Karşıyakalı ama yıllardır Kuzgunyakalı (İstanbul Kuzguncuk) Heykeltıraş Ressam Bihrat Mavitan, '7-24 Tek Kişilik Karma Heykel Sergisi' adını verdiği sergisini Arnavutköy Galeri Sevin'de açtı. Kendisiyle çalışmaları ve son sergisi üzerine bir söyleşi yaptık.

Bihrat Mavitan söyleşimiz sırasında, babası ünlü ressamlarımızdan Vedat Mavitan'ın 2105'te doğumunun 100. yılı olması nedeniyle kendisinin dışında, Eşi Alev ve oğlu Tan Mavitan ile 'Vedat Mavitan 100 Yaşında' ortak sergisinin hazırlıkları içersinde olduğunu açıkladı. Söz konusu sergide bugün yaşamda olmayan babasının yapıtlarının da yer alacağını aktardı.

Sergi davetiyenizde, kişinin atölyesinin evi olduğunu belirtiyor, 'Kişi, oralarda demlenip çalışarak kendi etrafına heykeller örer' diyorsunuz. Bu son serginizde ortaya nasıl heykeller çıktı? Malzeme olarak ne/neler kullandınız?

Bu sergide yeni teknik, yeni malzeme olarak kum döküm ile pik dökümü asitlerle renklendirip patine ettim. Figür ağırlıklı idi. Gezi'ye göndermeler de vardı.

Bu kaçıncı heykel serginiz?


Kaçıncı heykel sergim bilmiyorum ama şimdiye kadar 113 sergi açtığımı biliyorum.

Yeni sergi projeniz var ailecek, söz eder misiniz?

2015'te 'Vedat Mavitan 100 Yaşında' adı ile Vedat Mavitan, Bihrat Mavitan, Alev Mavitan, Tan Mavitan olarak bir sergiye hazırlanıyoruz.

Heykellerinizde malzeme kullanımına nasıl karar veriyorsunuz? En fazla bağlı olduğunuz malzeme var mı? Ya da malzeme seçiminize ilişkin sıralama yapar mısınız?

Her heykel kendi malzemesini anons eder. Ben, ahşap istiyorum diyen iş mermerden yapılmaz. Dolayısıyla bir sırası yoktur. Her malzeme yeri gelince kullanılır.

Heykellerinize çalışırken gün içersinde tercih ettiğiniz bir saat var mı?

Serginin adı gibi; 7-24 veya 24-7.

'Heykel adında durağa sahip iki kent biliyorum!'

Heykel sanatı sadece İstanbul için mi geçerli? Diğer 80 ilimizin heykel vaziyetleri üzerine neler söylemek istersiniz?

Tabii ki değil. Başına geleceklere razı olmadan Kars'a da yapılabilir... Heykel diye durak bulunan 2 kent biliyorum: Bursa ve İzmir.

Heykel dışında diğer alanınız olan resimle ilgili çalışıyor musunuz? Gündemde resim sergisi var mı?


Evet, onsuz olmuyor. Çünkü resimlerimin heykellerini yapıyorum. Evet, yıl sonu 'Suluboya' diye bir sergim olacak.

Yıllar önce başlığını attığınız bir kitap çalışmanız vardı. Başlık şöyleydi: 'Dışarıya Takım verilmez!' Kitap ne durumda?


Dışarıya takım vermeye başlayınca kitabın kıymeti harbiyesi kalmadı. Yeni proje, 'Bana Sorulan Sersemce Sorular - BSSS' diye bir sergiye hazırlanıyorum. Bakalım artık.

İzmir'e söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Çok selam...