Sevgili okuyucularım, yıl 1998, eşimin Avusturalya'nın Melbourne kentinde kongresi var. O zaman emniyet şube müdürü olan sevgili Ayangül Taştan "Melbourne'da kuzenim var, gittiğinde mutlaka arayın" dedi. Serdar Baycan ile tanışmamız o vesile ile oldu. Oraya vardığımızda kendisini aradık, eşiyle beraber bizi mükemmel ağırladılar. Serdar Baycan, Avusturalya'ya yerleşmiş Adanalı bir mimar. Orada çok başarılı olmuş. O dönemde yaptığı gökdelenleri, diğer eserleri bize göstermişti çok gurur duymuştuk. Şimdi Avusturalya'da SBS.com da çıkan bir haber ise Serdar Baycan'ın dünyayı geleceğe taşıyacak, mesleği dışında bir proje ile zirveye çıkarmış görünüyor. Duyduğum gurur kat be kat arttı.

***

Serdar Baycan, eski NASA mensubu ortağıyla birlikte uzaya dev bir güneş paneli yerleştirmeye hazırlanıyor! Amaç, uzayda dünyadakinden 42 kat daha fazla olan güneş ışınlarıyla, temiz ve ucuz enerjiyi evlerimize elektrik olarak taşımak. 100 milyar dolarlık bu projeyi, 7 yıl içinde gerçekleştirmeyi planlayan Baycan, küresel ısınma sebebiyle belki de 100 yıl sonra yaşanmaz hale gelecek dünyamızın geleceğini kurtaran kişi olarak, tarihe adını yazdırmaya aday...

***

Serdar Baycan ile yapılan radyo röportajında şunları anlatıyor: "Mimar olduğum için Marsta insan yerleşimi ve bina projeleri için NASA'daki toplantılara katılırken, yetenekli bir fizikçi olan John Mankins ile tanıştım. Konuşurken bu proje ortaya çıktı. Bildiğiniz gibi şu anda dünyada 7,4 milyar insan 25 milyar MW enerji tüketiyor. 30 sene içinde dünya nüfusu 9 milyara ulaştığında enerji ihtiyacımız iki katı, 50 milyar MW olacak. Kömür ve petrol kullandığımız santrallardan çıkan karbon salınımı insanlık için bir tehdit. Bu küresel ısınmayı arttırıyor. Böyle giderse 2100 yılına ulaştığımızda küresel ısı 2 derece daha artacak ve dünya yaşanmaz bir yer haline gelecek. Bunun geri dönüşü de yok. Dolayısı ile temiz enerji kaynaklarına ihtiyacımız var".

***

Projenin nasıl gerçekleşeceğini şöyle anlatıyor: "Dünyanın sabit yörüngesine, 37 bin 786 km'ye yerleştirilecek 1,6-1,8 km çapında güneş panellerinden elde edilen elektrik enerjisi, radyo dalgaları ile yerdeki 6 km çapındaki antene aktarılacak ve burada tekrar elektrik enerjisine çevrilerek dünyaya dağıtılacak. Karbon salınımı sıfır, dolayısıyla çok temiz enerji. Projenin maliyeti 100 milyar dolar civarında, bunu 5-7 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Ben buna "Demokrasi için enerji projesi" diyorum. Çünkü dünyada 2,5-3 milyar insan enerji kaynaklarına ulaşamıyor bu da üretim olmayan yerlerde fakirlik ve sosyal dengesizliklere neden oluyor. Halen Avusturalya hükümeti ve NASA ile projenin gerçekleştirilmesi için görüşmeler sürüyor."

***

Bir Türk dünyanın küresel ısınma nedeniyle yok olmasını engelleyecek bir proje yaratıyor. Bu haberi dinleyince ne kadar mutluluk duyduğumu anlatamam. Geleceğe yatırım yapıyor. Aynı zamanda dünyada sosyal dengesizliği gidermeye çalışıyor. Tevekkeli dememişler "Bir Türk dünyaya bedeldir" diye. İnsanımızın eline imkanlar verildiğinde neler yaratabiliyor.
Bu gurur ve mutluluğu Türkiye'deki Serdarlar için yaşamak isterdim. Oysa ki nice Serdarlar yetiştiren dünyada gururumuz olan üniversitelerimizden biri ODTÜ gün be gün tarumar edilip adeta ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Her şeye rağmen bir gün "Her Şey Çok Güzel Olacak" umudumuzu ayakta tutmaya çalışıyoruz.