Ali Budak - DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin Ankara'da düzenlediği  'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi'nde patlamalarla hayatları katledilen 96 kişi için DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Konferans Salonu'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir adayları Zeynep Altıok ve Kamil Okyay Sındır, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Cavit Uğur ve çeşitli iş ve emek örgütleri ile sendikalar katıldı.

'400 vekil alamayanlar'

Ankara'da dün emek, barış ve demokrasi mitingi için toplandıklarını söyleyen KESK Dönem Sözcüsü Bahri Akkan, 'Katilleri tanıyoruz. Katiller; diktatörlük hevesleri 7 Haziran'da kursağında kalanlardır. 400 vekil alamadıkları için ülkeyi iç savaşa sürükleyenlerdir. Yarattıkları terör ve dehşetin korkusuyla 1 Kasım seçimlerinde galip çıkmaya çalışanlardır. Aylardır akreplerle, TOMA'larla, tanklarla, toplarla ülkeyi kan gölüne çevirenlerdir. Emek, barış, demokrasi taleplerimizi haykırmak için gittiğimiz Ankara'da savaşa inat, barış hemen şimdi demek istedik. Savaşa karşı barışı; şiddete ve zora karşı özgürlükleri ve demokrasiyi; yolsuzluğa, hırsızlığa ve sömürüye karşı emeğin mücadelesini hep birlikte yükseltmek için gitmiştik. Türkülerimizle, halaylarımızla, pankartlarımızla, sloganlarımızla ve coşkuyla miting alanına yürüyüşümüz başlarken bombaları patlattılar. Türkiye'nin göbeğinde, Ankara Garı'nda binlerce polisin önünde patlattılar' dedi. 
Yaşadığımız coğrafya ve ülkede katliamların saymakla bitmediğini söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Çorum, Sivas, Maraş, Soma, Uludere, Bahçelievler, Roboski, 1977 1 Mayıs'ı ve dün 10 Ekim Ankara... Savaşa inat barış çığlığını yükseltenlere karşı yapılan bu saldırıyı burada hep birlikte lanetlemek için toplandık. Tüm savaş çığırtkanlıklarına karşı inadına barış demek için buradayız. Dün o katliamdan kurtulan arkadaşlarımız da bu salondaydı. Belki 10 saniye belki de 30 saniye ile katliamdan kurtuldular. Katliamı yaşayanlar, yaşatanlar ve failler bellidir. Biz kim olduklarını çok iyi biliyoruz. Unutmayacağız ve unutturmayacağız' dedi. 

'İzmir'den 4 arkadaşımız hayatını kaybetti'

Patlamada İzmir'den 4 arkadaşlarının yaşamlarını yitirdiğini ve 10 arkadaşlarının yaralandığını belirten TMMOB İzmir Sözcüsü Melih Yalçın, 'Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük katliamdır. Huzur içinde yaşanan bir ülkede son dönemde yaşadıklarımız organize bir iş olduğunu göstermektedir. Katliamda İzmir'den 4 arkadaşımız hayatını kaybederken, 10 arkadaşımız yaralandı. Ölenlerden 2'sinin cenazesi Dersim ve Yozgat'a gönderildi. Hayatlarını kaybeden arkadaşlarımız Mesut Mak, Ayşe Deniz, Berna Koç ve Hacı Kıvrak'tır. Önümüzdeki günlerde diğer 2 arkadaşımızın da cenazelerini İzmir'e getireceğiz.
Bu mitingi düzenleyen sendika ve konfederasyonlarla 13 ve 14 Ekim tarihlerinde tüm Türkiye'de greve gideceklerini söyleyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: Yarın saat 11'de Basmane'de toplanacağız ve Gündoğdu'ya yürüyeceğiz. Denize ölenler için karanfillerimizi bırakacağız. Artık bu ölümlerle ülkedeki tüm ölümlerin bitmesini istiyoruz. Biz katilleri biliyoruz ve inadına barış istiyoruz. Pasif direnişle ülkede hayatı durdurup katliamın sorumlularının hesap vermesini istiyoruz. Bundan sonra kimsenin katledilmemesi ve ölmemesi için bütün insanları sokağa çağırıyoruz.

'Ülkeyi 13 yıldır bölerek yönettiler'

11 yıldır AKP iktidarının ülkede etnik köken, inanç, mezhep tabanında insanları ayrıştırarak, ötekileştirdiğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: AKP iktidarı ülkenin bir kısmını diğer kısmına düşman ederek ülkeyi 13 yıl yönetti. Şu anda ülke birçok parçaya bölündü. Birliğe, beraberliğe ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz ama hep bölerek ve düşman yaratarak, kendi saflarının sıklaşmasını öngören bir yapıyı görüyoruz. Hükümet insanları ayrıştırıp ötekileştiriyor. Ülkeyi Ortadoğu'nun bataklığına çektiler. 100'ü aşkın vatandaşımızın katledilmesi hepimizi çok üzdü. Bu sokağa çıkma, protesto yapma, duygu ve düşüncelerini ifade etme, hakkını arama demekten başka bir şey değildir. Düzen de, yönetim biçimi de insanlar sokağa çıkamadığı zaman amacına ulaşabilir. Bize düşen görev, ülkenin başındaki bu büyük derdi demokratik yollarla başımızdan def etmek için elimizden geleni yapmaktır.  

Katliamla ilgili siyasiler de konuştu

Katliamlardan beslenenlerin darbe anayasasıyla her şeyin içini boşalttığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 'Bu ülke yıllardır katliamlarla yaşıyor. İnsanlar, barış dedikleri gün katledildiler. Bizleri barış katliamı ile karşı karşıya bıraktılar. Çözüm ortadadır. Unutmayacağız, unutturmayacağız ve affetmeyeceğiz' dedi. 
Yaşanan bu katliamın ülkemizde bir arada yaşamaya ve demokrasiye vurulan bir darbe olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 'Bu ülkede rejim değiştirmek isteyenlerin katliamı. Bunların hepsine demokratik tepkilerimizle cevap vereceğiz' dedi.
Türkiye Tabipler Birliği'ne göre 105 vatandaşın katledildiğini, HDP'nin araştırma sonuçlarına göre 128 vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çeken HDP İzmir Eş Başkanı Cavit Uğur, 'IŞİD, içimizde. AKP'nin ta kendisi. Ölü sayısı 128'dir. 2'si İzmir'e gelecek. Ölenlerden Ayşe Deniz, HDP Karşıyaka İlçe Eş Başkanı. Arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı yitirdik. Bunu yapanları unutmayacağız ve katilleri unutturmayacağız' dedi.
Yarın saat 11.00'da İzmir Basmane'de toplanıp yürüyüşe geçeceklerini söyleyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB sözcüleri, Ankara'daki patlamada katledilenler için 13 ve 14 Ekim tarihlerinde grevde olduklarını ve hayatını kaybedenler için denize karanfil bırakacaklarını söylediler.
Editör: Haber Merkezi