Eski Buca Belediye Başkanı ve AKP İzmir 1'inci Bölge milletvekili adayı Cemil Şeboy, seçim çalışmalarını değerlendirdi, Cumhuriyet Halk Partililer'i eleştirdi, kendi projelerini anlattı. Dünyanın en büyük Atatürk maskını İzmir'e kazandıran AKP İzmir Milletvekili Adayı Cemil Şeboy, Atatürk üzerinden siyaset yapanlara sert çıktı. Şeboy, 'Atatürk bu ülkenin çimentosu. Hepimizin atası. Proje üretemeyenler Atatürk'ü siyasete alet ediyor' dedi. Projelerinin genelde İzmir'i kapsamasının Büyükşehir'e Belediye Başkanlığı adaylığına hazırlık olarak algılandığını söylediğimizde ise 'Yok yok. Bu benim Belediye Başkanlığından gelmemden dolayı düşünülüyor. Belediye Başkanı olmak gibi bir fikrim yok. Artık bu saatten sonra çekecek halim de yok. Onu da söyleyeyim. Ama ben İzmir için, bu kent için düşündüklerimi söyleyeceğim. Belediye başkanlığı'nda da söylüyordum, görevi bıraktım yine söylüyorum. Yol gösteriyor, proje üretiyorum. Önemli olan bunların yapılması. Doğru gördüğüm şeyleri söyleyeceğim. Ben yine belediye başkanlığı gibi orada çalışacağım' şeklinde konuştu

Seçim çalışmalarının iyi gittiğini, tepkilerin çok olumlu olduğunu anlatan AKP İzmir Milletvekili Adayı Cemil Şeboy, süreci şu sözlerle değerlendirdi: 'İnsanlar 'Merhaba' dediği, bildiği insanı görmek istiyor. Karaburun'a Ödemiş'e her tarafa gidiyoruz ve insanlar tanıdık bilindik bir sima istiyorlar. Gittiğim yerlerde bizim ilçe başkanlarını terslemişler, bize gelince bize sarılıyorlar hep geliyorlar yanımıza. İzmir' i uçakla görenlerin değil, İzmir'de yaşayanların seçilmesi lazım. Antalya'ya giderken İzmir'in üstünden geçmiş, sonra milletvekili olmuşlar.'
Kendisine belediye başkanlığı seçimlerinde oy vermeyenlere kırgınlığını da konuşmalarında ele veren Şeboy, Cumhuriyet Halk Partilileri de yerlerinden kalkmadıkları şeklinde eleştirerek, 'Bana oy vermeyenler gitsinler Dersimli Kemal'e oy versinler. İzmirli mi? Neden gidip Dersim'den aday olmuyor? Dersimli Kemal'in Atatürkçü olması mümkün mü? Eşyanın tabiatına aykırı. Olur mu öyle şey. Onun o koltukta olmasına gerçek Cumhuriyet Halk Partililer üzülmüyor mu? Eskiden bizde Cumhuriyet Halk Partili idik. Ben iki dönem DSP'den Belediye Başkanlığı yaptım. Bence Kemal'in orada oturması yanlış, Atatürk kalksaydı bilmem ne yapardı artık bunlara. CHP'liler ofislerinde otururlar, restaurantlarda otururlar biz CHP'liyiz derler. O değil, yönetim kurullarına gitmeleri lazım, yönetim kurullarında bulunmaları lazım, o koltuklara sahip olmaları lazım. Onlar orasını terketmişler, lafla Cumhuriyet Halk Partililer o öyle olmaz. Oralara CHP'li olmayanlar gelmiş oturmuş. Oradan nemalanmak isteyenler gelmiş oturmuş" diye konuştu. 

