Son günlerde meydana gelen ve kamuoyunu meşgul eden birçok olayın faillerinin kurbanlarını Facebook'tan seçtikleri ortaya çıktı.

İzmir’de, gündeme damga vuran organize suçların perde arkasında sosyal paylaşım sitesi Facebook çıktı. Türkiye’nin gündemine oturan KPSS operasyonundaki üniversiteli jokerlerin, kozmik belgeleri ele geçiren ‘askeri casusluk’ operasyonundaki eskort kadınlar ile ahlak operasyonundaki mağdur kadınların Facebook kanalıyla tuzağa düştüğü belirtildi.

Facebook’ta kurulan sahte profillerle katillerin kurbanlarını pusuya düşürdüğünü kaydeden polis yetkilileri, organize suçların yanı sıra özellikle yaz aylarında tatile gidilen yerlerin Facebook’ta paylaşılması evden hırsızlıklara davetiye çıkardığını vurguladı.

SAHTE KADIN PROFİLLERİ


İnternete erişim olanakları arttıkça yaygınlaşan sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı, iyi yönlerinin yanında birçok suçun işlenmesine de neden oluyor. Hırsızlık ve dolandırıcılık şüphelilerinin gözdesi Facebook, son zamanlarda organize suçların da kaynağı oldu.

İzmir polisinin gündeme damga vuran operasyonlarının hemen hepsinin altında Facebook olduğu ortaya çıktı. Son bir ayda toplam 111 kişinin tutuklandığı askeri casusluk, KPSS ve ahlak operasyonlarının perde arkalarındaki kilit rolü sosyal paylaşım sitesi Facebook oynadı. Emniyet yetkilileri, organize suç örgütü lider ve üyelerinin, kurbanlarını Facebook üzerinden seçip şebekenin ağına düşürdüğünü ifade ederken, bazı katillerin de kurbanlarını Facebook’taki sahte kadın profilleri sayesinde istedikleri adrese getirebildiklerini vurguladı.

İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANILIYOR

Organize suç ve cinayetlerin yanı sıra dolandırıcıların da Facebook’tan faydalanarak vurgun yaptığını belirten polis yetkilileri, “Artniyetli kişiler, Facebook üzerinden kişilerin doğum yeri, doğum tarihi, anne adı, baba adı ve kızlık soyadının yanı sıra birçok kişisel bilgiyi temin edip dolandırıcılık yapıyor" dedi. Emniyet yetkilileri, sevgililerin de birbirlerinden intikam almak için artık Facebook’u kullandığını dile getirirken, “Anlaşamayan çiftler birbirlerinin deşifre edilmemesi gereken fotoğraf ve görüntülerini sosyal paylaşım sitelerinde paylaşıyor. Bu da suç oluşumuna neden oluyor" diye

Sevmediğimiz kişilerin sayfasını kontrol ediyoruz

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Birsen'in, 400 kişi üzerinde yaptığı ve ''Duygular Facebook iletişimimizi nasıl etkiliyor?'' sorusuna cevap aranan ankette, Facebook'ta geçirilen zamanın duygusal davranışı etkilediği tespit edildi. Birsen, ankete katılanlara ''Hiç sevmediğiniz insanların sayfasına bakar mısınız?'' yargı cümlesini ilettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

''Ankete cevap veren 164 kadının 70'i 'evet bakarım', 75'i 'hayır bakmam' derken, 19'u 'kararsızım' dedi. 236 erkek katılanın 135'i 'hayır bakmam' derken, 63'ü 'evet bakarım', 38'i de 'kararsızım' cevabını verdi. İnsanların, hiç sevmediği insanların sayfasına bakma gibi bir eğilimin olduğunu tespit ettik." (Bugün)
Editör: Haber Merkezi