Ali Budak- Genetic Test ile bireylere genlerinin yönelimlerini ve başarılı olabilecekleri alanları göstermeye çalıştıklarını söyleyen Genetic Test Türkiye kurucusu İlker Umut Ok, 'Ailelere, 6 yaşındaki çocuğunun hangi alanlara yönelimi olduğunu test sayesinde yüzde 80'in üzerinde bir başarıyla söylüyoruz. Ancak kesinlikle gelecek yönlendirmesi yapmıyoruz. Sadece test sonucuna göre kişilerin kendisini, çocuğunu, eşini, sevgilisini ya da arkadaşını tanımasını sağlıyoruz. Onun hangi alanlara yatkınlığı olduğunu gösteriyoruz. Testle kişiye kendinin ne olduğunu gösteriyoruz. Kişide ya da yakınındakilerde farkındalık yaratıyoruz. Yani kişiye 'genlerinin neler söylediğini öğren' diyoruz' dedi.

Genetic Test Türkiye Kurucusu İlker Umut Ok, Rusya'da 125 yıllık geçmişi olan ve bilimsel birikimiyle insan avucu ya da parmakları üzerindeki papillerin desenlerini inceleyen Genetic Test'i insanlara yardımcı olmak ve bilimsel olmasından yola çıkarak Türkiye'ye getirdi. İlker Umut Ok ile bir girişimcilik örneği olan süreci, neden bilimsel olması gerekliliğini, testin insanlara nasıl yardımcı olduğunu, genetik yatkınlığın bireylerin geleceğine olan artılarını konuştuk.

Bu Genetic Test'in çok uzun yıllara ve temelinin Rusya'ya dayandığını biliyorum. Alanında uzman 6 bilim insanın geliştirdiği bu bilim dalı hakkında beler söyleyeceksiniz?

Dermatoglifik Bilimi, insan avucu üzerindeki papiller çizgilerin desenlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Derma (deri) ve glyphe (oyuk) kelimelerinden oluşan bu tabirden kastedilen, parmak uçları, avuç içi ve ayak tabanlarındaki deri çizgilerinin kıvrımlar yaparak oluşturdukları özel şekillerdir. Temelleri 125 yıl önceye dayanıyor. Rusya'da biyoloji profesörü, piskolog profesör, moleküler biyolog öncülüğünde ve toplamda 6 bilim insanının araştırmaları sonucu ortaya konmuştur. Bu bilim dalı 125 yıldır uygulanıyor. Bu bilim dalı üzerinden bu sistem geliştirildi. Bu bilim dalına göre, parmak izindeki papilerin her insanda bir şekilde farklı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak desenler birbirine benzer ve eş diye ilerliyor. Dolayısıyla bu bilim dalında da insanların sağlık, eğitim, ilgi alanı, spora yatkınlığı gibi çoğu konuda çalışmalar yapılmış. 125 yıldır sürekli çalışmalar yapılmış ve tek çatı alında toplayıp analiz sistemi geliştirerek yazılım hazırlanmış. 125 yıldır çalışmaların yapıldığı bilim dalı yazılım haline getiriliyor. Bu bilim dalı 2,5 yaşından 99 yaşına kadar kullanılabiliyor.  

Neden yaptırmalı?


Genetik testi (biyometrik test) ülkeye getirdiniz. Peki, bu test neyi ortaya koyuyor? Yani bir insan bu testi neden yaptırmalı ya da yaptırmaya niçin ihtiyaç duysun?

Dünyada milyonlarca insan çalıştıkları işten ya zevk almıyorlar ya da daha fazlasını istiyor. Hangi yeteneklere sahipsiniz? Yeteneğinizi nasıl keşfedebilirsiniz? Potansiyelinizi nasıl gerçekleştirebilir ve başarıya nasıl ulaşırsınız? Test yapıldıktan, birkaç dakika sonra eşsiz yetenekleriniz hakkında bireysel biyometrik raporunuzu alırsınız. Hangi spor dalında en yüksek sonuçları alabileceğinizi de öğreneceksiniz. Size, hangi eğitim dalının ve mesleğin uygun olduğunu, mizaç türünüzü ve hangi hastalıklara genetiksel yatkınlığınız olduğunu öğreneceksiniz. Binlerce insan parmak izi testini yaptırdı ve aldıkları sonuçtan hepsi memnun kaldı. Bu test ile kişi genlerinin kendisine neler söylediğini öğreniyor. Eğitim, kariyer, psikoloji, spor, sağlık vb başlıklarda 17 sayfalık rapor çıkarılıyor. Bu raporda bu başlıkların hepsinin kendi içinde oranları ve açıklamaları var. Bu yazılım bir kombinasyon ürünüdür. Milyonlarca insanın üzerinde yapılmış çalışmaların bir kombisyon. 125 yıllık birikime sahip. Kendi içindeki güncellemeleriyle kendini sürekli yeniliyor.


