Acaip havalardan geçtikten sonra sıcaklar bastırdı.
Yarından sonra yani pazartesiden itibaren tatil ve deniz mevsimi başlıyor.
Hepimizin olmasa da çoğunluğumuzun derdi, fazla kilolarımız.
Buna obezite de diyoruz.
Yalnız bizİm değil, dünyanın sağlık sorunu olarak önümüze çıkıyor.
Bu arada size; 3,5 ayda 144 kilodan 104 kiloya düşen bir çocuk annesi Nilgün Kalkan'dan söz etmek istiyorum.
Nilgün Kalkan, fazla kilolarıyla beraber tansiyon ve astım hastalıkları ile aldığı ilaçlardan da kurtuldu.
İzmirli tekstilci Nilgün Kalkan (40), 30 yıldır obezitenin pençesindeydi. Buna bağlı olarak yüksek tansiyon, astım ve horlama sorunları olan Kalkan, 3,5 ay önce bir hastanemizde laparoskopik yöntemle mide bypassı oldu.
Geçen sürede 40 kilo veren Kalkan, sadece kilolarından değil hastalıklarından da kurtuldu.
Kiloluyken aldığı ilaçlara artık ihtiyaç duymadığını söyleyen Kalkan, 'Kilolarımla beraber ilaçlarımı da çöpe attım. Akşamları horlamıyorum bile, kendime olan güvenim yerine geldi, çok mutluyum' diye konuştu.
Ameliyatı Op. Dr. Hidayet Çatal gerçekleştirdi.

Hep tıkanıyordu

Çocukluk döneminden beri kilo problemi yaşadığını belirten Kalkan, '17 yıl önce doğum yaptıktan sonra kilolarım daha da arttı. Çocuğumla ilgilenmek, çalışmak çok sıkıntıydı. Oturarak çalışıyorum ama paydos saatinin gelmesini istemiyordum, bir kat merdiven çıkınca tıkanıyordum. Etrafımdaki insanlar bana sürekli üzülerek bakıyordu.
Oğlum bile 'Anne sana çok üzülüyorum' diyordu.
Diyet yapmayı çok denedim başarılı olamadım.
İlaçla 18 kilo verdim ancak hızla hepsini geri aldım.
Hidayet Çatal ile tanışınca hayatım değişti, ameliyattan sonra neyin doğru neyin yanlış olduğunu anladım. Zayıfladıkça kendime olan güvenim geldi.
Hep olduğumdan yaşlı gören insanlar gençleştiğimi söylüyor.
Eskiden bir asansör gelse de binsem derken şimdi her yere koştura koştura gidiyorum. Sabahları servise binmek için bir alt durağa yürüyorum. Yerimde duramıyorum, çok mutluyum' diyor.

Fast food beslenme alışkanlıkları

Op. Dr. Hidayet Çatal da günümüzün popüler sorunu obezitenin birçok hastalığa yol açtığı için mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Yaşam tarzı ve fast food beslenme alışkanlıklarının obezitede yaş ortalamasını aşağıya çektiğini belirten Çatal, 'Obezitenin erkeklerde kolon, prostat kanserine; kadınlarda da yumurtalık, meme kanserlerine zemin hazırladığı dünya gündeminde konuşuluyor.
Bunların yanı sıra hareket sistemi rahatsızlıkları ile tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol, kireçlenme ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Morbid obezite tedavisinde, hasta düzenli şekilde spor ve diyet yapmasına rağmen sonuç alamıyorsa çözüm cerrahi müdahaledir. Balon ve tüp mide uygulamaları dışında laparoskopik gastrik bypass da yapıyoruz. Altın standart olarak tanımlanan gastrik bypass yönteminde amaç, mideyi hacim olarak küçültmek ve bunun yanında emilimi bozmak' dedi.

