Muammer Kırca- Bugünkü konuğum Hayri Tuna Yükselen. Yükselen, Uluslararası Lions Dernekleri 118 R Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı. Genel Yönetmen Hayri bey ile Lions'ları konuştuk. Neden varolduklarını, nasıl faaliyet gösterdiklerini, amaçlarını, yaptıkları fedakarlıkları, kısacası faaliyetlerini, fikirlerini ve niyetlerinin ne olduğu öğrenmeye çalıştım.
Hayri bey, dünyada ve Türkiye'de kaç Lions kulübü, kaç Lion var?
Dünyada 50 bin, Türkiye'de 6 bin kulübümüz var. Üye sayımız ise dünyada 1 milyon 450 bin, Türkiye'de ise 6 bin. En çok Lion da Hindistan'da. Yani dünyadaki her 6 Lion'dan 1'i Hintli. Ama her gün sayımız hızla artıyor.

*Dünyada 207 ülkede örgütlü, 1 milyon 450 bin üyeye sahip bir oluşum olarak kendinizi nasıl bir hareketin bireyleri olarak görüyorsunuz?

Biz sivil toplum örgütleri içerisinde hizmette birinciyiz. Biz uluslararası bir sivil toplum örgütüyüz. Hiçbir maddi beklentisi olmayan, tamamen gönüllülerden oluşan bireyleriz. Şunu açıkça söylemeliyim ki, bizlerin yaptığı ulusal ve uluslararası yardımlaşmayı herkese göstermektir.

*İsteyen herkesi içinize alır mısınız, yani bir lion olmak kolay mıdır?

Biz nitelikli ve doğru insanlarla çalışmayı hedefliyoruz. Tabii ki meslek sahibi olması, toplumda saygın, sevilen ve dürüst olarak kabul edilmesi de şarttır. Ayrıca mevcut Lion'ların da kefareti gerekli. Bu kefaret, diğer bir deyişle kefillik anlamına gelmektedir. Biz beraber olduğumuz ve  zaman içerisinde aramıza katılan arkadaşlarımıza karşı her zaman "sen bu işi benden daha iyi yaparsın" anlayışı ile yaklaşırız.  

    
*Üyelik andınız var mı, lütfen söyler misiniz?

Tabii söyleyeyim:
"Lions tüzük yönetmeliklerine, Atatürk ilkelerine ve Lions kurallarına bağlı kalacağıma, insanların barış ve mutluluğu, ulusumuzun güvenliği, refahı ve yücelmesi için çalışacağıma, insanlık ülküsüne ve tüm insanlara, her zaman ve hiçbir karşılık beklemeden bağlı kalıp, hizmete devamlı hazır olacağıma, Lions'u kişisel yararlarıma asla aracı etmeyeceğime, tüm toplantı ve çalışmalara katılacağıma, yöneticiler tarafından verilecek görevleri yerine getireceğime bir Lion olarak söz veriyorum."
Ayrıca yeni üye olacak arkadaş için kefaret veren, yani öneren Lion'un da "önerici andı" ve "Lions'a bağlılık andı"mız var. Bu her iki andımızda da dile getirdiğimiz şey iyi insan olmak, yardım etmeye sevmektir.

* Toplantılarınızda olmazsa olmazınız nedir?

Bizim her toplantımızda Türk Bayrağımız, yanında da Atatürk'ün resmi vardır. Kulüp bayrağı ve genel yönetmen bayrakları daha sonra geliyor.

*Hayri bey, sizin amacınız nedir?

