Aykut Polatlı-37derece isimli sivil inisiyatifin ilk projesi olan Omuz Omuza Gazileri, 15-28 Nisan tarihlerinde Everest'e tırmanacak. Gaziler o güne kadar zorlu parkurlarda tırmanışa hazırlanıyor. Grupta yer alan Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ile çalışmalarını, amaçlarını konuştuk.

Gazilerimize dair toplumsal farkındalığı arttırmak ve aynı zamanda engelli bireylerin yetersiz ve çaresiz olmadığını göstermek amacıyla kurulan 37derece isimli sivil inisiyatifin ilk projesi Omuz Omuza Gazileri, Karşıyaka taraftar grubu 1912 Curva'nın davetlisi olarak İzmir'e Pınar Karşıyaka'nın FIBA Şampiyonlar Ligi'nde Ukrayna temsilcisi Khimik Yuzhny ile oynayacağı maçı izledi.

Üç etaptan oluşan Proje Omuz Omuza'nın ilk iki etabı hazırlık etabı olarak değerlendiriliyor. 8 - 12 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Likya Yolu yürüyüşüyle ilk hazırlık etabı gerçekleştirilecek. 3 gün boyunca günde 6-7 saat yürüyerek hem Everest Base Camp yürüyüşüne hazırlanılacak hem de katılımcılar birbirini daha yakından tanıyacak. İkinci etap hazırlık kampı ise Bolu Dağı yürüyüşü ile gerçekleştirilecek. Mart 2017'de Bolu Dağı'nda 6-7 saatlik yürüyüşler yapılarak geri sayıma geçilecek.
Bu iki hazırlık etabının ardından zorlu yürüyüş ile ilgili hazırlıklara başlanacak ve Everest Base Camp yürüyüşü 15 – 28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yürüyüş 12 gün sürecek ve yürüyüş boyunca birçok farklı bölgede günde ortalama 6-7 saat yürünecek. Projenin amacı, Lukla'dan yola çıkıp 5.364 metre yüksekliğe yürüyerek, 23 Nisan'da Everest Base Camp'e ulaşmak.



Proje Omuz Omuza hiçbir ticari çıkar beklemeyen bir avuç gönüllü tarafından hayata geçirildi. Bu gönüllülerin en büyük özelliği ise ülkelerini ve bu ülkenin insanlarını çok seviyor olmaları. Proje fikri Gazella Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel'den geldi, sonrasında bu anlamlı projeye Atak Akademi Kurucuları Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ve Emekli Deniz Yarbay Kemalettin Yakar bilgi birikimlerini ve tecrübelerini aktararak bu projede önemli bir yol alınmasını sağladılar. Sonrasında proje enine boyuna tartışıldıktan sonra Gazi Koray Gürbüz'ün yönlendirmesiyle gazilere ulaşılarak proje hayata geçirildi.
37derece ve gerçekleştireceği Omuz Omuza projesi için grubun başındaki isimlerden Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ile konuştuk.

*Öncelikle 37derece sivil inisiyatifi nedir?

37derece toplumsal konular ile ilgili birçok farklı projeye sahip olan, siyasi ve ticari bir amaç gütmeyen bir sivil inisiyatiftir. Velit Gazel'in öncülüğünde kurulmuş olan 37derece, her yıl bir veya iki adet farklı proje yapmayı hedefler. 37derece'nin kuruluş amacı; düzenledikleri projeler ile insanlara ilham vermek, motive etmek, hayata bağlamak ve en önemlisi mutlu etmektir.

*Neden adı 37derece?

Dünyadaki her insan birbirinden farklıdır. DNA'mız, göz rengimiz, parmak izimiz, fiziksel özelliklerimiz iki kardeş arasında bile farklılık gösterir. İnsanoğlu farklı etnik kökenlerden geliyor, farklı kültürleri yaşıyor veya farklı dilleri konuşuyor olsalar da, biz 37derece olarak insanların her şartta ve koşulda eşit olması gerektiğini düşünüyoruz. Birçok özellik bizleri birbirimizden ayırıyor olsa da biz adımızı dünyadaki tüm insanların ortak özelliği olan vücut ısısından alıyoruz.

*37derece'nin ilkeleri nedir?

Faaliyet gösterdiğimiz her alanda, toplum ile olan ilişkilerimizde;
· Dürüst ve güvenilir olmak
· Değerlerimizi paylaşmak
· Toplumsal yaşamı iyileştirmek
· Toplumda farkındalık yaratmak
· İnsanlara ilham vermek, hayata karşı olan motivasyonlarını artırmak ve onları mutlu etmek ilkesi ile çalışıyoruz.

