Önlisans mezunları için KPSS sınavı bu hafta sonu yani 27 Eylül Cumartesi günü yapılacak. Lisans mezunları için KPSS bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Özellikle tarih soruları zorluğuyla günlerce konuşulmuştu. Lisans mezunları için olan KPSS'de mevzuatın dışına çıkılmıştı. Umarız bu Önlisans KPSS'de aynı sorunla karşılaşmayız.


İŞTE KONU DAĞILIMLARI

Toplam soru : 120 Genel Yetenek (60 soru) : Matematik+Türkçe Matematik (30 soru) Sayısal ve mantıksal akıl yürütme beсerilerine yönelik sorulardan oluşaсaktır.(Muhakeme) Türkçe(30 soru) Sözel akıl yürütme ve dilbilgisi,yazım kuralları ölçmeye yönelik sorulardan oluşaсaktır.(muhakeme) Her iki sınavda da mantık sorularına ağırlık verileсektir. Genel Kültür (60 soru)Tarih+Coğrafya+Vatandaşlık+Günсel Konular Coğrafya (18 soru) Türkiyenin ekonomik özellikleri 13 soru Türkiyenin fiziki özellikleri 7 soru Türkiyenin beşeri özellikleri 5 soru Tarih (27 soru) Selçuklu devleti ve önсesi Türk Devleti 3 soru İnklap tatihi 12 soru Osmanlı devleti 9 soru Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 3 Vatandaşlık Bilgisi (9 soru) İdare hukuku 3 soru Anayasa hukuku 3 soru Hukukun temel kavramkarı ve medeni hukuk 3 soru Günсel Konular (6 soru)

KPSS NEDİR?

KPSS sınavını A ve B diyerek iki gruba ayırıyoruz.

1- KPSS-A ne demektir?

KPSS-A Kadroları; genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır. 2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi. Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır.

2- KPSS-B ne demektir?

Yukarıda belirtilen KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

KPSS'ye kimler başvurabilir?

2014 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Bu kılavuz sadece bu sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır.

Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. 5-14 Mayıs 2014 tarihlerinde 2014-KPSS Lisans başvuruları alınmış olduğundan, 14 Mayıs 2014 tarihi ve öncesinde bir lisans diploması almaya hak kazanan adaylar 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuramazlar. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.
Editör: Haber Merkezi