Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, 86 yeni pilot için düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da meydana gelen uçak kazasını hatırlatan Kotil, uçak kazasının nedeninin pilotun sevgilisi ile yaşadığı sorunlar olduğunu söyledi ve pilotlara biran önce evlenmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Germanwings Havayolları uçağının Fransa topraklarına düşmesi sonucu yaşanan feci kazada, pilotun psikolojik bozukluk nedenlerinden birinin sevgilisi ile yaşadığı sorunlar olduğu ortaya çıkmıştı. Temel Kotil, yeni pilotlara yaptığı konuşmada  bu konuya da değinerek şunları söyledi:

"Allah göstermesin Fransa’da ki kaza bize çok yeni bir şey öğretti. Pilotluğun aslında çok kritik bir görev olduğunu. Pilot arkadaşların bayan olsun erkek olsun yaşam stillerinin çok önemli olduğunu gördük. Orda kazaya sebep olan pilotun kız arkadaşından ayrıldıktan sonra böyle bir kaza olmuş. Dolayısıyla arkadaşlar kesin olarak bekar olanlara evlilik için yönlendirme yapıyoruz onu bilin."

AFRİKA’NIN ORTA SINIFINA KATKI

THY Genel Müdürü Temel Kotil “ Bu 40 yıl içinde Türkiye’nin kendi astronotu olur. O da sizin içinizden çıkar. Türk Hava Yolları’na hoş geldiniz. Hayırlı uğurlu olsun “ diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Madrid’de öğrendim. Afrika’ya çok sefer yaptığımız için Afrika’daki orta sınıfın oluşmasına katkıda bulunuyormuşuz. Bu çok önemli. Afrika’da elit bir tabaka var yani ticareti yapan, gidip gelen bilir. Süper zenginler, bir de çok fakir karnını doyuramayan insanlar var Afrika’da. Bu zamana kadar uçuş az olunca. Örnek vereyim Njijer’in başkentine Air France haftada 3 sefer yapıyordu biz haftada 5 sefer yapıyoruz. Büyüme rakamlarında THY’nin çift haneli olması için çalışacağız.”

KADINLAR DAHA ÇOK PİLOT OLMALI

THY Genel Müdürü Temel Kotil, yeni mezun olan 86 pilotun sadece üçünün kadın olmasının kendisinde rahatsızlık yarattığını belirterek, “ Şu anda filomuzda sadece 40 bayan pilot var. 4 bin pilotumuz var, yarısı kadın olsa 2 bin yapar. Biz bundan vazgeçtik. Hiç olmazsa yüzde 10’ olsun yani 400 olsun. Tüm şartlara uygun bayanları pilot olmaya davet ediyorum” dedi.

THY Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Pilot Asaf Bora ise, “Uçuş Eğitim Akademisi’nin pilot ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılamak üzere 2005 yılında başlattığı bu çalışmada bugüne kadar 259 aday yetiştirildi. Bunlar filoda 2. Pilot olarak uçmaya başladı. Pilotluk zor bir meslektir. Cumartesi Pazar’ı yoktur“ dedi.

Düzenlenen törene pilotların aileleri de katıldı. İlk olarak yeni dönemin üç kadın pilotu olan Duygu Kaygusuz, Gülay Kaşlı ve Zehra Tuğçe Erbi’nin brövelerini Temel Kotil taktı ve diplomalarını verdi.