*37derece'nin ilk gerçekleştireceği proje Omuz Omuza hakkında bilgi alabilir miyiz?

37derece'nin ilk projesi olan "Proje Omuz Omuza"nın en büyük hedefi, biz rahat edelim diye kendi rahatlarından vazgeçmiş, bu uğurda uzuvlarını yitirmiş gazilerimize minnet borcumuzu ödemek, çeşitli nedenlerden ötürü bedensel uzuvlarını kaybeden bireylerin asla eksik ya da çaresiz olmadığını göstermektir.

*Proje Omuz Omuza'da Everest'e gitmek için nasıl hazırlanıyorsunuz ve diğer ayrıntılarla da ilgili bilgi verir misiniz?

Üç etaptan oluşan projemizin ilk iki etabını hazırlık etabı olarak görüyoruz. 8 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Likya Yolu yürüyüşüyle ilk hazırlık etabını gerçekleştirmiş olacağız. 3 gün boyunca günde 6-7 saat yürüyerek hem Everest Base Camp yürüyüşümüze hazırlanacağız hem de birbirimizi daha yakından tanıyacağız.
İkinci etap hazırlık kampını ise Bolu Dağı yürüyüşümüz ile gerçekleştireceğiz. Mart 2017'de Bolu Dağı'nda 6-7 saatlik yürüyüşler yaparak geri sayıma başlayacağız.
Bu iki hazırlık etabının ardından zorlu yürüyüş ile ilgili hazırlıklara başlayacağız. Everest Base Camp yürüyüşümüzü 15 – 28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Burada yürüyüşümüz 12 gün sürecek ve yürüyüş boyunca birçok farklı bölgede günde ortalama 6-7 saat yürüyeceğiz. En büyük amacımız Lukla'dan yolumuza başlayarak, 5364 metre yüksekliğe yürüyerek, 23 Nisan'da ise Everest Base Camp'e ulaşmak.



*Proje Omuz Omuza'nın içerisinde kimler yer alacak?

Proje Omuz Omuza hiçbir ticari çıkar beklemeyen bir avuç gönüllü tarafından hayata geçirildi. Bu gönüllülerin en büyük özelliği ise ülkelerini ve bu ülkenin insanlarını çok seviyor olmaları. Proje ilk olarak Gazella Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel tarafından ortaya atıldı. Sonrasında bu anlamlı projeye Atak Akademi Kurucularından olan bendeniz Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ve Emekli Deniz Yarbay Kemalettin Yakar bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi aktararak bu projede önemli bir yol alınmasını sağladık. Sonrasında proje enine boyuna tartışıldıktan sonra harekete geçildi ve değerli Gazimiz Koray Gürbüz'ün yönlendirmesiyle gazilerimize ulaşılarak proje hayata geçirildi.
Şu anda bu işe gönül veren 15 kişilik bir ekiple yürüyüş gününe hazırlanıyoruz. Aramızda her kesimden, farklı meslek gruplarından gönüllülerimiz var. Bu 15 kişi sadece işin görünen yüzü, arkamızda çok daha büyük bir kitlenin gücünü ve desteğini hissediyoruz. Her gün aldığımız tebrik ve teşekkür mesajları çıktığımız bu yolda bizleri daha çok motive ediyor.

*Yürüyecek olan gazilerimizle ilgili biraz daha bilgi alabilir miyiz?

Koray Gürbüz, 1998 yılında Şırnak / Gabar Dağı kırsalında bölücü terör örgütüne karşı düzenlenen operasyon esnasında çıkan çatışmada vurularak gazi olmuştur. Yaralanma sonucu, sol ayak kısalığı oluşmuştur. Koray Gürbüz'ün kalça kemiği parçalı kırık olmakla birlikte bir böbreğini, dalağını, safra kesesini kaybetmiştir. Ayrıca bu yaralanma sonucu bağırsakların bir kısmı da alınmıştır. Şu anda özel bir üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Ömer Duran da 1995 yılında Kuzey Irak / Altın Tepe bölgesinde bölücü terör örgütüne karşı düzenlenen operasyon sırasında vurularak gazi olmuştur. Yaralanma sonucunda, sol temur parçalı kırık, sol diz de hareket kısıtlılığı, Sol bacağında 5-6 cm kısalık ortaya çıkmıştır.
Cemil Şenoğlu ise 1994 yılında Bingöl / Genç ilçesinde bölücü terör örgütüne karşı düzenlenen operasyon esnasında çıkan çatışmada sol dizinden kanasla vurulması sonucu yaralanarak gazi olmuştur. Yaralanma sonucunda, sol diz üstü ampütasyon oluşmuş ve dalağı alınmıştır.

