İstanbul Samatya'da son bir ay içinde yaşlı Ermeni kadınlara yönelik, biri ölümle sonuçlanan 4 saldırı, azınlıklara yönelik kaygıları artırırken, geçen hafta yayımlanan nefret suçlarıyla ilgili iki rapor,bilinmeyen pek çok saldırıyı gözler önüne serdi. Raporlardan biri, Protestan Kiliseleri Derneği, 2012 Hak İhlalleri İzleme Raporu, diğeri yine bundan böyle her yıl yayımlanacağı bildirilen "Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar ve yaşanan olaylar (2012)" başlığıyla yayımlandı. İşte pek çoğu kamuoyuna yansımayan ya da yansıtılamayan, faillerinin çoğu bulunamayan, herhangi bir yaptırım da uygulanamayan o saldırıların yer aldığı iki rapordan satır başları:


Pastörün evinin kapısı zorlandı, tehdit aldı
Önce Protestan Kiliseler Derneği tarafından "Türkiye'de inanç özgürlüğünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla" hazırlandığı vurgulanan,  2012 Hak İhlalleri İzleme Raporu'nun, "Nefret Suçları Kapsamında Sözlü ve Fiziksel Saldırılar" başlığı altındaki saldırılardan bazıları:

*3 Şubat 2012'de, Çeşme Lütuf Kilisesi önderi Engin Duran, eşi ve çocuğu ile evdeyken, kapısı sabaha karşı saat 3 sularında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yumruklanarak ve zorlanarak açılmaya çalışıldı. Kısa süre önce internet aracılığı ile bazı radikal dini örgütlerden tehdit aldığı için polise haber verildi. Şüpheliler yakalanamadı, aile şehri terk etti.


Mahalle büyükleri devreye girdi

*Konak'taki "Dua Evi" olarak bilinen Diriliş Kiliseleri Derneği temsilciliğine, 14-18 yaş arası mahalle gençleri geçen yıl boyunca sözlü, yumurtalı tehdit ve saldırılarda bulundu. Son olarak, silah göstererek dernek yetkilisi tehdit edilince savcılık ve emniyet konuyu mahalle büyüklerine iletti, uyarılan gençler özür diledi, şikayetten vazgeçildi.


Hıristiyan çalışanlara sürgün

*2012 yılında, İzmir'in bir ilçesinde kimliklerinin açıklanmasını istemeyen, aynı kurumda çalışan 4 Hıristiyan kamu görevlisi, kilise toplantılarına katıldıkları, başka Hıristiyanlarla görüştükleri ve diğer kamu çalışanlarına "misyonerlik" yapma tehlikesi gerekçesiyle, idarecilerine emniyet ve istihbarat kuruluşlarından gelen baskı sonucu görev yerleri değiştirildi. Bu durumun kendilerine idarecileri tarafından açıkça, sözlü olarak ifade edildiği öne sürülüyor.

"Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar" raporu


Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği tarafından hazırlanan, "Alevilere yönelik ayrımcı uygulamalar ve yaşanan olaylar" başlıklı 2012 raporunda da, "rutin hale geldi" denilen Alevilere yönelik fiziki saldırılar gün gün aktarıldı. Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu, raporu hükümet, siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı ve AB delegasyonuna sunacaklarını söyledi. Raporun girişinde "Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2012 yılında da Alevilere yönelik ayrımcı tutum, uygulama ve yasal olarak yok saymalar devam etmiştir. Daha önceki Hükümetlerden devreden yasaklar ve yok saymacı tutumlar AKP hükümetleri döneminde yeni bir boyut almış ve Alevilere yönelik filli saldırılar rutin hale gelmiştir" denildi. Rapordan 2012 yılında Alevilere yönelik saldırılardan bazıları şöyle:

Aleviler, Müslümanlığa davet edildi
16 Mart: Çiğli'de Alevilerin kapılarına dini içerikli notlar bırakıldı. Aleviler "Müslümanlığa" davet edildi.
19 Mart: Gaziantep'te yaşayan Alevi yurttaşların kaldığı 40'a yakın sokağın başlarına ve bazı evlere kırmızı boya işaretler konuldu.
30 Mart: Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Avcılar köyünde, Alevi vatandaşlara ait 2 ev ile okulun duvarına "Pis Aleviler hepinizi yakacağız" yazıları yazıldı, işaret konuldu.
13 Haziran: Didim Kaymakamlığı, "hazine arazisini işgal ettiği gerekçesiyle Didim Cemevi için yıkım kararı uygulanacağı"nı tebliğ etti.
2 Temmuz: Sivas Madımak Katliamının gerçekleştiği bina önüne kitlenin ulaşmasına izin verilmedi, direnişle alana girildi, tertip komitesine dava açıldı.

18 Temmuz: Eskişehir Havacılar İlköğretim Okulu, Din dersinden muaf tutulmak istenen öğrenciye karne vermedi.
27-28-29 Temmuz: Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde Alevi yurttaşın evine saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ev taşlanırken, "Sürgü Alevilere mezar olacak", "Sürgü Kürtlere mezar olacak" sloganları atıldı, linç önlendi.
4 Ağustos: Balıkesir Altınoluk'ta Alevi ailelere ait 7 ev işaretlendi.
5 Ağustos: Başbakan Tayyip Erdoğan Karacaahmet Cemevi için ucube dedi.

11 Ağustos: Şehit er Özkan Ateşli'nin cemevindeki cenaze törenine resmi devlet yetkilisi ve asker gelmedi. Cenaze resmi tören için Ataköy 5. Kısım Camii'ne götürüldü
23 Ağustos: Kartal Çınardere Mahalllesi'nde 25 Alevi evine işaretler konuldu.
24 Ağustos: Kartal Pir Sultan Cemevi kundaklandı, failler bulunamadı.