Toba Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki Torba Yasa neler getiriyor? 20 milyondan fazla insanın hayatını kolaylaştıracak Torba Yasa'da emekliye, madenciye ve çalışan kadına müjde var.

Emeklilere kolaylık

Torba Yasa, çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan Bağ-Kur emeklilerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destik Primi (SGDP) ile ilgili borçları yapılandırma kapsamına aldı. Buna göre emeklileri zora düşüren bu borçların faizleri ve gecikme cezaları silinerek ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek.

Emekliler bir işyerinde çalışıyorsa zaten bu kesinti işveren tarafından ödeniyor. Ama kendi işini yapıyorsa emeklinin maaşından yüzde 15 kesinti yapılıyor. Emekliler bu faaliyetlerini bildirmediği için kurum geriye doğru borç çıkartıyor. İşte bu borçları biriken emekli bir nebze nefes alacak. Çoğu küçük esnaf olan bu emekliler borçlarını 18 taksitte ve iki ayda bir ödemelerle 36 aylık vadeyle ödeyerek kurtulabilecek.

Yasa ayrıca engellileri ve yaşlı vatandaşları da ilgilendiriyor. 65 yaş üstü yaşlılık maaşı alanlara çeşitli sebeplerden dolayı fazla yapılan ödemeler artık geri alınmayacak. Engelli maaşı alanlara da yapılan yersiz ödemelerin geri alınmasından vazgeçiliyor.

Çalışan anneler için...

Torba yasa ile SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı da genişletildi. Artık Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkarılıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Çok sayıda Bağ-Kur'lu yapılandırma düzenlemesi sayesinde emekli olabilecek. Borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor.

Madencilerde yaş şartı indi


Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı da 50'ye iniyor. Takvim'in haberine göre; yıpranma hakkı da düşünüldüğünde yeraltında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 43'e kadar inebilecek. Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirildi. Mavi Kartlı gurbetçiler, dava açmadan yurt dışındaki süreleri borçlanabilecek.
Editör: Haber Merkezi