Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 23 Nisan'da TBMM'ye sunulan Uluslararası İş gücü Kanun Tasarısı, bir hafta içinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'ndaki itirazlara rağmen geçip TBMM Genel Kurulu'na sunulmaya hazır duruma getirildi. Tasarının yasalaşması durumunda, Türkiye vatandaşı mühendis ve mimarların koşulları sağlaması gerekirken, yabancıların diplomaları bile sorgulanamayacak. TMMOB ise öngörülen değişiklikle birlikte yabancı mühendis ve mimarların denkliğiyle ilgili değerlendirme yapamayacak.

Anayasa'nın 135'inci maddesine göre, Türkiye'deki bütün meslek mensuplarının odalara üye olma zorundalığı ve meslek alanlarının da odalar tarafından düzenlenmesi koşulu olduğunu belirten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, 'Örneğin, yurtdışından gelip Türkiye'de çalışmak isteyen bir mühendis için TMMOB'dan da görüş alınması gerekiyor. TMMOB'a gelen meslek mensubunun diplomasının gerçek olup olmadığı, mezun olduğu okulun statüsü yani bir yerde mesleki olarak yeterli olup olmadığı soruluyor. TMMOB da incelemeleri sonunda çalışma izni için görüş belirtiyor. Bu görüş doğrultusunda çalışma izni veriliyor. Bu çalışma izni yine belirli periyodlarla denetleniyor. İşte bu denetim durumu yeni yasayla kaldırılıyor. Yeni düzenlemeyle, Türkiye'deki meslek odalarının konuyla ilgili görüş oluşturma ve sunma zorundalığı ortadan kaldırılıyor ve sadece kişinin beyanı esas alınıyor. Yani yeni yasa, yurtdışından gelen mühendis, doktor, mimarın diploma denkliklerine bakılmadan hatta mühendis olup olunmadığına bile bakılmadan çalışma izni serbestliği getiriyor. Yeni süreçle birlikte yurtdışından gelen mühendisler, sadece beyan ile Türkiye'de çalışabilecekken, Türkiye'den yurtdışına gidenler ise denklik ve yeterlilik sorgusuna tabi tutulacak. Bu da eşitsizliğe ve hak kaybına neden olacak' ifadelerini kullandı.

Belge istenmeyecek

Türkiye'deki meslek mensupları için bakanlıklar, denklik ve yeterlilik belgesi isterken, yurtdışından gelen meslek mensuplarından bunun istemeyeceğini söyleyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu bir zorundalık olarak Türkiye'deki meslek mensuplarından istenirken, yabancılarda sadece beyana esas durumuna getirilecek. Yurtdışında okuyan Türkiye vatandaşlarından bile YÖK denklik belgesi isterken, yurtdışından gelenlerden bu belge istenmeyip, muaf tutulacak. Yurtdışından çok sayıda mimar, mühendis, doktor ve diğer meslek mensuplarına, meslek mensubu olduğuna bile bakılmadan çalışmasına izin verecek düzenlemeye imza atılıyor.'

İşsizliğe olumsuz etki

Hükümeti Türkiye'de mühendislik ya da mimarlık mesleğinde eksiklik ya da ihtiyacı karşılayamama durumunu düşünmediği yönünde eleştiren Yalçın, 'Türkiye'de özellikle bizim meslek mensuplarının genç kuşağında işsizlik yüzde 15 seviyesinde. Buradaki amaç, yurtdışından gelen paranın kontrolsüz olarak Türkiye'ye girmesini sağlamanın yanı sıra ne olursa olsun para akışının sekteye uğramamasının sağlanması. Yurtdışındaki sermayenin Türkiye'ye kendi elemanı ve personeliyle girmesine izin veriliyor. Yeter ki para girsin de gerisi önemli değil anlayışından başka bir şey değil. Türkiye'deki vatandaşı düşünmekten ziyade ekonomik döngüyü sağlamak yani sadece günü kurtarmanın peşinde olan bir projedir. Bu tasarı, Türkiye'deki işsizlik krizine de çok ciddi katkı sağlayacak' dedi.

Komisyondan geçen tasarının yakında meclise getirileceğini, TMMOB üyelerinin komisyona katılıp, gerekli itirazlarda da bulunduğu ifade eden Yalçın, ancak itirazların kabul edilmediği tasarının yasalaşmaması için itirazlarını sürdüreceklerini belirtti.
Editör: Haber Merkezi