Süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, tüketimde ise istenilen seviyeye ulaşamıyor.

DİP EKSPRES

Kırsal kalkınmada öncü

Türkiye'de süt üretiminin artmasına yönelik çalışmalar  gerçekleştirdiklerini söyleyen Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı; 'Sağlıklı nesillerin yetişmesine öncülük eden Pınar Süt, çalıştığı 18 bin süt üreticisi ve 31 kooperatifle birlikte bir kalkınma modelinin öncüsü oldu. Üreticilerimiz ile birlikte hareket ederek, Türkiye Süt Sektörü'nün gelişimine katkı sağladık. Üreticilerimizi süt sektöründe görülen başarıların temel paydaşları olarak görüyoruz'  dedi.