Uşak İli Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, geçen yıl çeşitli nedenlerden dolayı beyin ölümü gerçekleşen dört kişinin ailesinin organ bağışı yaptığını belirtti. Dr. Aydın, "Dünyada ilk defa kol ve bacak nakli ile Türkiye’de iki tam yüz nakline imza atıldı. Ailelerimiz böylesine erdemli bir davranış sergilemeseydi, bunların hiçbiri yaşanmazdı" dedi.

Dr. Zafer Aydın, Uşak Devlet Hastanesi’nde 14 yıldır diyaliz hekimi olarak görev yaptığını ifade etti. Dr. Aydın, "Diyaliz hastaları gözünüzün önünde her geçen gün erirler. Diyaliz böbrek yetmezliğinde bir tedavi yöntemi değildir. Hastanın organ nakline kadar hayatta tutulmasını ve sistemlerinin bozulmamasını sağlayan tıbbi bir yöntemdir. Organ yetmezliği olan bu hastalarımızın organ nakline olan ihtiyacını iliklerinize kadar hissediyor ve o zaman nakil konusunun ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. 2012 yılının başında bana Organ Nakil Koordinatörlüğü teklif edilince hiç düşünmeden kabul ettim. Göreve başlamamın 15'inci gününde ilimizde ilk beyin ölümü ile karşılaştım. İşimde yeni olduğumdan prosedürün ne olduğunu bilmeden aile ile ilk görüşmemi yaptım. Bu dramatik ve farklı bir süreçti" diye konuştu.

Dr. Aydın, Uşak’ta ilk organ bağışının ciddi bir ekip çalışması ile sağlandığını belirtti. Dr. Aydın, "Geçirdiği tren kazasında ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın ailesinin organları bağışlaması ile Uşak’ta ilk yarış başladı. Ülkemizin dört bir yanından organları alacak hekimler Uşak’a geldi. İki kol ve bir bacak naklinin dünyada ilk defa olacağını, tam yüz naklinin de Türkiye’de ilk defa olacağını o koşuşturma içerisinde ben hissetmedim. Organlar alındığında olayın önemini anlayabildim. Kaya’nın ailesinin erdemli davranışı sonucu Uşak’tan giden organlarla dünyada ilk defa iki kol ve bir bacak nakli, Türkiye’de de ilk tam yüz nakli yapıldı. Eğer ailemiz bu bağışı kabul etmeseydi, yüz, kollar ve bacak nakilleri gerçekleşmeyecekti. Nakiller gerçekleştiğinde ülkemizde her evde organ nakli konuşulur oldu. Akabinde, Türkiye’deki dördüncü yüz nakli de Uşak’tan bağışlandı. İlk yüz nakli toplumda öylesine etkili oldu ki Türkiye’de yıllardır olmayan nakiller üç dört aylık süre içersinde gerçekleşti" diye konuştu.

KAMU SPOTU YAPILABİLİR

Dr. Zafer Aydın, Uşak’ta 2012 yılında 7 beyin ölümü meydana geldiğini ve bunlardan 4'ünün ailesinin bağışta bulunduğunu hatırlattı. Dr. Aydın, "4 donörden alınan organlarla Türkiye’de 20 kişi hayata bağlandı. Bir tarafta acı ve kayıp yaşanırken, organlar toprağa girmeden başka bir bedende umut olmaya ve hayat bulmaya başladı. Her ne kadar bugün sağlıklı olsak da yarın organ yetmezliği sıkıntısı yaşayıp, ya da çok sevdiğimiz bir yakınımız organ yetmezliğine düşüp bağışlanacak bir organı büyük bir umutla bekler durumda olabiliriz. Bir yakınımız, bir sevdiğimiz veya kendimiz organ ihtiyacı olmadan organ bağışı yapabilecek erdemi göstermeliyiz. Herkesin organ bağışına karşı duyarlı olmasını istiyorum. Organ bağışını özendirmek içinde sigara ve obezitede olduğu gibi televizyonlarda kamu spotu yapılabilir. Devletimizin de organ bağışı yapan ailelere özel imkan tanıması yönünde çalışma yapması da özendirici olur" dedi.