İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, sakin görünüşünün altında bir savaşçı saklıyor. İzmir'i dünya çapında kültür anlamında bir noktaya getirebilmek için büyük bir savaş veriyor. Türkiye'deki festivallerden de destek alan Filiz Eczacıbaşı Sarper, Avrupa Festivaller Birliği'nin (EFA) 28 Şubat'ta Saraybosna'da yapılan genel kurul toplantısında en çok oyu alan üçüncü aday olarak yönetim kuruluna seçildi. Böylece 60 yıllık organizasyonun yönetimine giren ilk Türk üye olmayı da başardı.

428. Uluslararası İzmir Festivali'nde Martha Graham Dans Topluluğu ile Türkiye'de daha önce benzeri olmayan bir çalışma yaptınız. Bunda sanıyorum koreolojist kimliğinizin de etkisi var. Nasıl gerçekleşti bu işbirliği?

Marta Graham, dünyanın en ünlü modern dans topluluklarından biri. 28. Uluslararası İzmir Festivali programında Marta Graham Dans Company de yer aldı.
Görüşmelerimiz sırasında bize 'Panorama' Projesi'nden söz ettiler. Panorama, Martha Graham'in efsane koreografilerinden biri. Esasen genç dansçılar düşünülerek yazılmış. Böylece bu projeye katılan genç dansçılar, Martha Graham tekniğiyle tanışıyor. Sonrasında da Panorama'yı sahneliyor. Projeyi İzmir'de de yapabileceklerini belirttiler. Biz bunu Türkiye çapında dansçılara açtık ve başvuran genç profesyonel dansçılar içinden 27 kişi seçildi. MGDC'nin en yetenekli koreograf ve rejisörlerinden biri olan Penny  Diamantopoulou ile yoğun bir çalışma programı uyguladılar. MGDC'nin 17 Temmuz'daki İzmir Festivali kapsamındaki gösterisinde, koreografisi 1935 yılında yapılmış Panorama'yı sergilediler. Bence dansçılarımız da son derece başarılıydı.

Bu arada bizim bir dansçımızı New York'a götürüp götüremeyeceklerini sordum. Dansçılara çok daha ışık tutacak, çok daha faydalı olacak bir şekilde bana döndüler. Dediler ki, 'Burada yoğun bir eğitim programımız var, onun için bir burs verebiliriz.' Seçime geldiler ve bir dansçı derken iki dansçı seçtiler. İzmir Devlet Opera ve Balesi Dansçısı Çisil Soyöz ile Antalya Devlet Opera ve Balesi Dansçısı Aykut Levent Özer. Bu çok önemli bir adım, iki dansçımızın önünü açmak anlamında çok çok önemli bir adım. Bunun ötesinde sanat direktörleri de geldi. Onlarla görüşmelerimiz sonucu şöyle bir işbirliği anlaşmasına da vardık: Bundan böyle Marta Graham tekniğini öğreten bir merkez olarak İKSEV hizmet verecek. Yılın belli dönemlerinde, ustalık sınıfları açılacak ve Amerika'dan eğitmenler gelecek ve bizim dansçılarımızı Martha Graham tekniği ile eğitecekler. Tabii bunu bu çalışmanın çok güzel bir sonucu olarak düşünüyorum.

Avrupa Birliği kültür politikalarının belirlenmesinde etkin rol oynayan, 42 ülkeden 100 önemli festivali temsil eden EFA'nın yönetim kurulu üyeliğine seçildiniz...

Bu görev Uluslararası İzmir Festivali'nin geldiği noktayı göstermesi acısından da değer taşıyor. Pek çok ülke festivallerinin büyük desteğini alarak seçildiğim bu görevin uluslararası arenada İzmir'in bir marka kent olarak tanıtılmasında önemli bir kazanç olduğuna inanıyorum.

EFA Yönetim Kurulu üyeliğiniz nasıl gerçekleşti?

