Dünyanın lider şehirler arası yolculuk paylaşım ağı BlaBlaCar, 19 ülkedeki sürücü ve yolcularla güvenilir bir topluluk oluşturuyor. BlaBlaCar, ücretsiz mobil ve web uygulamalarıyla şehirler arası seyahat etmek isteyen yolcuları aynı yönde yolculuk yapan sürücülerle buluşturuyor ve yol masraflarını kişiler arasında paylaştırarak seyahati herkes için daha ekonomik ve keyifli hale getiriyor. BlaBlaCar İletişim Müdürü İpek Akın ve Pazarlama Müdürü Irmak Arık sisteme kayıt olan yolcu ve sürücülerin çoğunu kendini çok konuşkan olarak tanımladığına dikkat çekiyor

BlaBlaCar nedir?

BlaBlaCar, arabasında boş koltuğu olan sürücülerle aynı yöne giden yolcuları buluşturan bir araç paylaşım platformu. Ağırlıklı olarak uzun mesafeler için kullanılan bir platform. 13 ülkede var şu anda Türkiye olarak 25 Eylül'de BlaBlaCar ailesine katıldık. Toplamda 10 milyondan fazla üyesi var. Her ay iki milyon kişi BlaBlaCar aracılığı ile seyahat ediyor.

Böyle bir proje fikri nasıl doğdu?

Fikir, BlaBlaCar'ın kurucularından ve o dönem öğrenci olan Frederic Mazzella'nın 2004 Noel tatilinde, Fransa'da şehir dışında yaşayan ailesinin yanına gitmek istemesiyle ortaya çıkıyor. Frederic, Noel zamanı ulaşım aracı bulamayınca, yollardaki araçlarında yalnız yolculuk eden insanları görüyor. Onun da aklına kendisiyle aynı yöne giden bir sürücü bulmak ve ona aracındaki boş koltuğu doldurmak karşılığında benzin masraflarını paylaşma önerisinde bulunmak geliyor. internette yolculuk paylaşabileceği bir site olabileceğini düşünüyor ancak böyle bir site bulamıyor, böylece BlaBlaCar fikri doğmuş oluyor.



BlaBlaCar'ın Türkiye'ye gelişi nasıl oldu?

BlaBlaCar'ın üç ortağı bir araya geldikten sonra şirket hızlı bir şekilde Avrupa'da yayılmaya başlamış. Türkiye 13. ülke olarak faaliyet gösterilen ülkeler arasına katıldı. Zamanlama da önemliydi. BlaBlaCar temmuz ayında 100 milyon dolarlık bir yatırım aldı ve bu yatırım sonrasında genişleme planında faaliyete geçen ilk ülke Türkiye oldu. Elbette her pazara giriş yapılmadan önce detaylı araştırmalar yapılıyor. Türkiye'ye gelme kararında en önemli kriterlerin başında benzin fiyatlarının yüksekliği geliyor. Bunun yanında genç bir nüfus var ve internet penetrasyonu yüksek. Üçüncü kriter birçok büyük şehrin olması ve bunların arasındaki mesafenin uzunluğu. Son olarak da BlaBlaCar'ın ulaşım açısından ülkeye katkı sağlayabilecek, geliştirebilecek noktalar olduğunu görmesi önemliydi.

Sistem nasıl işliyor?

BlaBlaCar'da sistem şöyle işliyor: BlaBlaCar'ın ücretsiz mobil uygulamasını indirerek ya da www.blablacar.com.tr adresine girip Facebook hesabınızla giriş yaparak profilinizi oluşturuyorsunuz. Yolcuysanız, gideceğiniz yeri ve yolculuk yapacağınız tarihi seçiyorsunuz ve karşınıza sizinle aynı yöne yolculuk etmek isteyen sürücüler çıkıyor. Kendi aracınızla yolculuğa çıkıyorsanız, profilinize aracınızın modelini ekliyor, yolculuğunuzun detaylarını ve aracınızdaki boş koltuk sayısını belirtiyorsunuz. Sistem size o yolculuk için koltuk başına bir masraf katkı payı öneriyor. Masraf katkı payı, kar gözetmeksizin yol masraflarını diğer yolcularla paylaşmanıza imkan verecek şekilde belirleniyor. Ardından sıra profilleri inceleyerek yolculuk arkadaşlarınızı daha yakından tanımaya geliyor. BlaBlaCar'ın güvenilir topluluğunda, üyelerin fotoğraflarını ve kısa biyografilerini görebilir, potansiyel yolculuk arkadaşlarınız hakkında daha önceki yolculuklarında bırakılmış yorum ve puanlamaları inceleyebilirsiniz. İsterseniz de onlarla iletişime geçip aklınıza takılanları sorabilir, nasıl biri oldukları hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Yolculuk sonrasında ise hem yolcular hem de sürücüler birbirlerine puan verip, yorum yaparak hem güvenilir bir topluluğun oluşturulmasına katkıda bulunuyor hem de bir sonraki yolculukta diğer üyeler tarafından tercih edilme şanslarını artırıyorlar.

