Elinde belgesi olduğu halde 30 bin liranın üzerindeki tazminatını hâlâ alamadığını, açtığı davayı kazandığını ancak davanın Yargıtay'a gönderildiğini ve 15 gün içinde sonuçlanacağını belirten madenci Ercan Çetinyılmaz, 'Olayın üzerinden 2 yıl geçti ancak daha ne tazminatlarımızı alabildik ne de işimize yeniden yerleştirildik. Soma'daki 3 maden şirketine de başvuru yaptım, ön görüşmeye kadar yükseldim ama 6 aydır olumlu ya da olumsuz cevap verilmedi. Maden şirketleri 301 kişinin öldüğü katliamdan sonra, madendeki sorunları dile getirenlerin çoğunluğu Kınıklı olduğu için bizleri almak istemiyor. Maden İş Sendikası, işverenle tazminatlarımız konusunda bizim yerimize anlaşmış ve işveren tazminatlarımızı 24 ayda ödeyecekmiş. Bu yasal değil. Ancak 15-20 kişi hariç kimse bunun için dava açmadı. İnsanlar hâlâ işe geri alınırız umudu taşıdıkları için aykırı görünmek istemiyor. İşte biz bundan dolayı hatalıyız. Şu an çalışma koşullarının daha da kötü olduğunu madenlerde çalışan arkadaşlarımız söylüyor. Ancak bunun için hakkını bile aramıyor. Çünkü işsiz kalmak istemiyor. Örgütlenmediğimiz için 301 arkadaşımızı kaybettiğimiz yetmemiş gibi örgütlenemiyoruz da' diye konuştu.
Soma'da yaşayanların tek geçim kaynağının madende çalışmak olduğunu belirten madenci Sefa Köken, 'Madencilik dışında da elimizden gelen yok. 301 işçi arkadaşımızın hayatını kaybettiği katliamdan sonra madencilerin maaşında ve çalışma saatlerinde biraz düzenleme yapıldı. Ancak o da yeterli değilmiş. Şu an madenlerde çalışan arkadaşlarımız, çalışma şartlarından memnun değiller ancak işsiz kalmak istemedikleri için dile getiremiyorlar. Soma katliamından sonra ölen 301 madenci medyatik hale getirildi ve 2800 işçinin bir cep telefonu mesajıyla işten çıkarılması görmezden gelindi. 9 yıldır madencilik yapıyorum. Soma'da 16 bin kişi madenlerde çalışıyor. Burasının tek geçim kaynağı da madenler. Tarım, tütün ve hayvancılıkta bitirildiği için mecburen madenlerde çalışacağız. İşten çıkarıldık ancak ne geri işe alındık ne de tazminatlarımız verildi. Kınıklı 300 madenci, şirketler tarafından işe alınmıyor' diye konuştu.

Madenciler artık haklarını aramıyor

Madencilerin çalışma şartlarında bir değişiklik olmadığını aksine madencilerin çalışma şartlarının daha da ağırlaştığını iddia eden Soma Sosyal Haklar Derneği üyeleri ise şunları söyledi: 301 madencinin katledilmesinden sonraki 6 ay da madenciler ciddi bir şekilde haklarını aramaya başladı. Ancak sonraki süreçte ciddi bir azalma meydana geldi. Davasını takip eden sayısı bile 80'lere düştü. Madenciler ve yakınları verilenler karşılığında susmayı tercih etti. Çalışan işçiler madenlerde daha mekanize çalışıldığı ancak şartların hâlâ ağır olduğundan yakınıyor. Örneğin, madencilere haftada 2 gün izin verildi. Ancak bu mesailerle kullandırılmıyor ya da bir saat geç kalanlara 1 gün çalışma şartı gibi yasal olmayan zorunlu çalışmaları isteniyor. Soma ilk zamanlarda ciddi talep gördü. Ancak o taleplerden sonrası da gelmedi. Şimdi herkes kendi halinde ve kimsenin de umurunda değil. Zaten madencilerin kendileri bu duruma yol açtı. Süreç içerisinde çoğunluğu işsiz kalmamak ve verilen paraları almak için seslerini çıkarmadı. Yani Soma'da ölenler, öldükleriyle kaldı. Madenden kurtulanlar ve diğer madenciler ise hakları olan tazminatlarını alamadı. İçlerinden 10-15 kişi dava açtı ve sonucunu bekliyor. Maden İş Sendikası, şirketle işçilerin tazminatının 24 ayda eşit taksitlerle ödenmesi noktasında anlaşma imzaladı. Yasal olarak 1 seferde ya da işverenle uzlaşılıp 2 taksitte alınabilir. Ancak tazminatlarından şu an için 3 ile 5 bin arası bir şey ödendiğinin bilgisine ulaştık.