Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağının işletmecisi Has Şekerler Madencilik Şirketi'nden yapılan açıklamada, ocakta tüm iş güvenliği tedbirleri alındığı ileri sürülerek "Olay doğal afettir" denildi. Şirketin açıklamasında devlet işletmeleri de dahil tüm maden ocaklarında yemek saatinin içerde kullanıldığı iddia edildi.

Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit kömürü ocağında 12 bin ton suyun dolması sonucu 18 işçinin mahsur kalması ardından şirket bugün yazılı bir açıklama yaptı. Olaydan sonra ocakta mahsur kalanların sağ salim çıkarılmasına odaklanıldığı için açıklama yapılmadığı belirten Has Şekerler Madencilik, Enerji, Nakliyat, İnşaat, Sanayi, Ticaret Limited Şirketi imzasıyla yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere 28.10.2014 günü şirketimize ait maden ocağında su baskını meydana gelmiş ve 18 işçi kardeşimiz maden ocağında mahsur kalmıştır. Bugüne kadar tek amacımız ve odak noktamız bu kardeşlerimizin sağ salim maden ocağından çıkarılması olmuştur. Bu sebeple de bu zamana kadar kamuoyuna bir açıklamada bulunamadık. İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu anda tespit edilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize verdiği bilgeye göre doğal bir afetten bahsedilmektedir. Türkiye'nin tüm maden ocağında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki, buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca torba yasayla gelen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konuda basında çıkan haberler ve diğer değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu soruların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz. Şu anki tek amacımız yıllardan beri beraber çalıştığımız, ailemiz, dostumuz, arkadaşımız olarak gördüğümüz emekçi kardeşlerimizin biran önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır. Bunun dışında hiçbir amaç ve çalışmamız yoktur."

BAKANLARA TEŞEKKÜR

Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin açıklamasında başta bakanlar olmak üzere kurtarma çalışmalarına katılanlara teşekkür edilerek şöyle denildi:

"Enerji Bakanı, Ulaştırma Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kamu kurum ve kuruluşları ve STK'lara kurtarma çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı, ayrıca manevi olarak yükümüzü paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz. Tüm şirket yetkilileri ve çalışanları olarak, tüm önceliğimizin bu husus olduğunu bildirir, bu çalışmaları tamamlayıp işçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarıldıktan sonra incelemelerin ve kazanın oluşumunun titizlikle inceleneceğini, şirket yetkilileri olarak maden ocağında bulunduğumuzu ve ilk andan itibaren fiilen tüm çalışmalara katıldığımızı, kurtarma çalışmalarının biran evvel sonuçlandırılması için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdiğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz."