Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına içinde sarı toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti. İlk olarak Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen AFAD görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların Almanya ve Belçika Başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda inceleme sürüyor.

Başkonsolosluk görevlileri sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. Zarfın içinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi.    

Başkonsolosluğa gelen olay yeri inceleme ekipleri, bomba uzmanları ile sağlık ekiplerine haber verdi. Alarma geçen AFAD ekipleri de başkonsolosluğa geldi. Özel elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi.

7 KİŞİ MADDEYE MARUZ KALDI


Kanada Başkonsolosluğu'nda zarf içindeki sarı tozla ilgili incelemesini sürdüren  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:
"Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti. KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi.  Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu"

"Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi.  Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor.

Olay yerinde hazır bulunan UMKE Ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere sağlık bakanlığı ekiplerine teslim etti"