Iğdır'dan Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Bölgesi’ne açılan Dilucu Sınır Kapısı’nda görev yapan polisleri taşıyan servis minibüsü ile korumaları taşıyan otomobil, dün sabah erken saatlerinde tuzağa düşürüldü. Minibüs ile servisi koruyan özel harekât polislerinin bulunduğu otomobil saat 08.45-09.00 sıralarında Iğdır-Aralık yolu Çamurlu Köyü’ne ulaştı. Araçlar buradan geçerken, PKK’lı teröristler yola önceden döşedikleri bombayı patlattı. Patlamada 13 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı. Patlamanın ardından yol kenarında pusu kuran grup ise servis aracının arkasından gelen özel harekâtçıların bulunduğu araca çapraz ateş açtı ve çıkan çatışmadan yararlanarak kaçtı. Olayın ardından askeri birlikler ile özel harekât polisi bölgede geniş çaplı operasyon başlattı. Iğdır Valiliği, olayla ilgisi olduğu düşünülen 2 kişinin yakalandığını açıkladı.    


TALİMAT DEŞİFRE OLDU

Saldırıyı Terör örgütü PKK’nın dağ kadrosu yaparken, talimatın ise sözde Serhat Eyalet Sorumlusu ‘Harran’ kod adlı teröristten geldiği kaydedildi. Bölgedeki güvenlik birimlerinin verdiği bilgiye göre, 20 kişilik PKK’lı dağ kadrosundaki grubun hareketliliği belirlendi. Bununla ilgili yapılan çalışmada ‘Harran’ kod adlı teröristin, “Serhat eyaletinde ses getirecek eylem yapın” talimatı da güvenlik birimlerince deşifre edildi. Iğdır’ın yanı sıra Doğubayazıt ve Diyadin ilçeleri ile Tendürek Dağı bölgesinde yol kesme, araç yakma, baz istasyonları ve doğalgaz boru hatlarına sabotaj gibi eylemlerde bulunan PKK’lı gruba yönelik operasyon düzenledi ancak sonuç alınamadı.

PKK’lıların, son saldırıdan önce aynı bölgede farklı tarihlerde 2 saldırı yaptığı bildirildi. 21 Ağustos’ta bölgede yol güvenliği sağlayan polise taciz ateşinde bulunan teröristler, 27 Ağustos’ta ise yine hemen hemen aynı bölgede polise saldırdı. Polis ekiplerine çapraz ateş açarak saldıran PKK’lı grup, polisin karşılık vermesi üzerine kaçtı. Söz konusu PKK’lı grubun, ilk 2 saldırıyı büyük saldırıyı planlamak için test amaçlı olarak, “yardım gelme durumu, personelin davranışları, kaçış yolları” gibi planlama için yaptığı ileri sürüldü.

ZIRHLI ARAÇ İSTEMİŞLER

İki saldırının ardından, polisin, emniyet genel müdürlüğü’nden servis aracı yerine zırhlı araç talep ettiği ancak talebin henüz yerine getirilemediği öne sürüldü. Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Lapanta, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Ulus ile birlikte olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ

Kimlikleri belirlenen 12 şehidin isimleri ve memleketleri şöyle: Başkomiser Mehmet Parlak (Kahramanmaraş), Başkomiser Yusuf Yelkenci (Zonguldak), polis memurları Fehmi Şahin (Aydın), Ali Koç (Ankara), Haluk Varlı (Van), Burak Zor (Gümüşhane), Yalçın Talık (Osmaniye), Yaşar Doğancay (Bolu), Hasan Eser (Denizli), İbrahim Derindere  (Adana), Adem Can Kurtaran ve Bekir Serhat Kaya (Yozgat)