*İlk bu proje gazilerimize iletildiğinde gazilerimizi ikna etmek zor oldu mu? Yapabilir miyiz diye bir kuşku oldu mu ve ilk tepkileri ne oldu?

Gazilerimizi ikna etmek zor olmadı ve büyük bir heves gösterdiler. Şu anda büyük bir motivasyonla çalışmalarına devam ediyorlar. Gazilerimiz bu zorlu parkuru yapabilmek için sabahın erken saatlerinde çalışmalara başlıyorlar. Bu projede gazilerimizi TSK'nin spor okulları hazırlıyor. Kendilerine çok güveniyorlar ve burada başarılı olup Türk bayrağını ve Atatürk posterini 23 Nisan'da Everst'e taşıyacaklarından eminler.

*Gaziler bu yürüyüş için nasıl ve kimler tarafından hazırlandı ya da hazırlanıyor?

Gazilerimiz gerçekleştirilen doktor kontrollerinin ardından, ben ve Koray Gürbüz'ün eğitim ve koordinasyonunda çalışmalara başladı. Düzenli doktor kontrolü altında gerçekleştirilen antrenman programı ile hem hazırlık kamplarına hem de zorlu Everest Base Camp yürüyüşüne hazırlanıyoruz.

*Proje Omuz Omuza nasıl finanse ediliyor?

Projenin içerisinde yer alan katılımcılar tarafından finanse ediliyor. 37derece'nin veya Proje Omuz Omuza'nın asla para toplamak gibi bir derdi veya amacı yok. Katılmak veya destek vermek isteyenler sadece para vererek bu işin içerisinde olamazlar. Proje Omuz Omuza'nın içerisinde yer almak isterseniz mutlaka ama mutlaka projenin faal bir üyesi olup, elinizi sizin de taşın altına koymanız gerekiyor. Kısacası, proje tamamen projenin destekçileri tarafından finanse ediliyor.

*Destekçileriniz kimler?

Destekçilerimizin hepsi kendi faaliyet alanları ile ilgili bir konuyu sahiplenmiş durumda. Tüm masraflar gönüllüler tarafından karşılanıyor.

*Sonradan bu projeye nasıl olmak ve desteklemek mümkün mü?

37derece olarak ticari ve siyasi bir amacımızın olmadığını yeniden belirtmek istiyoruz. Bizleri motive ederek, sosyal medya üzerinden insanlara ulaştırmaya çalıştığımız mesajları paylaşarak en büyük desteği verebilirler. Destek vermek isteyen herkesin mutlaka elini taşın altına koyması gerektiğini ve bu hareketin bir parçası olması gerektiğini yeniden vurgulamak istiyoruz.

*İzmir'de ve de Karşıyaka'da bulunmak konusunda bütün grup ne hissediyor?

Karşıyaka Taraftar Grubu 1912 Curva'dan böyle bir destek gördüğümüz için çok mutluyuz. Güzel İzmir'in güzel insanlarıyla kucaklaştık. Kendilerinin bu davetinin bizleri çok mutlu ettiğini belirtmek istiyoruz.


Gaziler zorluklar içinde yaşıyor

Everest'e çıkacak grupta olan Koray Gürbüz de Proje Omuz Omuz'a ile ilgili düşüncelerini paylaşarak şöyle dedi:
Biz gaziler buraya Pınar Karşıyaka'yı desteklemek için geldik. Bilindiği üzere Karşıyaka Ay-Yıldızın verildiği bir takım. O yüzden biz ay-yıldızı takip ediyoruz. Biz bu ülkede gazilerin olduğunu, çok büyük zorluklar içerisinde, fedakarlıklar içerisinde bulunduğunu göstermek istiyoruz. Hem gazilerimize hem de şehit olanlarımıza dikkat çekmek amacıyla Everest'e çıkıyoruz. Everest'e çıktığımızda Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunduğu bir bayrak ile Türk bayrağını dalgalandıracağız. Everest Base Camp yürüyüşümüz için her gün var gücümüzle çalışıyoruz. Proje başladığı andan itibaren toplumun tüm kesimi tarafından büyük bir ilgi gördü. Her gün onlarca destek mesajı alarak moral motivasyonumuzu daha da yukarıya çekiyoruz. Böyle bir etkinlik için Karşıyaka taraftar grubu 1912 Curva'ya çok teşekkür ediyor, güzel İzmir'in güzel insanlarını çok sevdiğimizi belirtmek istiyoruz.