EFA Başkanı Sayın Darko Brlek, adaylığımı koymam için rica etti. Ardından Genel Sekreter Sayın Kathrin Deventer'den çok nazik bir davet mektubu aldım. 60 yıllık bir birlik EFA. Davetin onlardan gelmesi önemliydi. Bir süre düşündüm. Bu değerlendirme sürecinde Türkiye'den üye olan festivaller de benim adaylığımı destekledi. Hepsine çok teşekkür ediyorum. İzmir ve İzmir Festivali açısından iyi sonuçları olacağını düşündüğüm için bu çok özveri ve çalışma isteyen görev için aday oldum ve seçildim.

Yeni projelerinizden söz eder misiniz, neler planlıyorsunuz?

Şu günlerde EFFE Projesi üzerinde çalışıyoruz. EFA, Avrupa Birliği'nin ve Avrupa Parlamentosu'nun da desteklediği 'Festivaller İçin Avrupa, Avrupa İçin Festivaller' (EFFE) Projesi kapsamında İKSEV'i Türkiye Festival Merkezi olarak seçti. EFFE Projesi, Avrupa ve dışındaki festivalleri bir araya getirmeyi, hangi festivalin en iyi, en heyecan verici, en nitelikli ve yenilikçi olduğunu herkese duyurmayı amaçlıyor. Ve projeye katılacak festivaller arasında belirli kriterlere uyanlara EFFE Festival Markası veriliyor. İKSEV, Türkiye'den projeye katılan festivaller içinden bu markaya layık olanların bir anlamda ön elemesini yapacak ve EFA büyük jürisine sunacak. Kalite markası kazanan festivaller online ve basılı olarak hazırlanacak Festivaller Kataloğu'nda yer alacak. Ve belki daha da önemlisi Avrupa Birliği'nin desteklediği, gelişmesini istediği sanatsal ve sosyal değerlere dayanan bir uluslararası kültür programının parçası olacak. Bayramdan sonra EFA Başkanı Sayın Brlek ve Genel Sekreter Devanter İzmir'e gelecek, bir basın toplantısıyla EFFE Projesi'ni daha yaygın olarak tanıtacağız.

MÜZİKSEV projesi de çok çarpıcı bir proje, MÜZİKSEV'e dünyadan bakış nasıl, size nasıl geribildirimler geliyor?

MÜZİKSEV'de bundan üç yıl önce genç festival yöneticileriyle duayen festival yöneticilerini bir EFA projesi kapsamında buluşturmuştuk.
Konuklarımızdan Edinburg Festivali'nin yöneticisi, besteci Jonathan Mills MÜZİKSEV'i gezdi ve çok gurur duyduğumuz bir şey söyledi. 'Aynı konseptte üç müze biliyorum. Biri New Jersey yakınlarında, diğeri Edinburgh yakınlarında ve üçüncü olarak artık burayı tanıyorum. Çok iyi bir iş yapıldığını görüyorum. Bir sivil toplum kuruluşunun bunu yapmasını çok büyük bir takdirle karşılıyorum' dedi. Dünya standartlarında çok iyi işler yapılabiliyor. Kültür sanat anlamında elimizden geleni yapıyoruz ve bir ölçüde de başardığımıza inanıyorum.
Ancak bir hedefe tam olarak ulaşabilmek için hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bize destek veren kişi ve kurumlara çok müteşekkirim.

Kurban Bayramı'ndayız, bayram mesajınızı da alabilir miyiz?

Bayramları bütün ailenin bir arada olduğu mutlu ve sevinçli günler olarak hatırlıyorum. Ziyaretler, konuklar, büyüklerimizin verdiği küçük armağanlar. Sanırım biz yeni nesle göre daha şanslıydık ve bunları yaşadık.

Zaman değiştikçe her şey gibi bayram anlayışı da değişti. Artık daha çok tatil ve dinlenme olarak algılansa da bayramların birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendiren birleştirici bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile herkese iyi bayramlar diliyorum.