CHP Çiğli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talak, "Çiğli için birbirinden özel ve güzel projeler hazırladık. Yeni bir Çiğli ortaya çıkaracağız. Çiğli kültür, turizm ve eğitim kenti olacak. Kültür merkezleri kurarak Çiğli'yi kültür, turizm alanlarını faaliyete geçirecek projelerle turizm kenti yapacağız" diye konuştu
CHP Çiğli Belediye Başkan Aday Adayı Ali Talak'la A'dan Z'ye Çiğli'yi konuştuk. Çalışmalarını, projelerini ve nasıl bir Çiğli hayal ettiğini anlattı. Ankara'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaretinin detaylarını açıkladı.
Neden Çiğli için yola çıktınız?
Çiğli'de yaşayan biri olarak, öncelikle Çiğli'yi çok iyi biliyorum. Çiğli'nin yapısını, dokusunu, imarını, nasıl gelişmesi ve neler yapılması gerektiğini iyi biliyorum. Çünkü bizim ana felsefemiz 'önce insan'. Her yerde olduğu gibi Çiğli halkı da her şeyin en iyisine layık. Biz Çiğli için en iyisini yapmak için yola çıktık. Haritacıyım ve şehir plancısıyım benim işim plan yapmak, proje üretmek. Halkın ne istediğini biliyorum. Yaşımın ve mesleğimin doruk noktasındayım. Yapılması gereken projeler ile ilgili bilgi birikimimi ve tecrübemi çok iyi kullanıyorum. Genel Merkez tarafından aday gösterildiğim ve belediye başkanı seçildiğim takdirde, projelerimizle Çiğli hak ettiği yere ulaşacak.
Adaylık çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. Şu aşamada gayet iyi gidiyor. Deyim yerindeyse Çiğli'yi mahalle mahalle, kapı kapı gezdik. Çiğlililerle birlikte olduk. Ne istediklerini sorduk. Onlara plan ve projelerimizi anlattık. 
Nasıl bir Çiğli hayal ediyorsunuz?
Çiğli için birbirinden özel ve güzel projeler hazırladık. Hepsi benim için ayrı ayrı değerli çalışmalardır. Bu çalışmalarla "Yeni bir Çiğli" ortaya çıkaracağız. Biz sadece mevcut imar planını uygulayacağız. Nasıl diyeceksiniz: imar planında olan ama uygulamada olmayan birçok tesisi kuracağız. Şehir imarla başlar derken bunu kast ediyordum. Çiğli kültür, turizm ve eğitim kenti olacak. Çiğli halihazırda AOSB ile sanayi kenti, biz bunun yanında kültür merkezleri kurarak Çiğli'yi kültür, turizm alanlarını faaliyete geçirecek projelerle turizm kenti yapacağız. Çiğli'de iki tane üniversite var. Oluşturacağımız sosyal donatı alanlarıyla, yapacağımız yurtlarla üniversite öğrencilerinin Çiğli'nin dışına çıkmasının önüne geçeceğiz. Biz kazanırsak Çiğli kazanacak.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaretiniz nasıl geçti? Neler konuşuldu?
Evet, bir süre TBMM'deki odasında görüştük. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na Çiğli'de hayata geçirmeyi düşündüğüm projelerimi ve hayalimdeki Çiğli'yi anlattım. Yaptığımız çalışmalardan kısa başlıklar sundum. Daha detaylı konuşmak için önümüzdeki günlerde tekrardan Ankara'ya gideceğim.
Çiğli için hazırladığınız projeleri anlatır mısınız?
Daha önce açıkladığım Çiğli Meydan Projesi, Çiğli'nin simgesi olacak. 35 metrelik dünyanın en büyük Atatürk heykeli ve Kurtuluş Müzesi ile 40 bin kişilik Çiğli Şehir Stadı'nın yanı sıra geçtiğimiz günlerde bir bir açıkladığım projelerden bahsetmek istiyorum. Çiğli'de teknolojik parklar oluşturacağız. Çiğli'de sağlık ve ulaşım için yeniden bisiklet projesini uygulamaya koyacağız. Çiğli'de herkesin yaşamını kolaylaştıracak işler yapacağız. Bunlardan biri Engelli Taksi Projesi'dir. Bir diğer projemiz ise derneklerin yaşamasını sağlayacak projemizdir.
