Zaman zaman kulağımıza gelir:
‘Zeytin ağaçları odun olmasın!’ diye....
Aslında yaklaşım doğru ama çoğu zaman sözde kalıyor, her konuda olduğu gibi...
Sanıyorum 25- 30 yıl kadar önce, belki daha da evvelinde bu tür haberler gazetelere çok gelir ve bazısı değerlendirirdi..
Yani bu ‘ölümsüzlük’ ağaçlarına kimse sahip çıkmazdı...
Son yıllarda durum bazımıza göre çok, bazımıza göre şöyle böyle değişti...
Hatta geçenlerde Akhisar Ticaret Borsa Başkanı Alper Alhat, yeni bir hamle ile zeytin ağacı sayısını arttıracaklarını ve fide dikimini hızlandıracaklarını açıklamıştı.
Zeytinin ve ağacının yararını, faydasını, değerini kim bilir?
Bu konuda alın teri dökenler ilk sıradadırlar...
Arkasından ise bunu değerlendirip, yararlananlar...
Asıl sahiplenenler ise bu kutsal ağaçtan hiçbir şekilde yararlanmayıp, kendilerini tabiatın ve geleceğimizin önemini bilen gerçek ‘misyonerler’ oldukları düşündüklerim...

Karşılıklı görüşmeler

Edremit TEMA Gönüllülerini yeniden organize eden fedakâr çevreci Kumsal Yenilmez ve Ekibi ; ‘Havran Barajı içinde olup su altında kalacak olan Kutsal zeytin Ağaçları Odun Olmasın!’, ‘Boş arazilere dikilerek değerlendirilsin!’ diye son bir hafta içinde ikinci defa Havran ilçesine gelerek bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundular.
Yanlarında önce Körfez Havran Temsilcisi ve Havran Zafer
Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü (TEMA Gönüllüsü) Ayhan Kurt olduğu halde Havran Kaymakamı Fatih Genel'i makamında ziyaret  ederek kutsal zeytin ağalarının korunması ve uygun yeri olanların dikme olarak değirdirmeleri konusunda  karşılıklı görüş alış verişinde bulundular.
Görüşme grubu  Havran Barajı, Yarasa Yuvaları ve su altında kalacak 10 binden fazla  zeytin ağaçlarını yerinde incelemek üzere Havran Barajı'na hareket ettiler.

10 binden fazla

Zeytinliklerde yapılan incelemeler sonunda, bazı zeytin ağaçlarının sökülerek dikme olarak alındığını ancak çok büyük olan bazı zeytin ağaçlarının da odun yapmak üzere kesildiklerini görüntülediler. .
Havran İlçe Merkezi'ne dönen araştırma grubu; ‘Havran Barajı içinde su altında kalacak olan 10 bin den fazla Kutsal Zeytin Ağacı'ndan ne kadarını odun olmaktan kurtarabiliriz’ konusunda çeşitli alternatif öneriler üzerinde duruldu..

Biyoçeşitliliğin korunması için

‘Kaz Dağlarında Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi’’ tam boyutlu projesinin öneri formunun son haline dönüştürülmesi için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), T.C Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü proje paylaşlarının katılımıyla  Balıkesir Edremit’te 2 günlük çalıştay gerçekleştirdi.
Proje Kaz Dağlarında biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir orman yönetimi ile çevresel ve sosyo-ekonomik kazanımların iyileştirilmesini amaçlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı altında yer alan Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü projenin ortakları. Toplamda 48 ay içerisinde uygulanması beklenen projenin toplam bütçesi yaklaşık 30 Milyon Dolardır ve bu miktarın 5 Milyon Doları GEF kaynaklarından sağlanıyor.
Proje Kaz dağları çevresinde yaklaşık 35,000 hektarı korunan alan ve 150,000 hektarı orman arazisi olan toplamda 180,000 hektarlık bir alanda uygulanacak.

Her ay 10 bin şirket kuruluyor!

Beşiktaş, Levent ve Zincirlikuyu’da metrekaresi 25 dolara ulaşan yüksek ofis kiraları, mobilya, elektrik ve internet gibi aylık sabit masraflar, her ay yeni kurulan binlerce şirketi paylaşımlı ofislere yönlendiriyor.
Ayda 250 TL’den başlayan kira bedelleriyle paylaşımlı ofisler, fiziki ofislere göre %80’e varan maliyet avantajı sunuyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, ülkemizde 2018 yılında toplam 121.460, 2019 yılının ilk 3 ayında ise 29.026 yeni şirket kuruldu.
Yeni kurulacak şirketlerin öne çıkan en önemli ihtiyacı ise ofisler.
Bir ofis için düzenli olarak ödenmesi gereken kira, internet, telefon, stopaj, elektrik, su, doğal gaz, aidat ve temizlik gibi giderler, yeni kurulan şirketler için büyük zorluk teşkil ediyor.
Tüm bu sorunları ortadan kaldıran paylaşımlı ofisler, fiziki ofislere oranla %80 maliyet avantajı yaratıyor. Paylaşımlı ofisleri tercih edenlerin sabit operasyonel maliyetlerden tasarruf ettiği belirtiliyor.

DİP EKSPRES

Başvurular başladı

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu,  IPARD II Programı Altıncı Başvuru Çağrı İlanına çıktı.
Bu Başvuru Çağrı İlanı kapsamında ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’  tedbiri kapsamındaki başvurular kabul edilecek.
Bu destek, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımların belli bir kısmını karşılamak için verilen hibe geri ödemesiz olarak kullandırılacak.
Başvurulan sektörde kurulu veya kurulacak tüketim tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji tesislerinin kurulumu da TKDK tarafından destekleniyor.
Başvuru sahiplerinin bu destekten faydalanabilmesi için ilgili elektrik dağıtım şirketinden alınmış bağlantı anlaşmasına sahip olmaları gerekiyor.

Başarının sırrı

MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, ‘Evdeki huzur önemli. Dürüstlük, çalışkanlık ve insana saygı bir araya geldiğinde başarı da otomatik olarak geliyor’ dedi.
Saygılı, şunları söyledi:
‘Bu üçü bir araya geldiğinde de başarı otomatik olarak geliyor. Ayrıca yoruldum kelimesi yok.
Hafta sonu dahi işyerinizde ailenizden biri, birer birey olarak görüldüğünüz çalışanlarla beraberseniz zaten başarının bir parçası da budur.
İş yerinde çalışan personeli çalışan değil bir aile bireyi, aile ferdi olarak görmek ana temel unsurdur.’