Eskişehir'de evinde beslediği kediyi vahşice öldüren 21 yaşındaki Mustafa Can Aksoy için karar verildi. Hakim Aksoy'a kedisini öldürdüğü için 3 yıl hapis cezası verdi. Bu kararı vicdanına dayanarak verdiğini söyleyen hakim, cezada indirim yapmadı ve aynı zamanda cezayı da ertelemedi. Sürekli hayvan öldürmediğini belirten ve evinde halen hayvan beslediğini söyleyen Aksoy cezasının ertelenmesini talep etti. Ancak hakim bu talebi geri çevirdi. Karar hayvanseverleri memnun etti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Mustafa Can Aksoy, Eskişehir'deki 'Cafe De Kedi' adlı işyerinden aldığı 'İletki' adlı kediyi geçici olarak sahiplendi. Kediyi, geçen yıl Şubat ayında kaldığı öğrenci evinde işkence yaparak öldürdüğü öne sürülen Mustafa Can Aksoy hakkında, Eskişehir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Kendisine ait olmayan hayvanı öldürdüğü gerekçesiyle 'Mala zarar verme' suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapsi istenen Mustafa Can Aksoy'ın yargılanmasına devam edildi. Bugünkü duruşmaya tutuksuz sanık Mustafa Can Aksoy ile sanıktan şikayetçi olan Cafe De Kedi işletmecileri Didem Erşan Üstündağ ve Duygu Kurt katıldı.

'SÜREKLİ HAYVAN ÖLDÜREN BİR İNSAN DEĞİLİM'

Sanık Mustafa Can Aksoy duruşmada eski beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, "Suçumu kabul ettim. Olaydan dolayı pişmanım. Sürekli hayvan öldüren bir insan değilim. Evimde halen kedi ve köpek besliyorum.  Böyle bir insan olsaydım bunlara bakmazdım. Benim psikolojik rahatsızlığım yoktur. Cezamın ertelenmesini talep ediyorum" dedi.

HAKİM VİCDANINA DAYANARAK KARAR VERDİ

Mahkeme sanık Mustafa Can Aksoy'u 'Haklı bir neden olmaksızın sahipli hayvanı öldürme' suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hakimi Orhan Küçükfidancı, vicdanına dayanarak kararı verdiğini belirtti. Küçükfidancı, sanığın pişmanlığını samimi bulmayarak cezada indirime gitmedi ve cezayı ertelemedi.

Kararın açıklamasının ardından duruşmaya katılan hayvanseverler ve avukatları duygulu anlar yaşadı. Duruşma sonrasında birbirlerine sarılarak gözyaşı döken hayvanseverler verilen 3 yıl hapis kararı ile hayvanların artık bundan sonra 'Mal' olarak görülmeyeceğini söyledi.

'VİCDANLARDA ASLA AFFEDİLMEYECEK'

Adliye önünde basın açıklaması yapan öldürülen kedinin sahiplerinin avukatı ve aynı zamanda Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı olan Buket Ünlü Hatip, sanığın aldığı cezanın mevcut yasalar dahilinde yetersiz ve caydırıcılıktan uzak olduğunu savundu. Avukat Hatip, "Ancak unutulmamalıdır ki, masum bir kediyi öldüren Can Aksoy vicdan ve merhamet sahibi bireylerin gözünde ve yüreğinde asla affedilmeyecektir" dedi.

KARAR, HAYVANSEVERLERİ MUTLU ETTİ

Hayvanlara Adalet Platformu Sözcüsü Avukat Mustafa Çakı da davanın asla basit bir mala zarar verme davası olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"Burada mahkemenin cezayı tayin ederken göstereceği hassasiyet, tüm hayvanların sadece ekonomik bir değer olması sebebiyle değil, salt olarak canlı olmaları nedeniyle hukuk düzenince koruma altına alındığını göstereceği için anlamlı ve önemliydi. Bu kararla kanun koyucunun yargıya verdiği takdir yetkisinin, bu defa fail lehine işletilmediğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

Kedinin sahiplerinden ve aynı zamanda Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı olan Duygu Kurt da mahkemeden böyle bir karar beklemediklerini belirterek, bundan sonra hayvanların birer mal olarak görülmemesi açısından kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.

ARKA KAPIDAN ÇIKARILDI

Sanık Mustafa Can Aksoy duruşma sonrasında yakınlarıyla birlikte polislerin aldığı güvenlik önlemleri altında adliyenin arka kapısından dışarı çıkartıldı. Aksoy'un yakınları kararı temyize göndereceklerini belirtti.