Teknolojik parklar projesini biraz açar mısınız?
Çiğli'de bulunan parkları da teknoloji çağına uygun hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için öncelikle Çiğli'yi çağdaş parklarla donatacağız. Mevcut bütün parklara kablosuz bağlantı ile internet ağı kuracağız. Vatandaşlar parka gittiği zaman akıllı telefonundan veya dizüstü bilgisayarından wi-fi'den internete bağlanabilecek. Gezi Parkı'nda bir kez daha gördük ki Facebook ve twitter'da anında paylaşılan haber ve görüntüler hızlı bir şekilde kullanıcılar arasında yayıldı. Sosyal medya bireyler için vazgeçilmez bir alan oldu. Çiğlili vatandaşlar vereceğimiz internet hizmetten sınırsız yararlanacak.
Çiğli'de sağlık ve ulaşım için yeniden bisiklet projesi nedir? Çiğli'ye ne gibi faydalar getirecek?
Dünyanın birçok ülkesinde halk işine bisikletle gidiyor. Hem enerjiden hem de zamandan tasarruf ediliyor. Çiğli olarak bisikleti yeniden keşfetmek zorundayız. Çiğli'ye yapacağımız her yeni çalışmada bisiklet yollarına yer vereceğiz. Ulaşımda hafifleme ile bisikletle gelen sağlığı halkımıza anlatacağız. Yeni bisiklet yolları projesiyle Çiğli'de alternatif ulaşımın önünü açacağız. Bunun yanında yeni bisiklet yollarıyla bir nebze de olsa trafik sıkışıklığından kaynaklanan ulaşım sorununa da çare olacağız.
Engelli Taksi Projesi kulağa hoş geliyor. Biraz bilgi verir misiniz? 
Şehrin içinde engelli yurttaşlarımıza da yaşam alanları oluşturacağız. Hizmete sunacağımız 'Engelli Taksi Projesi' ile engelli vatandaşlarımız bir noktadan bir noktaya rahatça gidip gelecekler. Engelli vatandaşlarımız kuracağımız merkezi arayıp, bilgilerini verecek. Engelli kardeşlerimize engel koymadan, engelleri birlikte aşacağız. Bu projemiz en değerli projelerimizden biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Dernekleri nasıl yaşatacaksınız? Bu projeden de kısaca bahseder misiniz? 
Çok amaçlı belediye sosyal tesis projesi ile derneklerin yer sorunu kalmayacak. Dernekler en çok kirada sıkıntı yaşar. Onun için biz dernekleri yaşatmak için onları tek bir çatı altında toplayacağız. Çiğli'de bulunan STK'ları, dernekleri ve amatör spor kulüplerini yapacağımız çok amaçlı belediye sosyal tesisi ile bir araya toplayarak onları kira derdinden kurtaracağız. Yapacağımız tesis ile derneklere 50'şer 60'şar metrekare olan idari hizmet bürosu tahsis edeceğiz. Ayrıca 600 metrekare konferans ve toplantı salonu yapacağız. Dernekler bu toplantı salonundan yararlanacak. Tahsis edeceğimiz yerlerin kira ücreti ise en düşük miktar üzerinden olacak. Yapacağımız çalışmayla demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarından olan STK'lar ve dernekler yaşayacak. Seslerini duyurmaya devem edecekler.
Çiğli halkından projeleriniz hakkında nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 
Çiğli halkı projelerimi duyduktan sonra olumlu anlamda dönüşler almaya başladım. O kadar ki insanlar proje üretip projeleriyle bize gelmeye başladı ve bizi desteklemeye başladılar. Örnek olarak şunu söyleyebilirim: Ben Çiğli'ye kadın kooperatifleri kuracağım dedikten sonra Çiğlili kadınlar mantar yetiştiriciliği projesiyle geldiler. Bu beni çok mutlu etmişti. Ciddi anlamda Çiğli'de projelerime destek var.