Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı. Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

SEVİNDİRİCİ HABER DANIŞTAY'DAN GELDİ

Danıştay 6'ncı dairesi termik santral yapılacak alan için daha önce geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiği köylülerin müracaatını görüşüp kararını verdi. Danıştay 6'ncı Dairesi bakanlar kurulunun acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Akşam saatlerinde kararı öğrenen Yırcalı köylüler büyük mutluluk yaşadı. Köy muhtarı Mustafa Akın, "Hep söylediğimiz karar çıktı" dedi.

Köylülerin avukatı Deniz Bayram İse, "Bu karar bakanlar kurulunun acele kamulaştırma kararını tamamen yok saymaktadır. Bu kararla orada termik santral yapılamaz" diye konuştu.


YIRCALILAR KARARI KÖY MEYDANINDA KUTLADI

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için bakanlar kurulunun aldığı acele kamulaştırma kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay bakanlar kurulunun kararını esastan iptal etmesinin ardından Yırcalı köylüler kutlama yaptı. Kararı Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın, camiden anons ederek köylülere duyurdu. Haberi duyan Yırcalılar köy meydanında ateş yakarak iptal kararını kutlayıp, sokaklarda araçları ile konvoy halinde sevinç gösterisi yaptı.

SORUMLULAR CEZA ALMALI

Danıştay kararı sonrası açıklama yapan Avukat Deniz Bayram, "Bu karar Yırcalıların ve Greenpeace'nin yapmış olduğu haklı mücadeleyi bir kez daha ortaya koymuş oldu. Termik Santral projesi çevreye ve insan sağlığına vermiş olduğu zarar ile Yırcalıların zeytincilik yapmak istemesi nedeniyle atık proje tamamen iptal edilmiştir. Bugün 6 bin ağacın kesilmesinden sorumlu olan hem şirket yetkilileri hem de bu kesime engel olmayan gerekli tedbirleri almayan gerekli idari birimler hakkında gerekli soruşturmalar yapılmalı ve cezalar verilmelidir" dedi.

KÖYÜMÜZ İÇİN HAYIRLI UĞURLU OLSUN

Sürecin başından bu yana  haklı olduklarını söyleyen Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, "Aldığımız iptal kararı haberi ile köy meydanında toplandık ve sevincimizi paylaşıyoruz halk olarak. Danıştay'a teşekkür ederiz. Hala vicdanının sesini dinleyen hakimlerin olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Haklı olduğumuzu onlarda ortaya koydular. Köyümüz için hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

ARTIK, YIRCA ŞARKISI DA VAR

Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay'ın, esastan iptal etmesiyle köylüler büyük sevinç yaşadı. Yırcalı köylülerin zeytin mücadelesi, şarkı bile yapıldı. 'Zeytinyağlı yiyemem' şarkısının müziğine “Zeytinimi kestirmem aman/ Dozerlere gezdirmem aman/ Köyümü toprağımı Kolin'e yedirmem aman/ Termikçiler köyü sarmış ne yapalım/ İyisi mi esaslı bir kötek atalım/ Termikçi bizi külüne boğma, Yırcalının sabrını taşırma/ Yırca Köyü el ele, Geçit vermez Kolin'e/ Haydi gel katıl bize, Zeytinliğe nöbete" sözleri yazıldı. Bu sözleri de köylüler, zeytinlerin kesildiği alanda toplanıp hep birlikte söyleyip eğlendi.

"TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ"

Kararla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, bu sonucu beklediklerini söyledi. Akın, “İptal kararıyla, sürecin bir bölümü tamamlanmış oldu. Bunu sevinçle karşıladık, çok mutluyuz. Zeytinlerimiz kesildi, onları kaybettik ama davada haklılığımız net bir şekilde ortaya çıktı. 5 yaşından 300 yaşına kadar zeytin vardı. İptal kararından sonra da bu zararların tazmini için dava açacağız, ileriye dönük 15 yıl için. Yaklaşık 80 köylü dava açacak" dedi.

"ÖNCE KESTİKLERİNİN DİYETİNİ VERSİNLER"

Kolin firmasının ilçede ağaç dikme kampanyası başlatmasını da değerlendiren Mustafa Akın, “Bu sözü Kolin verdiği için biraz inanmıyorum. Ama Kolin'in ağaç dikmesine karşı değilim. İstedikleri yere diksinler ama önce bizim zeytinlerin diyetini ödesinler. Bu alanda da havalar düzeldiği zaman sürüp ekim yapacağız. Nisan ayı başlarında kampanyayla zeytin ekim bayramı şeklinde yeniden zeytinlerle donatacağız" dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK

Köylülerin ve Greenpeace'nin avukatı Deniz Bayram ise, “Proje esastan iptal edildi. Şirketin iptal kararına itiraz hakkı var. İtaraz haklarını kullanırlarsa, bizler de hukuki süreci devam ettireceğiz. Bundan sonra defalarca söylediğimiz gibi, sürecin hem vicdanen hem de hukuken ne kadar hukuksuz olduğu böylece ortaya çıktı. Köylülerle birlikte burada yapılanların, cezai ve hukuki sürecini takip edip, hesabını soracağız. Hukuki yollara başvuracağız. Zeytincilik yasası iptal olmadığı sürece burada santral yapılamaz" dedi.

KÖYLÜ KADINLAR MUTLU

Kararı sevinçle karşılayan köylülerden Zeynep Çoban, “Komşularımın, kardeşlerimin zeytinliği vardı, çok üzüldük ama Danıştay'ın kararıyla sevindik. En azından toprağımızı kazandık. Kirli hava koklamayacağız. Danıştay arkamızda olduğu için teşekkür ediyorum" dedi. Kadınlardan Hacer Özdemir ise, “Kararı akşam köy hoparlöründen öğrendim, çok mutlu oldum. Danıştay'a, halkın, garibanının yanında olduğu için teşekkür ediyoruz. Bizim iki santralimiz vardı. Dışarıdan gelip buranın sefasını sürdüler. Biz çocuklarımız için bundan sonra mücadele edeceğiz. Bundan sonra yeter, cefasını çektik, kirini çektik. Yaşamak gençlerimizin hakları değil mi? Bizde bundan sonra cefa çekmek istemiyoruz, bundan sonra her mücadeleyi bileğimizin hakkıyla alacağız. Herkes mücadele etsin" dedi.

Editör: Haber Merkezi