Yakıt tasarrufu, özel araç hizmeti ve en önemli maddelerden biri olan trafikte daha az aracın yer almasını sağlayan bu platform için ne gibi güvenlik önlemi alınıyor?

BlaBlaCar olarak güvenilir bir yolculuk paylaşım topluluğu yaratmak bizim için çok önemli. Bunu bir kaç farklı özellik ile sağlamayı amaçlıyoruz: Türkiye'de BlaBlaCar kullanıcısı olmak için kişinin Facebook hesabı ile giriş yapması gerekiyor. Böylece kullanıcıların birbirlerinin gerçek kimliklerini görmesini sağlıyoruz. Üyelerimiz, buna ek olarak e-mail adreslerini ve telefon numaralarını da doğruluyorlar. Yolculuk yapacakları kişiyi seçerken daha önceki puanlamalarına bakabiliyorlar. Hem sürücüler hem de yolcular beraber yaptıkları yolculuklardan sonra, birbirleri ile ilgili yorum ve puanlama paylaşıyorlar. Bu bilgi bir sonraki yolculukları için arkadaş arayanlara ışık tutuyor. Ayrıca bu sayede BlaBlaCar topluluğu, profil ve puan/yorum sistemleri sayesinde kendi denetimini yapıyor ve paylaşım ruhuna aykırı davrananlar kendiliğinden sistemden uzaklaştırılmış oluyor. Ayrıca, üyelerimizin sistemden en iyi şekilde faydalanmaldrı sağlanıyor.



En çok tercih edilen güzergahlarınız hangileridir?

Türkiye'de en sık kullanılan güzergahların başında İstanbul-Ankara geliyor. En çok İstanbul, Ankara, İzmir çıkışlı yolculukların paylaşıldığı BlaBlaCar Türkiye'de, Bursa, Adana, Antalya ve Kocaeli çıkışlı yolculuklar da oldukça fazla yer almakta. Yaz aylarında Bodrum, Çeşme, Ayvalık, Kuşadası gibi destinasyonların da sık yolculuk yapılan rotalara ekleneceğini düşünüyoruz.

Fiyatlandırma sistemi nasıl oluyor?

Normalde bizim önerdiğimiz ortalama bir fiyat listesi var ve bunun üzerine maksimum çıkacağı ve minimum ineceği bir limiti var. Sürücü o maksimum ile minimum fiyatlar arasında oynama yapabiliyor. Bu farklı fiyatlandırmalar da sitede değişik renklerle gösteriliyor. Yani kullanıcı belirlenen fiyatın ortalamanın üstünde mi altında mı görme olanağına sahip. Yolcu da A noktasından B noktasına gitmek istiyorsa bütün seyahatlere bakıyor ve beraber yolculuk yapmak istediği sürücüyü seçiyor. Dolayısı ile hem sürücünün hem de yolcunun daha tasarruf etmesini sağlıyor. Çünkü fiyatlar çok uygun. Sürücü kendi yolculuk masraflarının bir kısmını karşılayabiliyor. Daha keyifli oluyor, hayatlarında hiç karşılaşamayacakları insanlarla tanışıyorlar. Bu şekilde sosyal ve tasarruf gidebilecekleri bir seyahat şekli...

Üye olmak icin kullanıcılar bir ücret ödüyorlar mı?

Üyelik ücreti yok. Hem Android'de hem iOS'e ücretsiz olarak indirebiliyorlar.

Hayvanımı götürün talebi

Siz bu sistemde seyahat gerçekleştirdiniz mi? Nasıl bir yolculuktu?

BlaBlaCar'ın gücü tüm çalışanların sistemi kullanıyor olmasından geliyor. Böylece BlaBlaCar deneyimini yaşama ve diğer topluluk üyeleriyle tanışarak, geri bildirimlerini alma şansımız oluyor. Kütahya'dan İstanbul'a geri dönecektik, yolculuk ilanı verdim BlaBlaCar'a. Biri mesaj attı: 'Ya kardeş' dedi; 'Guinea Pig'imi götürebilir misin İstanbul'a?' 'Siz de gelecek misiniz yoksa sadece Guinea Pig'inizi mi götüreceğim?' diye sordum; 'Kendisi gelecek, çok usludur' dedi. Sonra götüremedik çünkü Guinea Pig'in Kartal'a gitmesi gerekiyormuş, biz o tarafa gitmiyorduk. Böyle enteresan isteklerle gelebiliyor insanlar.



Üyelerimizden de bize gelen çok güzel anılar var. Birkaç tanesine değinmem gerekirse; yolculuk paylaşımı sonrası arkadaş olup beraber tatile gidenler, aracında meyveden, buzlu çaya kadar ikramlarda bulunanlar, müzisyen biriyle yolculuğunu paylaşarak, arabayı gitar melodileri eşliğinde sürenler gibi birçok güzel ve keyifli paylaşımlar yaşanıyor. BlaBlaCar'da yapmaya çalıştığımız şey de tam olarak bu topluluk ruhunu yaratmak. Topluluğumuz büyüdükçe, bu güzel hatıraların sayısı da artıyor olacak.
Seyahat edeceğiniz kişiyi sizin seçiyor olmanız da çok önemli. Yoldaki uzun saatleri keyifli kılan en önemli kriter aslında bu. Aracında boş koltukları olan sürücüler sisteme kayıt olarak, aynı yöne giden yolcuları bu platformda taşıyor ve yolculuk yapıyor.

