Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Letonya'ya gitti. Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, ABD'yi eleştirdi.

Obama ile görüşmesinden bahseden Erdoğan, "Her şeyden önce sayın Obama'ya bizim teklifimiz önerimiz şu olmuştur: Eğer ABD Türkiye bizler teröre karşıysak ki Türkiye olarak biz karşıyız ABD'nin de teröre karşı hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak PYD'nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemede ilettim. O da 'bir terör örgütüdür' dedi. Dolayısıyla PYD'ye yapılan yardımlar terör örgütüne gitmektedir. PYD'nin saflarına PKK'nın lider kadrosunda olup savaşanlar var. Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani'de iş görecek gruplardır. ÖSO birinci tercihimizdir. İkinci tercihimiz peşmergelerdir. Ve biz peşmergelerin ülkemiz üzerinden kontrollü şekilde geçmelerine izin veririz dedik." dedi.

ABD'nin PYD'ye silah yardımı yapmasını eleştiren Erdoğan, "PYD ilk başta peşmergeleri kabul etmedi. Daha sonra kabul etti. Kuzey Irak yönetiminin belirlediği sayıya da sıcak bakmadılar. Dün itibarıyla 200 sayısını öğrenmiş bulunuyorum. ABD'nin Kobani'ye indirdiği silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini biliyoruz. Diğerleri de PYD'nin eline geçti. Türkiye bu işe olumlu bakmadı. Türkiye'ye rağmen ABD bu işi yapmıştır. Ve ben kendilerine 'Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa bizim için stratejik bir yer olabilir' dedim." şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreciyle ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çözüm sürecine yönelik Başbakanlığım döneminde başlattığım yoğun bir gayret var. Attığımız cömert adımlar var. Bunu hazmedemeyen terör örgütü var. Uzantısı olan siyasi parti de var. Hükümetimiz yeni çalışmasını tamamladı. Sayın Başbakan bunu açıkladı. Bunu parlamentoya sunacaklar. Tüm halkımız ittifak halinde. Buna tüm sivil toplum kuruluşlarının buna destek vermesi de bunu güçlendirecektir." dedi.