Her yıl, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Beyoğlu'nda yapılan yürüyüşler yasaklanıyor ve kadınlar gözaltına alınıyordu. Ancak, mahkemeden gelen emsal bir karar, bu durumu değiştirdi. Yasak kararı bozuldu ve yürüyüş belirleme yetkisinin kadınlara ait olduğu vurgulandı.

Yasak Kararı Mahkemelik Oldu

Beyoğlu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirilen gece yürüyüşüne yönelik yasak kararı mahkemeye taşındı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kaymakamlık ve valiliğin yasaklama kararını değerlendirerek yerinde buldu.

İstinaf Mahkemesinden Olumlu Karar

Yasak kararını itiraz eden CHP Eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, konuyu istinaf mahkemesine taşıdı. Bölge idare mahkemesi, önceki kararı kaldırarak istinaf başvurusunun kabulüne karar verdi.

Buna göre, Beyoğlu'nda 8 Mart günü kadınlara yürüyüş yasağı getirilemeyeceği kesinleşti. Karar oy çokluğuyla alınırken üç üyeden biri karşı oy kullandı.

"BARIŞÇIL TOPLANTIYI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ"

Bölge idare mahkemesi kararında “Barışçıl toplantı hakkının uygulanmasını kolaylaştırmak ve muhafaza etmek devletin görevidir” denildi. Herhangi bir şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına müdahale edilebilmesi için nedenlerin açıkça ortaya konması gerektiği belirtildi. 

Mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı: 
“İdarenin Beyoğlu ilçesi sınırlarında toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması vs. etkinlik yapılamayacağına ilişkin bir karar verebilmesi ancak somut ve haklı gerekçelerin varlığına bağlıdır. Kamu düzenini bozacak nitelikte somut bir tehlike veya açık ve yakın bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusu davalı idarece ortaya konulamamaktadır”

TAKSİM YASAKLANABİLİR Mİ?

Valilik yasağında meydana gelebilecek tehlikelerin olduğu, Beyoğlu’nun toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılacak yerlerden biri olmadığı açıklanmıştı.

Fakat mahkeme açıklama için yer belirleme özgürlüğünün kadınlarda olduğunun, idarenin buna saygı duyması gerektiğinin altını çizdi.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı mekânın seçiminin kural olarak düzenleyicilerin takdirinde olması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İstinaf, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yasağı onaylayan kararını, “mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” diyerek iptal etti.

Her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda yapılan eylemler için de emsal bir karar verilmiş oldu. (SÖZCÜ)

Editör: Nurican ALBAYRAK