Biz bire bir devlet için çalışıyoruz. Başta bu ülkenin insanları, sonra da dünyanın her yerindeki canlılar bizim vazgeçilmezlerimizdir. Bu anlayışı gerçekleştirdiğimiz anda mutlu insanların yaşadığı bir ülke, dolayısı ile bir dünya meydana gelecek. Bunların dışında şunları söyleyebilirim:
"Topluma hizmet etmek amacıyla yeni Lions Kulüpleri organize etmek ve kurmak, Lions Kulüplerinin aktivitelerini koordine ve standardize etmek, dünya ulusları arasında bir anlayış ve iş birliği ruhu yaratmak ve geliştirmek, İyi yönetim ve iyi vatandaşlık ilkelerinin geliştirilmesini sağlamak, toplumun uygar, kültürel ve sosyal kalkınmasına etkin katılımda bulunmak, kulüpleri dostluk, arkadaşlık ve karşılıklı anlayış bağlarıyla birleştirmek, politikada taraf tutmadan ve dini inanç farkı gözetmeden, toplumun yararına olan tüm konularda, üyelerinin serbest tartışabilecekleri ortamı sağlamak, hizmete yatkın kişilerin, maddi karşılık beklemeksizin, kamusal hizmetler ve özel girişimlerde etik değerleri korumak." İşte biz bu hizmetlerimizle devletimiz için çalışıyoruz.

*Türk lions'u neler yapıyor?

Türk Lions'u çevresiyle birlikte dünya ve Türkiye için hizmette sınır tanımıyor. Tabii ki bunda da ölçümüz şudur: Bizim için önce ulusumuz gelir, sonra insanlığa hizmet. Bizler karşılıksız bu işe gönül vermiş, sevdalanmış kişileriz. Zaman zaman ailelerimizi, çocuklarımızı ihmal ediyoruz. Bu yolda, bir ülkü birliği içinde çalışan neferleriz. Ve biz bundan süper zevk alıyoruz.


*Şu anda ne kadar kişiye hizmet ediyorsunuz.

Biz şu anda 125 milyon kişiye hizmet ediyoruz. Anlayacağınız biz gönüllüler ordusuyuz.

*Hedefiniz kaç kişi? Sağlıkta nerdesiniz?

2021 yılında hedefimiz yılda 200 milyon kişiye hizmet götürmek. Dünyada 67 tane göz bankası kurduk. 40 tane göz hastanesi kurduk. 7 milyon 500 bin kişiye katarakt ameliyatı yaptık. 20 milyon insanı tedavi ettirdik. 100 milyonlarca kişiyi de taramadan geçirdik. Bizim hedefimiz "Nerede ihtiyaç varsa, orada bir lion vardır" anlayışını gerçekleştirmek. Ve biz bunu gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Bizim için önemli olan Türk bayrağını dalgalandırmak ve Türk milletini temsil etmektir.

*Bu yıl itibari ile üzerine gidilmesi gerektiğini düşündüğünüz ve yoğunlaştığınız konuları sıralarsak neleri sayabilirsiniz?

Öncelikle diyabet diyoruz. Çünkü yaşayan her 100 kişiden 65'i diyabetli. Daha sonra çocuk kanseri geliyor. Sırasıyla da göz nuru, çevre ve açlık bizim gündemimizde bulunmakta. Tabii ayrıca kültür sanat ve tarih içinde elimizden geleni yapıyoruz.

*Bir de sizin vakıflarınız var. Bir kısmı destekledikleriniz, diğerleri de sizin kurduklarınız. Bunları sayar mısınız?
    
Amacı ve hizmet alanı "Aydınlık Bir Yaşam İçin" halkımızın göz sağlığını korumak olan Göz Vakfımız, Ege Akdeniz Hizmet Vakfımız, Türk Lions Vakfı, Göz Nurunu Koruma Vakfı, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türk Böbrek Vakfı ve Hizmet Hastanesi, Bağımlılığı Engelleme Mücadele ve Eğitim Vakfı (BEMEV), Lions İstanbul Anadolu Yakası Sosyal HizmetVakfı (LİAY), 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı, Türk Lıons Beceri Kazandırma Vakfı (TÜLBEK), Ege Akdeniz Hizmet Vakfı, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Körler Vakfı, Lises Vakfı Lions ve Leo Kulüpleri Yönetim Çevresi Eğitim Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Anadolu Lıons Diyabet Vakfı, Lıons Eğitim ve Hizmet Vakfı ve Lıons Göz Bankası.
    
*Bu kadar vakıfa katkı koyuyorsunuz, 100 milyonlarca insana yardım ediyorsunuz. Afrika'da gözleri görmeyen adama katarakt ameliyatı yaparken, Türkiye'nin kıyıda köşede kalmış köylerine elektrik-su götürmek için çabalıyorsunuz. Peki siz çok mu zengin siniz, ya da şöyle sorayım; siz parayı nereden buluyorsunuz?

