Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”, Türkiye, İspanya ve İtalya’dan zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katılımını hedefliyor. Proje, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde faaliyet gösteren işletmelerin verimliliğini artırmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlar sunmayı amaçlıyor. Türkiye’den 50 firma, proje kapsamında yer almayı planlıyor.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, proje hakkında yaptığı açıklamada, KOBİ’lerin sürdürülebilirlik konusunda eğitileceğini ve hammadde verimliliğini artırmaya yönelik teknolojilerin destekleneceğini belirtti. Ayrıca, iklim değişikliği gibi dış faktörlere karşı dayanıklılığı artıracak stratejiler geliştirileceğini ifade etti.
Rekabetçi pazar ortamı yaratılacak
Uygun, Türkiye’nin 2024/25 sezonunda sofralık zeytin üretiminde dünya birincisi olacağına dikkat çekerken, zeytinyağı üretiminde ise İspanya’nın ardından dünya ikincisi olduğunu söyledi. OASIS Projesi ile gıda israfının azaltılması, kaynak kullanımının optimize edilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. Bu süreçte sofralık zeytin işleme ve zeytinyağı sıkım üniteleri olan işletmelere katılım çağrısında bulunuldu.
Eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak
Proje kapsamında, firmaların mevcut kaynak verimlilikleri analiz edilecek ve üretim süreçlerini iyileştirmeleri için ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Eğitimlerde döngüsel üretim, dijital dönüşüm, akıllı tarım teknolojileri gibi konular işlenecek. İyi uygulama örnekleri tanıtılarak, AB çapında bilinirlik kazandırılacak. Ayrıca, KOBİ’ler arasında eşleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Proje ortakları ve hedefler
OASIS Projesi, Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı kapsamında destekleniyor. Proje, İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde yürütülüyor ve İspanya ile İtalya’daki çeşitli kurumlarla iş birliği yapılıyor. Projenin hedefi, 150 KOBİ’ye çeşitli eğitimler sunarak daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir pazar ortamı yaratmak.