Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çok sayıda eğitim kooperatifinin de kuruluş başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Çok üyeli kooperatifler orta büyüklükteki sermayenin sektöre girmesinin yolunu açmış olacak.

Veli ve öğretmenler bir araya gelip ilk eğitim kooperatifini kurdu. Çok sayıda kooperatif Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek izni bekliyor. Dünya’da İspanya ve Japonya- ’nın uyguladığı eğitim kooperatifçiliğinin önü ‘4+4+4’ eğitim sistemiyle birlikte Türkiye’de de açıldı. Eğitim kooperatifleri, sermayeleri tek başına okul işletmeye yetmeyen çok sayıda kişinin bir araya gelmesini ve okul işletmesini sağlayacak. Öğrenci velileriyle öğretmenler aynı kooperatifte yer alabilecek. İzin alan kooperatif kreş, ilk, orta ya da lise seviyesinde okul açabilecek. Okul yönetimi tamamen velilerle öğretmenlerin elinde olacak.

BAKAN’DAN KOOPERATİF ÇAĞRISI


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, velilerle öğretmenlere kooperatif kurma çağırısı yaptı. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenlemeyle toplam nüfusun ortalama eğitim yılının artırılmasının ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıkların azaltılması hedeflendiğini belirten Yazıcı, bu konuda ülke örneklerini incelediklerini, İspanya ve Japonya’nın kooperatifler aracılığıyla eğitimde önemli yol katettiğini gördüklerini söyledi. ‘4+4+4’ sistemiyle birlikte eğitim sektöründe büyük hareketlenme yaşandığını söyleyen Bakan Yazıcı, çok sayıda eğitim kooperatifinin faaliyete başlamak için Bakanlığa başvuruda bulunduğunu belirtti. Bakan Yazıcı, Türkiye’de eğitim kooperatiflerinin özel eğitim kanunlarına uygun olarak her derece ve türde eğitim kurumları açma ve işletme yetkisine sahip olduğunu belirtti.

Şirket yerine kooperatif

Gerçek ve tüzel kişiler yani kişiyadaşirketler özel okul kurabiliyorlar. Bu durumda eğitim kurumu için gerekli olan tüm yatırım ve işletme giderleri bir kişi ya da şirket tarafından karşılanıyor. Kooperatif okullarında ise çok sayıda darveorta gelirli bir araya gelerek maliyetiüstlenme, bu sayede eğitim müfredatı içerisinde kendi öğretmenlerini seçme imkanına kavuşuyor. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’ne, kooperatiflerin hazırlayacaklarıprojeleridestekleme ve teşvik etme yetkisi verildi. Genel müdürlük ayrıca teşvik ve destekler konusunda düzenlemeler de yapabilecek. (Bugün)
Editör: Haber Merkezi