Bu ay baroların genel kurulları yapılacak, yeni yönetimler belirlenecek, 2017 Mayıs ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği (TBB)'nin seçimli genel kurulu için delegeler seçilecek. Biraz bu nedenle çoğunlukla OHAL'li günlerimiz nedeniyle iki yazımı barolara ve baro seçimlerine ayıracağım.
Baro deyince, ilk akla gelen; "Avukatların Meslek Örgütü" olması. Peki avukatlık nasıl bir şeydir, avukat kimdir?
1136 Sayılı Avukatlık Yasasının 1. maddesi; avukatlığı; 'yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, kamu hizmeti niteliğinde serbest bir meslek' olarak tanımlamış. Yasa avukatlığın amacını da; 'yargı mercileri nezdinde, her türlü hukuksal sorunların ve anlaşmazlıkların, adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının  tam olarak uygulanmasını, sağlamak' olarak belirtmiş. Yargının kurucu unsurları; sav, savunma ve karar, gördükleri işlev bakımından tez-antitez ve sentezdir. Bu üç unsurun olmadığı yargılama, adil bir yargılama olamaz, varılan hüküm, toplumda hakkaniyet ve adalet duygusunu tatmin etmez.
Adaletin sağlanması için önemli bir işlevi olan avukat, bu kamusal hizmeti hangi güçle yapacak?
Yararlanacağı bir kamu erki ya da başka bir gücü yok, hatta çoğu zaman kamu otoriteleri tarafından görevini yapması engellenir. Sıkıyönetim ve olağanüstü hal (OHAL)'lerde bu engeller katlanılamaz hale gelir. Avukatlığın OHAL'li halleri (1) öncelikle etkin ve etkili barolara avukatların görevlerini korkusuz ve güvende yapabilmeleri için ihtiyaç vardır.

Avukatlar kendisini vekil atayanların haklarını sağlamak için iş yaparlar. Herkesin bir gün mutlaka bir avukata ihtiyacı olur, bizdeki gibi bir türlü demokratik hukuk devleti olamayan bir devletin vatandaşıysanız bu ihtiyaç daha da yakıcıdır. Diğer yandan Avukatlık Kanunun 76. maddesine göre barolar aynı zamanda hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla görevlidir. O yüzden avukatların sorunları, baroların hali hukuk güvenliğine ihtiyacı olan, adalet beklentisi olan tüm toplumu ilgilendirir. 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL rejimi, yayınlanan şimdilik 8 adet KHK ile yönetilen memlekette hukukun köküne kibrit suyu dökülmüş durumda. Soruşturma dahi açılmadan on binlerce kamu görevlisi ihraç ediliyor, imzasız ihbarlarla, gizli tanıkların anlatımları ile insanlar gözaltına alınıyor, beş gün avukatı ile dahi görüştürülmüyor, otuz güne kadar gözaltına tutuluyor, ardından otomatikman tutuklanıyor, tutuklandıktan sonra avukatı ile sınırlı zamanda ve kayıt ve gözetim altında görüşebiliyorlar. Tutuklamalar duruşma açılmadan ve hatta itiraz dilekçeleri, soruşturma dosyaları incelenmeden otomatikman uzatılıyor, masumluk karinesinden yararlanma, savunma hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı sizlere ömür. Yürütülen cadı avından avukatlar da nasbini alıyor (2). Bunun doğal sonucu kendilerini güvensiz hisseden avukatlar soruşturmalarda müdafilik üstlenmekten çekiniyorlar.
Bütün bu olaylar yaşanırken, barolar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) ne yapıyor? Bir iki istisna dışında barolar ve TBB hiç bir şey yapmıyor. Bunun yerine TBB Başkanı 70 baro başkanını da yanına alarak yargı kararları ile hukuka aykırılığı tescillenen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gidiyor ve iktidara methiyeler düzüyor, savunma hakkı ve işkence yasağı ihlallerini görmezden gelen demeçler veriyor, avukatların gözaltına alınması ve tutuklanmasını görmezden geliyor. Avukatları da doğrudan ilgilendiren, hukuk güvenliğini ortadan kaldıran KHK'lere ilişkin baroların TBB'nin sesi çıkmıyor. Sözün özü 15 Temmuz sonrasında, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Arabacı'nın dediği gibi "TBB ve Barolar Sınıfta Kalmıştır"(3)
Bu olumsuz ve umutsuz tablonun değişmesi için baroları ve TBB'yi avukatlara baskıları önemsemeyen, hukuksuz OHAL rejimini umursamayan halden kurtarmak lazım. Onun için bu ay yapılacak baro seçimler son derece önemlidir.
İzmir Barosu genel kurulu 15-16 Ekim tarihlerinde yapılacak, şu anda altı liste genel kurula hazırlanıyor, bunu da önümüzdeki  haftaya bırakalım.

1 http://www.haberekspres.com.tr/avukatligin-ohalli-halleri-makale,4848.html
2 http://www.haberekspres.com.tr/bugun-12-eylul-avukatlar-tutuklu-makale,4919.html
3