Depremde İzmir'in % 65'i yıkılır

İzmir'i yaşanabilir bir kent yapmak için öncelikle kentsel dönüşüm gerektiğini dile getiren Şeboy, 'Allah korusun bir deprem olsa İzmir'in yüzde 65'i yıkılacak. Kentsel dönüşüm şu an biraz ağır işliyor. Ben bunun pratik bir hale gelmesi için proje hazırladım ve kanun teklifi vereceğim. Şu an arsalar elmas değerinde ama vereceğimiz kanun teklifiyle yukarı doğru binalar yapacağız, 16 metreden az yol olmayacak. Otoparklar şart olacak. Yüzme havuzları, çocuk oyun alanları fitness salonları zorunlu olacak. Böylelikle hem yaşam alanları artacak, hem yollar genişleyecek, hem arsa fazlalığına ulaşacağız. İzmir için yeraltından gidecek 65 kilometrelik metro olmazsa olmaz. Ayrıca İzmir'in iki yakasını birleştirecek Bostanlı- İnciraltı Köprüsü benim hazırladığım ve kent için çok önem verdiğim bir proje. Kentsel dönüşüm, metro ve köprü benim İzmir için öncelikli temel görevlerim olacak. Seçildikten sonra Aziz Kocaoğlu'yla görüşeceğim. Kendisi bu kentin seçilmiş belediye başkanıdır, hizmette particilik olmaz. Ben Aziz Bey'in koluna gireceğim, bakanlıklara götüreceğim. İzmirliler için doğru olan projenin her zaman yanında olacağım' dedi.

TOKİ ile beraber çalışacağız

Belediye Başkanlığı döneminde Buca'ya organize sanayi bölgesi kazandıran AKP İzmir Milletvekili adayı Cemil Şeboy, Buca'da kurdukları sanayi bölgesinin şu anda binlerce kişinin çalıştığı ve milyarlarca lira ihracatın yapıldığı bir yer haline geldiğini hatırlatarak, 'İnsanımıza birer birer iş bulmaya çalışmak yerine istihdamı arttıracak projeler hazırlamamız gerekiyor' dedi.
İzmir'de şu an hiçbir belediyenin sanayi yerleşkesi gibi bir projeyi hayata geçirecek güçlerinin olmadığını vurgulayan Şeboy, 'Bu projeyi daha geçerli bir duruma getirdikten sonra TOKİ'nin kapısını çalacağız. Çünkü böylesine büyük bir projeyi ancak TOKİ yapabilir. Esnaf kardeşlerimiz de kira öder gibi o dükkanları satın alır. Tabi bu yerleşkeden sadece gerçekten esnaf olanların yararlanması için birlikte çalışacağız. Yoksa işin içine al, sat mantığı girerse esnafımız yine yüksek kira ödemek zorunda kalır, bu proje de amacına ulaşmaz. Ben göreve başladıktan sonra hep beraber oturacağız bu projeye yön vereceğiz. Gerçekten İzmir için önemli ve gerekli bir proje olacak' diye konuştu.

Atatürk'ü siyasete karıştırmadık

Belediye başkanlığı döneminde dünyanın en büyük Atatürk Maskını Buca'nın girişine inşa ettiren Cemil Şeboy, 'Biz Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Atatürk'ün dünyadaki en büyük heykelini İzmir'in dağlarına yaptık ama AKP olarak hiçbir zaman Atatürk'ü siyasete karıştırmadık. Çünkü Atatürk bu ülken çimentosu. Şimdi bazı partilerin mensupları mikrofonu eline alıyor, 'Biz Atatürk'ün askerliyiz' diye bağırıyor. Ancak bir tane proje anlatmıyorlar, biz vatandaşımıza nasıl hizmet ederiz diye düşünmüyorlar. Çünkü böyle bir dertleri yok. Onlar nasıl köşeyi döneriz, nasıl belediyelere eşimizi dostumuzu doldururuz derdindeler. Sevgili hemşerilerim kafalarında proje olmayanlar kürsüye çıkınca Atatürk'ü övüyor ama Atatürk 'Beni en çok seven memleketi için en çok çalışan en çok hizmet üretendir' diyor. İşte AKP bu memlekete en büyük hizmetleri vermiyor mu? Havaalanları, köprüler, hızlı trenler yapmıyor mu? Türkiye artık kendi helikopterini, tankını üretmiyor mu? İşte Atatürk'ü gerçekten anlamak ve sevmek için memlekete hizmet etmek gerekir. İşte biz bu düsturla insanlarımıza hizmet ediyoruz' diye konuştu.

