Kaz Dağları, çevre ve doğa severlerin uzun süredir endişe ettiği altın madenciliği projeleriyle tehdit altında. Alamos Gold'un girişimlerinin ardından, şimdi de başka şirketler bölgedeki doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliği riske atıyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı almak için kurnaz taktikler kullandığını belirtiyor. Bu şirketler, alanları küçük parçalara bölerek ÇED raporu gerekliliğinden kaçınmaya çalışıyorlar.

Çanakkale ve Balıkesir bölgelerinde her gün yeni maden projeleri başlatılıyor. Bahar Madencilik, sadece 10.77 hektarlık bir alanda kuvars ocağı işletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. Ancak bu proje, aslında daha büyük bir faaliyet alanının parçası olabilir ve buna izin verilmesi durumunda Kaz Dağları'nın ekolojik dengesi büyük ölçüde zarar görebilir.

"Arka kapı arıyorlar"

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin 25 hektar alında kalarak "ÇED gerekli değildir" kararı almaya çalıştığını belirtti. Kuvars ocağı altında altın madeni işletilmek istendiğini belirten Doğan, "Şirket daha önce de altın madeni isteğinde bulunmuştu. Yaptığımız itirazlarla projeye ‘ÇED gereklidir’ kararı verdirdik. Biliyoruz ki bu başvuru da altın madeni. Şirketi Ordu Fatsa’dan da tanıyoruz" dedi.

Bahar Madencilik’in Demirtepe Altın Madeni’yle de uğraştıklarını belirten Doğan, "Şirketlerin genel taktiği ÇED Yönetmeliği’nin Ek-2 maddesinden yararlanmak için 25 hektar altında kalmasıdır. Daha sonra alana yerleşiyorlar. Sürece itiraz edeceğiz. Bakanlık bu tür durumlarda şirketlerden sondaj ve maden işletme raporlarını istemeli. Raporları isteseler alanda altın olduğunu görecekler. Şirketlerin ÇED arkasından dolanmasına izin verilmese kamunun da bizim de işimiz azalır" dedi.

Şirketin önceki başvurusu reddedildi

Söz konusu şirket, daha önce aynı bölgeye yönelik 15 hektarlık bir madencilik faaliyeti başvurusunda bulunmuştu. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede zaten çok sayıda çalışma yapıldığını gerekçe göstererek bu başvuruyu reddetti ve proje tanıtım dosyasını iade etti.

Editör: Nurican ALBAYRAK