Ege Üniversitesi () öğrencilerinin yemekhane fiyatlarına tepkisi sürüyor. EÜ’de ‘Öğrenci Dayanışması’ adı altında örgütlenen öğrenciler, yemekhane zamlarının geri çekilmesi için topladıkları bin 500 imzayı EÜ Rektörlüğü’ne teslim etti. İmzaların teslimi öncesinde Rektörlük önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, yemekhane fiyatları hakkındaki tutumu ve protestolara kayıtsız kaldığı gerekçesiyle EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a tepki gösterdi.  Rektörlük önünde toplanan öğrenciler, "Yemekhane Zamları Geri Çekilsin" yazılı pankart açarkenken; "Müşteri değil öğrenciyiz", "Necdet elini cebimizden çek", "Sefalete teslim olmayacağız", "Yaşasın öğrenci dayanışmamız" sloganları attı.

"BESLENMEYE ULAŞAMIYORUZ"


EÜ Öğrenci Dayanışma adına basın açıklaması metnini okuyan öğrenci Yusuf Metin Karakaya, “22 Eylül 2023 tarihinde Ege Üniversitesi yemekhanelerinde  6 TL olan öğün ücreti yüzde 200 artarak 20 TL’ye çıkarıldı. Tepkiler karşısında üniversite yönetimi, tek öğünün fiyatını 15 TL’ye indirerek gün içindeki ikinci öğünün fiyatını 35 TL’ye çıkardı! Günlük yemek fiyatını 60 liradan 85 liraya çıkararak olayı düzelttiğini sanan ve aklımızla dalga geçen Ege Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz:  Bizler, Ege Üniversitesi öğrencileri olarak yapılan bu fahiş zamları kabul etmiyoruz! İçerisinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında biz üniversite öğrencileri temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta güçlük çekiyoruz. Devletin verdiği 1250 TL’lik burs/kredi  ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Uçuk kira fiyatlarını karşılayamıyor, niteliksiz yurtlarda kalmaya mecbur bırakılıyoruz. Her şeyin fiyatı günden güne artarken, dışarıda içeceğimiz bir çayın dahi hesabını yapan bizler, üniversitemizde de temel ihtiyacımız olan beslenmeye ulaşamıyoruz!” diye konuştu. 

"ÖĞRENCİLERİNİN İSTEKLERİNİ DİNLEMEDİ"


EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a tepki gösteren Karakaya, “Ege Üniversitesi 8.5 milyar ödenekle en yüksek ödeneği alan 4. üniversite olurken, üniversitenin rektörü TOGG ile şov yaparken, faturanın öğrencilere kesilmesini kabul etmiyoruz! Kendini öğrenci dostu olarak tanımlayan, öğrencilerle arasının çok iyi olduğunu söyleyen rektör Necdet Budak,  okulun ilk gününden beri  yemekhane zamlarına gösterdiğimiz tepkilere rağmen bizimle herhangi bir görüşme talep etmedi, öğrencilerinin isteklerini dinlemedi” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR


Öğrencilerin taleplerini sıralayan Karakaya, “Tüm öğünlerde yapılan zamlar geri çekilsin.  Yemekhane fiyatları rektörün veya yemek şirketlerinin çıkarına göre değil, öğrencilerin yararına göre şekillensin. Bu bağlamda bizim öncelikli talebimiz; tüm öğünlerde fiyatların geri çekilerek 6,5 TL’de  sabit kalmasıdır. Yemek çeşitliliği ve miktarı arttırılsın. Verilen yemekler karnımızı doyurmamakta ve besin değerleri açısından yetersiz kalmaktadır. Dengeli beslenme ilkelerine uygun ve doyurucu porsiyonda olan yemekler istiyoruz! Öğünler kalori ve sağlık açısından nitelikli hale getirilsin. Okulda verilen yemekler hijyenik koşullardan uzak olup, içinden çeşitli yabancı maddeler çıkmaktadır. Hijyenik koşullarda hazırlanmış, kalori dengesine uygun yemekler istiyoruz! Üniversitemizin özneleri olarak okulumuzda uygun fiyata sağlıklı, nitelikli öğünler yemek bizim en doğal hakkımızdır, bu hakkımızdan vazgeçmiyoruz!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