İmam Hatiplerin çığ gibi büyüdüğü, bir çok yeni din dersinin müfredata girdiği şu dönemlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden çok önemli bir karar geldi. AİHM, Türk vatandaşı Mansur Yalçın ve 14 kişinin 'zorunlu din dersi' ile ilgili şikayetini haklı buldu. AİHM, Türkiye'yi 'mecburi din dersleri sistemini reforme etmeye' mahkum etti.

Kararda istemeyen öğrencilerin Din ve Ahlak Bilgisi dersine girmemesi hakkında hüküm verildi. Mahkeme kararında, 'Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak', Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi'nin 2'nci maddesi 'eğitim hakkı'nı ihlal ettiğine hükmetti. Mahkemenin kararı oy birliği ile verdiği öğrenildi.

22 Haziran 2005 tarihinde Türk vatandaşları Mansur Yalçın, Namık Sofuoğlu, Serap Topçu, Ali Yüce, Ali Kaplan, Eylem Onat Karataş, Hüseyin Kaya, Sevinç Ilgın, İsmail Ilgın, Cafer Aktan, Hakkı Saygı, Kemal Kuzucu, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç, dönemin Milli Eğitim Bakanından zorunlu din dersini gözden geçirmesini ve Alevi kültürünü de derslere ilave etmesini istemişlerdi. Milli Eğitim Bakanlığı talebi dikkate almayınca da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuşlar, şikayet etmişlerdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugün vermiş olduğu karar kesinlik taşımazken, tarafların kararı bir üst mahkemeye götürmek için 3 aylık süresi bulunuyor.
Editör: Haber Merkezi