'Bütün işlem 3 dakikada tamamlanıyor'


İnsanların bir yerde kategorize edildiği bir yazılımdan bahsediyoruz diyebilir miyiz? Peki, bu genetik test insanların uç noktalarını da gösteriyor mu? Katil, psikopat ya da başka uç noktadaki kişilikler hakkında bilgi verebilir mi?

Bu anlamda ipuçları verebilir. Çünkü test aldığı parmak izlerine göre karakter analizi de yapıyor. İnsanlar, bilim insanları tarafından yıllardır birkaç farklı çeşitte gruplandırılıyor. Bu da yıllardan beri biliniyor. Bu test de kişinin alınan parmak izine göre olan özelliklerini direk kâğıda döken bir uygulama. Kişilere, uzun zaman araştırma yapmadan, soru sormadan sadece birkaç dakika içinde alınan parmak iziyle sonuçlar ortaya çıkıyor. Parmak izi okutulduktan sonra tüm analiz çıkartılıyor. Bütün işlem 3 dakikada tamamlanıyor. Bilim insanları dünyada yaşayan insanları farklı yapılara ayırmış. Bunlar; sanguine, kolerik, flegmatik ve melankolik diye. Bu yapıların ise her biri farklı özelliklere sahip. Bu yapılar sonrasında ortaya çıkan analize göre kişinin eşi ya da çocuğuyla sadece eğitim, sağlık dışında nasıl diyalog kuracağı, iletişimi nasıl geliştireceği gibi çoğu soruna da çözüm getirecek. Ebeveynler çocukları için bir alanda neden başarılı olamadığını dert edinir. Bu testle bu derdi edinmelerine de gerek kalmayacak. Çocuğumuzda ya da kişilerde tamamlanması gereken ya da yöneltilmesi gereken noktalar oluyor. Bu test ile de bu noktalar ortaya konuyor.


'Danışmanlık hizmeti de veriyoruz'


Genetic Test, Türkiye'de çok ciddi bir geçmişe sahip değil. Son 2-3 aydır adı duyuldu diyebiliriz. Türkiye'ye geliş süreci hakkında neler söyleyeceksiniz?

Aslında Türkiye bu teste çok geç kaldı. Ekip olarak bunu ülkemize getirme şansımız oldu. Türkiye'de 4 aylık bir geçmişe sahip olan projeye çok ciddi geri dönüşler aldık. Sistem, yaklaşık 4 ay önce Türkiye'ye getirildi. Öncelikle pilot bölge olarak Denizli'yi seçtik. Denizli'de çalışmalarımıza olumlu geri dönüşler aldıktan sonra İzmir'i merkez yapmaya karar verdik. İzmir'den bütün Türkiye'ye hizmet vereceğiz. Şu anda çoğu ilde hizmet verebilecek durumdayız. Ancak önceliğimiz birkaç ay daha sadece İzmir'de tanınırlığımızı arttırmak olacak. İlk 3 yılda Türkiye'deki eğitim ve spor alanlarında hizmet vermek istiyoruz. Şirketler ve danışmanlık merkezlerine de aynı hizmeti vereceğiz. Sadece testin dışında danışmanlık hizmetleri de vereceğiz. Test, herkese hitap ediyor. Ancak öncelikli hedefimiz, çocuklar, gençler ve spor kulüpleri. Bunun nedeni ise, eğitimin özellikle günümüzde çok önem taşıması. Çocuklar ve gençler aile ya da çevre baskısıyla farklı meslekler seçme zorunda kalabiliyor. Maddiyat ve rahat bir yaşam amacıyla mutsuz bir hayat yaşayacakları yaşamlarının taşlarını döşüyorlar. Biz mutsuz olmamalarını sağlamayı hedefledik. Aileler de bu konuda baskı yaparak çocuklarının geleceğini karartabiliyor. Aileler çocuklarını düşünüyor. Onlar da haklı. Ailelerin çocuklarıyla arasında olan iletişim sorunlarının da önüne bu testle geçebiliyoruz. Genethic Test'in sonucu çıktığında aileler genelde çok olumlu dönüş sağlıyor.
Bir yerde çocuğun ya da gencin seçecekleri ya da aileleri tarafından yönlendirildikleri mesleğin onlara göre olup olmadığını gösteriyorsunuz. Bir yerde çocuğunu geleceğini karartmayı engellediğinizi ve mutluluğu için yeni bir yol sunduğunuzu söyleyebilir misiniz?

