İnsanlığın başlangıcından beri var olan teşbihler, çok farlı şekillerde ve çeşitlerde tercih edilmişlerdir. İbadet aracı olarak kullanılmalarından önce de tercih edilen tesbihlere bu dönemler farklı anlamlar verilmiştir. Genelde şans getirdiği düşüncesi yaygındır. İnsanlık tarihi avcılıkla paralel geliştiği için özellikle avda şans getirdiği düşüncesi de bulunur. Dini amaçlı kullanımından öncesi zamanlarda hastalıklardan koruyucu olarak da düşünülmüştür. Nazarlardan, kötü kişilerin kem gözünden koruduğu inancı yaygındı.

Dinde ise konsantrasyonu sağladığı genel görüşler arasındadır. Dinde en önemli özelliği dualar arasındaki bölümleri saymaya olanak vermesidir. İlk ortaya çıkış yeri Hinduizm ve Budizm inançları olarak düşünülür. Bu inançlardan sonra batıya doğru yayılmaya ortadoğudaislam inancında kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra batıya doğru ilerlemesine devam etmiş ve Hristiyanlık inancında da nadirde olsa tercih edilmiştir. Tüm dinlerde veya inanışlarda özellikle dua arasında kullanılmıştır.

Tesbihin Parçaları

Tesbihler, ipe bağlanmış boncuklardan ibaret görünseler de, çok detaylı özelliklere sahip araçlardır. Tesbihbir çok parçadan oluşur. Taneler tesbihin en önemli bölümleridir. Taneler büyük işçilik ve özen isterler. Tesbihin kalitesini taneler belirler. Nişane’lergenellikle çok taneleri teşbihlerde bulunur. 99’luk olanlarında 2 adet bulunur. Sayıyı takip etmeyi kolaylaştıran işaretçilerdir. İmame ve düğüm tanesi, tepelik ve kamçı (püskül) bölümleri de tesbihin diğer bölümleridir.

Tesbih Çeşitleri

Tesbih çeşitleri genelde 4 tanedir. Bu türler değerli taşlardan yapılan tesbihler, fosil tesbihler, ağaç ve hayvansal tesbihlerdir.Bilenler markasıtesbih satışında en tecrübeli mağazalardandır. İnternet üzerinden ve avm’lerden satış yapar. Bilenlerin internet sitesinde, her bütçeye ve her zevke göre tesbih bulunur. İster site üzerinden online sipariş ile, istenilmesi durumunda isebeğenilen modeli mağazadan satın alma imkanı vardır. Bilenlerde tesbih konusunda çok yararlı kitaplar da vardır. Fiyatlar, 3 lira 300 lira arasında değişir. Toplu paket halde çok sayıda tesbih de bilenlerden satın alınabilir. bilenler.com.tr adresinden en kaliteli ve en şık teşbihlere ulaşmak mümkün. Bilenlerde satışı yapılan, değerli taşlardan oluşturulmuş tesbih türleridir. 

Editör: Haber Merkezi