Yolculuk esnasında yaşanan sıkıntılar olduğunda BlaBlacar akabinde bir destek sağlayabiliyor mu?

Üyelerimizin sistemden en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak amacıyla uzman üye ilişkileri ekibimiz haftanın 7 günü kullanıcılarımıza destek veriyor.

BlaBlaCar'ın 2016 yılına ilişkin hedeflerinizden bahseder misiniz?

En önemli hedefimiz, Türkiye'de BlaBlaCar kullanımını bir alışkanlık haline getirerek, kurmuş olduğumuz güvenilir topluluğun büyümesini sağlamak.

Son dönemde güçlü bir rüzgar haline gelen bu akımı neye bağlıyorsunuz? İhtiyaçtan mı doğuyorlar, yoksa mobil teknolojinin gelişmesi mi bu modelleri mümkün kılmaya başladı?

BlaBlaCar açısından bakarsak kesinlikle ihtiyaçtan doğan bir konsept. Bunun yanında günümüzde paylaşım ekonomisi çok ilgi çekmeye başladı. Daha az kaynak kullanmak adına paylaşım ekonomisi uygulamalarını hayatın birçok alanında görmeye başladık. BlaBlaCar da bu paylaşıma katkıda bulunan modellerden biri. Son olarak elbette mobil teknolojilerin gelişmesi de fırsatı büyütmek adına önemli etki yarattı.

Yakın gelecekte metro, otobüs gibi geleneksel ulaşım sistemleri ile Uber, BiTaksi ve sizinki gibi paylaşım modelleri arasında nasıl bir pazar dağılımı olacak?


Bizi bu platformlardan ayıran önemli farklarımız var. BlaBlaCar sisteminde zaten planlanmış bir yolculuk var ve diğer kişi bu yolculuğu paylaşmak için ona katılıyor. Yani sistemin temeli zaten o seyahati yapacak olan kişinin masraflarını azaltmasını sağlamak ve diğer yolcunun da ulaşım ihtiyacını gidermek. Dolayısıyla burada profesyonel bir şoförlük hizmeti yok. Bizim sistemimizdeki insanlar para kazanmak için değil masraflarını azaltmak için yolculuklarını paylaşıyor. Bu noktadan yola çıkarak BlaBlaCar'ın varolan pazardan bir pay almasını değil, yeni insanları sisteme katarak pazarı büyütmesini bekliyoruz. BlaBlaCar'ın girdiği tüm pazarlarda etkisi bu şekilde oldu.

Konuşkanlık kriterleri


BlaBla'nın açılım nedir?

İsmimizin nereden geldiğine ve Türkiye'de BlaBlaCar kullanıcılarının profiline dair enteresan bir bilgiyi de paylaşmak isterim. BlaBlaCar kullanıcıları kayıt aşamasında, arabada yolculuk ederken ne kadar sohbet etmek istediklerine dair bir seçim yapıyorlar. Eğer sohbet etmeyi sevmiyorlarsa Bla, sohbet etmeyi seviyorlarsa BlaBla ve sohbet etmeye doyamıyorlarsa kendilerini BlaBlaBla olarak tanımlayabiliyorlar. Şirketin ismi de aslında buradan geliyor.

BlaBlaCar Türkiye ile ilgili en dikkat çekici istatistiklerden biri ne kadar sohbet etmeyi seven bir ülke olduğumuz. Türkiye'deki kullanıcıların %99'u kendilerini BlaBla veya BlaBlaBla olarak tanımlıyor. Bu da yolculukların bol sohbetli geçtiğine işaret ediyor.


Kullanıcı yorumları:
Mesut Kılınç (BlaBlaCar Kullanıcısı): Süper bir uygulama. Yolcu olarak da şoför olarak da kullandım. 80 tane ilanım var. Bazen insanlar evcil hayvanlarını bana veriyorlar. Kedi ve papağan taşıdım mesela. Bunların dışında 2 kişi daha bana geleceğini söyledi. Sonradan gelecek 2 kişi daha sonradan iptal etti de rahat bir nefes aldım. Kedi ve bir papağan ile Antalya'ya kadar gittik.
BlaBlaCar ile bir kere yolculuk yaptık daha. Bir üniversite öğrencisi çift bizimle iletişime geçti. Biz Pınar-Aybar Moralı: İzmir'den Bodrum'a gidecektik ailemizin yanına. Çiftimizle buluştuk. Yol çok keyifli geçti. Bayağı eğlenceli bir çiftti. Yolun nasıl geçtiğini anlamadık. Hiç sıkılmadık. Böyle bir şeyi tekrar yaşamak isteriz.