Aslında bunu bu test yapıyor. Bizim isteğimiz bugünün çocukları ya da gençlerinin yarınlarında mutlu olacakları işi ya da hayatı sürdürmeleri için onlara yeni bir yol sunmak. Ama bu yol ise onlara uygun olan yol. Tek yapmak istediğimiz ve derdimiz bu. Herkesin mutlu bir hayat sürdürmesinde küçükte olsa bir pay sahibi olma derdindeyiz. Ancak kesinlikle şu mesleği yap ya da yapma demiyoruz. Sadece aileye ve çocuğa genetik olarak yatkınlığını söylüyoruz. Çocuk ya da aileye kesinlikle şöyle yap, bunu ol diyemeyiz. Danışmanlık yapıyoruz ama aslında yol arkadaşlığı ya da yol göstericiliği yapıyoruz. Ancak bu yol göstericiliğinde de kesinlikle mutlak bir şey söylemiyoruz. Sadece genetik yatkınlığının ne olduğu konusunda bilgi veriyoruz. Genethic Test, zaten dünya üzerinde kullanılan testler içinde en çok kullanılan test olmakla birlikte en güvenilir sonuçları da veren test olarak gösteriliyor. Testin başarı oranı yüzde 85'lerin üzerinde. Amerika, İngiltere, İtalya, Yunanistan, İspanya, Bulgaristan vb gibi çok sayıda ülke aktif olarak kullanıyor.

Bu test ile aslında bir yer de insanlara kamuoyu önderliği yapıyorsunuz. Peki, bu kamuoyu önderliğine karşı insanların ilgisi ne durumda?

Özellikle Denizli'den ve İzmir'den de çok ciddi ve olumlu geri dönüşler yaşadık. İzmir'den bütün Türkiye'ye Genethic Test'i tanıtmak istiyoruz. Testi yaptıranlar ise daha az beklentiyle geliyor ama daha çok beklentiyle ayrılıyor. Zaten 3-5 yıla kalmadan yaptırmayan kalmayacak. Çünkü bu test kişinin genetik özelliklerini ortaya koyuyor. Sadece parmak iziyle de bu yapılıyor. Şu son 5-10 yıla kadar hayatlarımızda sürekli bir yönlendirmeye maruz kaldık. Gelecek kaygısı nedeniyle istemediğimiz eğitimler alıp, mutsuz iş hayatları sürdürdük. Biz bu test ile bunun önüne geçmek istiyoruz.

Bu sistemde sadece bir alandaki yatkınlıkları verilmiyor değil mi? Yaptıran kişinin özelliklerini bütün yönleriyle mi ortaya koyuyorsunuz?

Tabi ki. Yüzde 70 iletişimcisiniz ama yüzde 0 sayısal alana ait değilsiniz denilemez. Yüzde 80 bir özellik ortaya çıkarken, yüzde 30 ya da yüzde 20 gibi sayısal göstergelerle diğer alanlardaki genetik yöneliminiz de ortaya konuyor. Biz ancak ve ancak bu yönelimlerini kişilere aktarıyoruz. Diyelim ki, yüzde 30 genetik yönelimle spora yatkınlığınız çıktı. Bu demek değildir ki başarısız olacaksınız. Bu alanda daha çok çaba ve ekstra çalışma yaparak da bu süreci başarıyla tamamlayabilirsiniz. O nedenle biz bu testle kişiler üzerinde baskı oluşturmayız. Sadece test sonucu ortaya çıkan sayısal verileri onlara açıklarız. Bu konuda onlara yönelimlerini söyler ve ona göre izlemeleri gereken yolu söyleriz.

 
Bu hizmeti almak isteyen kişi size geldiğinde kişinin parmak izini, adını, yaşını ve mail bilgisine ihtiyacınız var. Bu bilgilerini vermek istemeyen kişiler de oldu mu? Parmak izi kişinin kendisine aittir ve başka kimseninkiyle benzerliği yoktur. Bu yaptıracak kişiler için güvenlik sorunu doğuruyor mu?

