Halime Özçelik- Soma'da yaşanan maden faciasından sonra Türkiye'de bir seferberlik oldu, pek çok kurum acıyı ve yükü hafifletmek için Somalılara kendince katkılar sunmaya çalıştı. O günlerde bankaların da mağ­dur­la­rın borç­la­rı­nı sil­diği ve kre­di öde­me­le­ri­ni 3 ay­lı­ğı­na er­te­le­diği haberleri geldi.

Ancak bugünlerde Somalılar faiz şokuyla sarsılıyor. Devlete ait Ziraat Bankası, kre­di bor­cu olan­la­rın bor­cu­nu öte­le­mek ye­ri­ne meğer ye­ni­den ya­pı­lan­dır­mış. Al­ınan kre­di bor­cu üze­rin­den de 3 ay­lık fa­iz istiyor. Bir madenci, 'Ban­ka­ya ko­nuş­mak için git­ti­ği­miz­de öte­le­me de­ğil de ya­pı­lan­dır­ma olduğunu öğrendik, faizli yapılandırma. 3 ay öde­me­di­ği­miz için 600 ci­va­rı bir pa­ra is­te­di­ler. Bu­ra­da Zi­ra­at Ban­ka­sı­'n­dan kre­di kul­la­nan yüz­ler­ce ma­den­ci var. Bu devletin bankası, güya bize yardım ettiler. Hiç böyle bir şey yapmasalardı daha iyiydi, zamanında ödemeye çalışır bir de toplu faiz yükü altına girmezdik. İşin kötü tarafı böyle yapan yalnızca Ziraat Bankası' diyor.

Başka bir madenci söze giriyor, özel ban­ka­dan çek­ti­ği kre­di­si­ni öte­let­ti­ği­ni an­cak fa­iz al­ma­dık­la­rı­nı be­lirt­tiyor. Bunu yapanın yalnızca devletin bankası olan Ziraat Bankası olduğunu üstüne basa basa vurguluyor. Var olan koşullarda borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini söylüyor.

İkinci tekme, Ziraat Bankası'ndan


Soma'da yarın bu faiz uygulamasının protesto yürüyüşü var. Somalılar bu uygulamanın kaldırılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.

Ziraat Bankası'nın tutumunu sorduğumuz Manisa CHP Milletvekili Özgür Özel,' Ziraat Bankası özel bankaların yaptığını bile yapamıyor. O banka ki her şeyi kamu zararı gösteren, Hükümetin her türlü finansal operasyonlarında kullandığı, onun aleti olmuş bankadır. Reza Zerrrab'ın kara para aklama çiftliği. Yaptıkları operasyonlardan dolayı şimdi New York'ta incelemede. Böyle bir banka, Somalı madencinin tepesine biniyor. Anası ne ki danası o olsun! Madenciyi tokatlayan Erdoğan, Yusuf Yerkel'e de tekmeletmişti; şimdi bir tekme de Ziraat Bankası'na attırıyor. Ona da bu yakışır. Biz madencinin yanında olacağız. Çarşamba günü de eyleme katılacağım. Bu haksızlığın hesabını soracağız' dedi.