YÖK'ün internet sitesine sızarak, üniversitelerdeki yolsuzluk iddialarını da içeren belgeleri yayınlamaya devam eden Redhack grubu hakkında başlatılan savcılık soruşturmasında ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.
Redhack grubu hakkında soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu, bir süre önce "görevsizlik" kararı vererek, dosyayı terörle mücadele suçlarına bakmakla görevli savcılığa gönderdi. Bilişim savcılığının verdiği görevsizlik kararını, TCK'nın 326. maddesine dayandırdığı anlaşıldı.
8 yıldan 12 yıla kadar hapis öngören söz konusu madde, "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek, tahrip etmek veya bunlar üzerinde sahtecilik yapmak veya geçici de olsa bunları tahsis olundukları yerden bir başka yerde kullanmak, hileyle almak veya çalmak" suçunu düzenlerken, bu suçu işleyenlerle ilgili soruşturmaların da terör savcılıklarınca yürütüleceğini hükme bağlıyor.

Ek karar verilmişti

Redhack grubu, YÖK'ten önce ilk saldırısını 26 Şubat 2012'de Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne yapmıştı. Emniyetin server'larına girdikleri iddia edilen 7 kişi tutuklanırken, soruşturma sonunda 10 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, aynı YÖK saldırısında olduğu gibi Bilişim Suçları Savcılığı'nın da soruşturma başlattığı, daha sonradan soruşturma konusu eylemin TCK'nın 326. maddesi kapsamında kaldığı, bu nedenle "görevsizlik" kararı verildiği belirtilmişti. Terör savcılığı, 10 kişi hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek, bilişim sisteminin işleyişini engellemek ve bozmak, kişisel verilerin ele geçirilmesi ve yayınlanması, gizli bilgileri temin etmek" suçlarından dava açarken, "görevsizlik" kararına dayanak yapılan 326. maddeden ise ek takipsizlik kararı vermişti.
Editör: Haber Merkezi