Bu programda parmak izinin kaydı ya da başka bir yerle paylaşımı yapılmaz. Çünkü zaten program için parmak izi değildir. Parmak izinin yerine deseni kullanır. Bu desen parmak izine göre değişir. Parmağınızı bastırdığınızda 6 farklı desenden hangisine uygunsa o seçilir. 10 parmakta seçildikten sonra direk sonuç alınır. Ancak kesinlikle bir kayıt ya da bilgi depolama söz konusu değildir. Zaten devlet tarafından da onaylanan bir sistemdir. Güvenlik sorunu olsan nasıl getirip kullanabileceğiz ki? Bunun dışında adınızı vermeyip, rumuz verebilirsiniz. Sadece bu test için bir mail adresi alabilir ya da testi yapacak arkadaşımızın mail adresini kullanabilirsiniz. Mail istenmesinin nedeni de bu ortaya çıkan sonucu kişiye gönderebilmekten kaynaklanıyor. Zaten güvenlik endişesi yaşayan yüzde 1'lik bir kesimle sorun yaşadık. Ancak bundan ziyade bir anket doldurulurken ya da telefonda biri aradığında TC veriliyor. Aslında biz çok daha güvenliyiz. Çünkü burada herhangi bir kayıt yapılmıyor. Bu program son derece güvenlidir.

İlker Umut Ok kimdir?


1980 İzmir doğumluyum. İlaç mümessilliği, uluslararası kişisel gelişim firmasında bölge yönetmenliği, ve GSM sektöründe bulundum. Yaptığım araştırmalar sonucunda geleceğimiz olan çocuklarımıza, Avrupa'da en etkili sistem olan genetic-test ile faydalı olmaya karar verdim. Bu testi uygulama hedefimizde ana okulları, kolejler ve spor kurumları bulunuyor.


'Kesinlikle gelecek planlamıyoruz'

Yani 6 yaşındaki bir çocuğun hangi alanlara yönelimi olduğunu ortaya koyabiliyorsunuz? Bu da beraberinde gelecek planlamaya girmiyor mu?

Evet, 6 yaşındaki çocuğun hangi alanlara yönelimi olduğunu test söyleyebilir. Bunu da yüzde 80'in üzerinde bir başarıyla. Ancak kesinlikle gelecek planlamıyoruz. Herhangi bir yönlendirme de bulunmuyoruz. Sadece test sonucuna göre kişilerin kendisini, çocuğunu, eşini, sevgilisini ya da arkadaşını tanımasını sağlıyoruz. Onun hangi alanlara yatkınlığı olduğunu gösteriyoruz. Ancak kesinlikle buraya gitmesi gerekiyor diyemeyiz. Çünkü test bazı özelliklerde etkili olduğunu vurguladığı gibi diğer özelliklerinin de daha çok çalışmayla olabileceğini gösteriyor. Test sadece kişiye kendinin ne olduğunu gösteriyor. Yakınındakilerde kişinin hangi konularda farkındalığa sahip olduğunu görüyor.


Üniversite seçimi

Yaklaşık 5 aydır alanda hizmet veriyorsunuz. Bu süreç içerisinde hiç unutamadığınız, sizi çok şaşırtan bir geri dönüş ya da oldu mu? Bunu paylaşabilir misiniz?

Evet, oldu. 16 yaşındaki bir öğrencimiz ailesiyle geldi. Hukuk okumak istediğini ama babasının diş hekimi olması için çok zorladığını söyledi. Testi yaptık ve test hukuka yüzde yüz yatkınlığı olduğunu gösterdi. Aslında çocuk doğasının yani kendinin farkındaydı. Her genç bu kadar şanslı olamayabiliyor. Sonrasında bu analiz sonuçlarını ailesiyle paylaştık. Diş hekimliği uygulama gerektiren bir alan olduğunu ve her şeyin zaten test tarafından ortaya konduğunu belirttik. Uygulama; iletişim, analitik ya da eğlenceye yatkınlık mı hangi alanlarda aktif olduğunu söylüyor. Öğrencimizin uygulamaya yatkınlığı çok düşükken iletişimde yüzde 90'a varıyordu. Bu görüşme sonrası ailesinin yüzünde çok enteresan bir tebessüm oluştu. Çünkü sisteme öğrencimizin yaşı dışında hiçbir bilgi girmemiştik. Sadece yaşını yazdık ve 10 el parmağının taratılmasıyla test sonuçları 3 dakikada ortaya çıktı. Mail de ortaya çıkan 17 sayfalık sonucu göndermek için kullanılıyor. O nedenle ailenin de aklında soru işareti kalmadı. Çünkü onların gözleri önünde gerçekleştirdiğimiz işlemde isim yerine nick kullandık.

www.genetictestturkiye.com sitesinden gerekli bilgiler alınabilir.