İnsan ve doğa dostu tarım

Şimdi sağlığımızla ilgili bir konuya daha değineyim.
Organik yaşamın lezzetli adresi İda Bahçe, insan ve doğa dostu tarım, doğal ve katkısız gıda için yola çıkmış bir idea, bir çaba.
Kaz Dağ'ında bulunan bahçelerinde yetiştirdiği doğal ve katkısız ürünleri hiçbir müdahalede bulunmadan doğal yöntemlerle tüketicisiyle buluşturuyor.
Kaz Dağı doğal florası ile zengin bir toprağa sahip, burada yetişen sebzeler, meyveler, doğal otlar, baharatlar ve elde edilen ürünler; yaşamını lezzetli ve sağlıklı gıdalarla zenginleştirmek isteyenler için harikulade seçenekler sunuyor.
İda Bahçe, bölge iklim ve coğrafyasında yetiştirdiği sebze ve meyveleri gönderim gününün bir gün öncesinde dalından toplayarak gurme tat düşkünlerine en taze iletileri, en lezzetli haliyle göndermeye gayret gösteriyor.
Ayrıca sayfasında sadece mevsiminde tüketilebilecek ürünlere yer verirken, "elimizde yok", "mevsimi değil" demekten de çekinmiyor. İda Bahçe ürün gamında mevsim sebze ve meyvelerinin yanı sıra gurme kahvaltılıklar, sızma zeytinyağları ve zeytinyağlı sabunlar, kavanoza kurulmuş lezzetler, güneşte kurutulmuş meyve ve çiğ yemişler, Kaz Dağı'nın otlarından bitki çayları ve baharatlar, geleneksel yöntemlerle yapılmış eskilere ait ekmekler, lezzetli bakliyatlar ve gurme unlar yer alıyor.
Kahvaltılık kategorisinde zengin bir ürün yelpazesi bulunan İda Bahçe; doğal otlarla beslenen keçi, koyun ve inek sütünden peynirler, % 75 tane oranıyla kurulan sadece şeker ve limon ilave edilerek pastorize edilmemiş reçeller, bahçelerinden toplanan zeytinler, bir gün önce toplanmış doğal yumurtalar, yöresel ekmeklerle lezzet düşkünlerine çok keyifli bir hafta sonu kahvaltısı vaat ediyor.

K2 vitamini ile kalsiyum birikmesi önlenecek

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Abacı, bugüne kadar bilinen ve kan pıhtılaşması üzerine etki gösteren K1 vitamininden ayrı olarak yakın zamanda K2 vitamini denilen başka bir vitaminin daha insan sağlığı üzerine çok önemli etkileri olduğunun saptandığını söyledi.
'Gıdalardaki kalsiyum D vitamini sayesinde bağırsaktan emilip kana karışıyor. Yeni delillere göre bu noktadan sonra bu kalsiyumun nereye gideceğini K2 vitamini ayarlıyor' şeklinde konuşan İç Hastalıkları Uzm. Dr. Abacı, 'A ve D vitamini tarafından yapımı sağlanan ve sağlığımız için çok önemli olan iki protein, ancak K2 vitamini tarafından aktif hale getirilebiliyor. Bunlardan 'osteokalsin' kalsiyumun kemiğe yerleşmesini sağlıyor. 'MGP' diye isimlendirilen diğer protein ise kalsiyumun atardamar duvarına oturmasını önlüyor' dedi.

Menopozda da etkili

K2 vitamini sayesinde, şimdiye kadar imkansız gözüyle bakılan mevcut damar kireçlenmelerinin geriye döndürülmesinin ve damarsal kalp hastalıklarının iyileştirilmesinin mümkün olabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Abacı, şunları söyledi:
'Menopoz sonrası kadınlarda kemik gücünün korunmasında vitamin K2'nin gerekli olduğu ve kemik erimesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Kemik metabolizması erişkinlere göre daha yüksek olduğundan, çocukların K2 vitamini ihtiyacı da çok fazladır. Son zamanlarda K2 vitamininin bazı kanserleri baskılayabileceğine dair heyecan verici ön kanıtlar da ortaya çıkmaya başladı. Sonuç olarak, kemik ve damar sistemimizin sağlığı için A, D ve K2 vitaminlerinin birbirleriyle ahenkli bir şekilde çalışmasının gerekli olduğu ortaya çıkıyor.'
Uzm. Dr. Abacı, K2 vitamini içeren gıdaları ise sığır eti, tavuk, ördek, kaz eti (özellikle kaz ciğeri), lahana turşusu, beyin, yumurta sarısı, tereyağı şeklinde sıraladı.

***

MENEKŞE

Askerimize moral günü

Foça Deniz Üs Komutanlığı'nda 'Kuzu Günü' Şenliği yapıldı... 'Kuzu Günü' Şenliği'ne Foça Belediyesi de destek verdi. Foça Belediyesi Gençlik Orkestrası'nın verdiği mini konser ve Foça Belediyesi Halk Oyunları Ekipleri'nin gösterileri beğeniyle izlendi. Dün yapılan Kuzu Günü ve Gemicilik yarışmalarına Foça Deniz Üssü'nde konuşlu birlikler emrinde görevli personel, erbaş ve erler katıldı.

***

KILÇIK

*Sevmek için 'yürek" sürdürmek için 'emek' gerekir.