Bizim bütün üyelerimiz meslek sahibi. Onlarla birlikte yok'u var etmeye, imkansız'ı başarmaya çabalıyoruz. Faaliyet gösterdikleri iş alanlarından faydalanıyoruz. Muhtaçlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca üyelerimizden topladığımız aidat ödemeleri de var. Tabii zaman zaman da hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Yani özetlersek, bizim gönlümüz zengin.

Yaptığınız yardımların dışında, yeni projeniz var mı?

Bir Avrupa Birliği projesi olarak Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfı'nın da desteği ile Toplum akademisi kurmayı amaçlıyoruz. Ülkemizde bulunan sivil toplum kuruluşları ile birlikte sivil toplum hareketinde elde ettiğimiz 100 yıllık tecrübemizi paylaşacağız. Türkiye Sivil toplum hareketinin gelişmesine sonsuz faydalarının olacağını umduğumuz bir sivil toplum akademisinin ülkemizde gerçekleştirmek üzereyiz. Tabii ki bu aşamada sivil toplum örgütleri ile de paslaşacağız.

*Kendinizi tanıtmak, toplumu bilgilendirmek için farklı başka çabalarınız var mı?

Tabii... Bodrum'un girişine, Fransız Kültür Merkezi ile Tevfik Fikret Lisesi arasına, bir de Antalya'nın girişine "Lions Barış Anıtları" dikilecek. Bu anıtların üzerine de Atatürk'ten veciz sözler yazılacak.
    
*Sayın Genel Yönetmen, size özgürlük, anlayış, ulusumuzun güvenliği desem ne anlarsınız?

Bir bireyde olmazsa olmaz olan özgür iradenin, içinde bulunduğu ortamın şartlarını, uyumlu bir anlayış içinde yorumlayabilen ve ulusunun güvenliğini amaç edinmiş bir birliktelik anlarım.


*Hayri bey, şimdi size bazı kelimeler söyleyeceğim. Bu kelimelerin sizde ne çağrıştırdığını söyler misiniz?

    Türkiye / Herşeyin başı
    Siyaset / İlgilenmiyorum
    Cumhuriyet / İdeal
    Atatürk / Tek lider
    Birlik / Ulus
    Asker / Canım feda
    Din / Dinlerin eşitliği
    Laiklik / Vazgeçilmez.
    Dünya / İnsanlık
    Zengin / İlgili değilim
    Fakir / Hizmette hedefimiz
    Yardım / Lions

HAYRİ TUNA YÜKSELEN KİMDİR?

1961'de Ankara'da doğdu. Balkan kökenli bir ailenin ferdi olan Yükselen, ortaokulu TED Ankara Koleji, lise eğitimini ise Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamladı.
Anne tarafından dedesine "Tınaz" soyadını bizzat Atatürk vermiştir.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesini 1983 yılında bitirmiş ve aynı fakültede master yaparak 1987 yılında Ziraat Yüksek Mühendisi ünvanını almıştır. Çok iyi derecede İngilizce ve pratik olarak Almanca ve Rusça lisanlarına vakıftır. Çalışma hayatına Kuşadası'nda Türkiye'nin ilk apart otelini kurarak başlamıştır.
Profesyonel iş hayatına tarım şirketlerinde yöneticilik yaparak devam eden Hayri Tuna Yükselen tarımsal ürün dış ticareti konusunda kurduğu şirketlerle ülke tarım sektöründe hep ilkleri başarmıştır.

Balkan Göçmenleri Derneği'nde yönetici olarak Bulgaristan'dan gelen soydaşlarımızın, yerleşimi konusunda yıllarca devlet ile işbirliği yapan Yükselen, İzmir Mavişehir İlkokulu Koruma Derneği'nin kurucu başkanı olup, söz konusu okulun fiziki gelişimi konusunda da uzun yıllar çalışmıştır. Phokaia Lions Kulübü'nün kurucu üyesi olan Yükselen, 11 yıldır da Lions 118 R yönetim Çevresi Federasyonu'nda değişik görevlerde bulunarak, Lions Ailesi'ne hizmet etmektedir.