İzmirli belediyeler sadece göz boyuyor

İzmir'de hizmet siyaseti yapılmadığını belirten Şeboy, şöyle devam etti: 'İzmir'deki belediyelerin tek yaptığı göz boyamak. Her gün bir konser var sanırsınız ki o sanatçılar bizim belediyelerde çalışıyor. Bütün direklerde konser ilanları var. İzmir Akasyalar Gazinosu gibi oldu. Konser yapmayalım demiyorum ama verilen paraları hiç belediyelere sordunuz mu? Bakın sadece bir ilçede ve sadece bir yılda konserler için verilen para 5 milyon TL. Eski parayla 5 trilyon lira. Sanatçılara verilen onların hakkıdır ama o konserlerin reklamı, ağırlaması, konaklaması için verilen para 4,5 Milyon TL. Toplam 10 Milyon TL. Bir yılda bütçeyi bitirmişler. Peki biz ne yaptık? Bakın İzmir'de hiçbir kulübün stadı yok. İşte biz onların konserlere bir senede verdikleri parayla Buca'da 12 bin kişilik stadyum yaptık. Çünkü bizler gerçekten Atatürk'ü ve ülkemizi sevenleriz.'

Kemeraltı'na gondol ulaşımı

Cemil Şeboy, Tarihi Kemeraltı Çarsı ile ilgili de projelerine değindi. Tarihi çarşıdaki her yapının sit olmaması gerektiğini vurgulayan Şeboy, 5000 yıl öncesinden başlayarak bir envanter çıkarmamız lazım. O zaman gerçekten tarihi değere sahip yapılar ortaya çıkacak. Daha sonra gerçekten korunması gereken yapıların mükemmel bir şekilde restorasyonlarını yaparak etrafındaki binaları yıkacağız. Ardından bölge bölge yani bir bölgede kuyumcular, bir bölgede ayakkabıcılar, bir bölgede dünya markaları başka bir bölgede eğlence merkezleri, restoranlar olacak şekilde tarihi görünümlü modern bir çarşı inşa edeceğiz. Çarşının altı otopark olacak. Şimdi vatandaş çarşıya gelecek ama arabasını park edemeyeceği için gelmiyor. Ayrıca Konak Pier'in oradan kanalla iç deniz yapmamız lazım. Böylelikle Alsancak Limanı'nda gemiden inen turistler gondolla Kemeraltı'na gelecekler. Bu proje gerçekleşirse Kemeraltı bütün AVM'leri geride bırakır' dedi.

Aynı masada buluşmak şart

Böylesine büyük bir projenin hayata geçirilmesi için tüm kurumların aynı masada oturması gerektiğine dikkat çeken Şeboy, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı bu  proje için birlikte hareket etmeli. Yoksa ne belediyenin ne hükümetin yetkileri bu projedeki her şeyi yapmaya yetkileri yok. Bunu başarabilirsek Kemeraltı 5000 yıl daha Türkiye'nin en büyük ve en iyi çarşısı olur' diye konuştu.

Şeboy, Selçuk'u dünyanın en önemli turizm kenti yapabilecek projelerinin hazır olduğunu ve Kültür Bakanlığı ile birlikte çalışacağını vurguladı. AKP adayı Şeboy, 'İzmir'in içindeki problemleri çok iyi biliyorum, ilçelerin karakterlerini de biliyorum. Selçuk dünyanın en önemli turizm noktalarından biri olabilir. Bir yanda Hristiyan aleminin en kutsal mekanlarından biri olan Meryem Ana evi var. Bir yanda Efes gibi çok önemli bir antik şehir var. Ben daha Buca Belediye Başkanı iken İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne buraya dev bir Meryem Ana heykeli yapılmasını önerdim. Nasıl biz Buca'da Mevlana heykeli yaptıysak ve etrafını sosyal yaşam alanı haline getirdiysek Selçuk'ta da kucağında Hz. İsa olan Meryem ana heykelini yapalım. Bunun farklı bir örneği Brezilya'da var. Onlar dünyanın en büyük Hz. İsa heykelini yapmışlar biz de Meryem Ana heykelini yapalım' dedi.

Heykelin olduğu tepe noktadan da Selçuk'un içine teleferik yapmayı öneren Cemil Şeboy, turistlerin rahatlıkla alışveriş yapabileceğini söyledi. Hükümetin 35 proje kapsamına aldığı Efes'in antik limanı projesini de takip edeceğini belirten Şeboy, 'Zamanın liman kenti olan Efes, 100 yıl sonra denizle buluşacak. Efes Liman'ı yeniden inşa edilecek. Bu çerçevede bölgedeki antik yapılar da restore edilecek. Deniz yoluyla doğrudan Efes'e ulaşım sağlanacak. Turistler kayıklarla Efes Antik Kenti'ne gelecekler. Bu projeleri hayata geçirdiğimizde Selçuk, dünyanın konuştuğu bir kent olacak' dedi.