Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki tüm seyahat severlerin kullandığı internet sitesinin, bir referans portalı olduğunu söyledi.

İztuzu'nun milyonlarca kullanıcısı bulunan sitede dünyada ilk 20'ye girmesinin önemine işaret eden Çobanoğlu, "Tripadvisor'da yapılan '2015'te görülmesi gereken yerler' anketinde İztuzu Plajı dünyada 20, Avrupa'da 5. sırada yer almıştır. Bu da bu plajın bu zamana kadar ne kadar iyi korunduğunu gözler önüne sermiştir. Turistler burayı çok iyi korunduğu ve doğal olduğu için tercih ediyorlar" dedi.

Dalyan'da yılda 1,5 milyon turistin konakladığını, bölgenin günlük de yaklaşık 3 bin turist tarafından ziyaret edildiğini belirten Çobanoğlu, gelen turistlerin en çok doğaya, Caretta caretta'lara ve plaja hayran kaldığını ifade etti.

Dalyan Mahallesi'nin Marmaris ve Fethiye'nin en meşhur tur destinasyonu olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, şöyle konuştu:

"Dalyan; Marmaris ve Fethiye gibi bir sahil kenti değil. Buraya gelen turistler teknelerle ve minibüslerle plaja gidiyor. Buna rağmen Dalyan'ı tercih ediyorlar. Bunu iyi irdelemek gerekiyor. Çünkü buraya gelen turist, buranın doğası için geliyor. Eğer burası korunmaz, doğallığı bozulursa gelen turistler de başka yerleri tercih edecektir."

"İztuzu nadir bulunan bir yer"

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmecileri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise İztuzu Plajı'nın bölgede ve dünya üzerinde ekolojik denge olarak çok nadir bulunan bir yer olduğunu dile getirdi.

İztuzu Plajı'nın açıklanan listede yer almasına hiç şaşırmadığını belirten Okutur, şunları kaydetti:

"İztuzu Plajı, kumsalıyla Caretta caretta'ların korunması ve rehabilitasyonuyla dünya üzerinde örnek bir yerdir. Dünya üzerinde insanların, turizmin ve yaşamın olduğu ve doğallığının eskisi gibi kaldığı ender yerlerden biri İztuzu Plajı'dır. Bu nedenle İztuzu'nun dünya çapında daha birçok ödülü alacağını düşünüyorum. Burası her zaman birinci sıraya oturacak bir doğa harikasıdır."

Dünya listesinde Türkiye'den başka plaj bulunmazken, İztuzu Plajı'nın 5. sırada seçildiği Avrupa listesinde 22. sırada Antalya'nın Kaş ilçesindeki Kaputaş Plajı yer aldı.
Editör: Haber Merkezi