Gamze Geçer- 1967 yılında, Vehbi Koç önderliğinde, eğitime gönül vermiş 205 hayırsever Türk aydını tarafından kurulan 'Türk Eğitim Vakfı', ihtiyaç sahibi ve başarılı olan binlerce öğrencinin hayatına dokunmaya devam ediyor. İhtiyaç sahibi öğrencilerle, kazancını, mal varlığını, gerçek ihtiyaç sahiplerinin eğitimi için paylaşmak isteyen bağışçıların, tek bir çatı altında toplanması, burada her iki tarafın memnuniyetinin sağlanması ve bu birlikteliğin devamlılığı adına önemli çalışmalar yürütülmesi, son derece ciddi bir emekle ortaya çıkıyor.

 

Türk Eğitim Vakfı İzmir Şube Yürütme Kurulu Başkanı olan Gülnur Soybayraktar emekli olduktan sonra, 3,5 yıl Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'nda 7 yıldır da Türk Eğitim Vakfı'nda çalışmaya devam ediyor. TEV'e karşı İzmirlilerin duyarlı ve sıcak olduklarını, maddi olarak vermese de manevi olarak destek verdiklerini belirterek, ofis ortamında da profesyonel yöneticiden ziyade hepsinin annesi babası gibi hissettiğini, aile olma olgusunun çok daha ağır bastığını söyledi.
Küçük desteklerle öğrencilerin hayallerine ulaşmasını sağlayan, sağladığı sosyal imkanlarla, sunduğu fırsatlarla gelecek planlarını oluşturmalarına katkı koyan, her adımda yanlarında olmayı hedefleyen Türk Eğitim Vakfı, bağışçılarının desteği ve bu desteği ulaştırdığı öğrencileri ile gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

-Türk Eğitim Vakfı bu zamana kadar gerçekleştirdikleri ile Türkiye'de saygın bir kurum. Vakıf sizin için ne anlama geliyor?
Evim, ailem, çocuğum, annem, babam, her şeyim. Emekli olduğumda yüreğime dokunan bir iş yapacağım demiştim kendi kendime. 3,5 yıl EÇEV'de çalıştıktan sonra Türk Eğitim Vakfı'na geçtim. Olmak istediğim yerdeyim. Sabah işe geliyorum diye değil ikinci evime geliyorum diye geliyorum. Öğrencim beni mutluyken de üzgünken de arıyor. Her anlarında yanlarındayım. Hiçbir ayrım yapmadan onlara kucak açıyorum. Ofis ortamında da profesyonel yöneticiden ziyade hepsinin annesi babası gibi hissediyorum. Aile olma olgusu bende çok daha ağır basıyor. 1967 yılında Vehbi Koç ve ekibi ile 205 hayırseverin kurduğu bir kurum. Türk Eğitim Vakfı o günden bugüne her şeyden önce iç dünyanıza hizmet ediyor. Burada okuyan çocuklarımız, kendi geleceklerine verecekleri katkılar ve bu derneğe vereceğiniz desteğin maneviyatı ayrı bir noktada.

-Bağışçı anlamında Türkiye genelinde İzmir kaçıncı sırada?
70 kadar yaşayan bağışçımız var. İzmir TEV'in ilk şubesi, Ege'ye hizmet veriyoruz. İstanbul Merkez'den sonra rakamsal dağılımlarda da birinci sıradayız. İzmir ve İzmirli olmanın farkını TEV olarak da yaşıyoruz. Ben duyarlı bütün eğitim destekçilerimize teşekkür etmek istiyorum.

-İzmir Şubesi olarak kadronuzda eksiklikler var mı?
Zaten TEV'in profesyonel bir kadrosu var. Bunlar işlerini çok güzel yapıyorlar. Bizim burada yapacağımız şey, iş dünyasının ve kamuoyunun dikkatini çekmek. Bu anlamda faaliyetler yürüteceğiz. İki amaç var; birincisi, bağışçı sayısını arttırmak. İkincisi ise kursiyerleri mutlu etmek. Mutlu öğrenciler barış dolu yarınlar demektir. Siz mutlu yarınlar yarattığınız zaman barış ve huzurdan başka bir sonuç olmaz. Gelecekteki kişisel gelişimleri de çok önemli.

-Türk Eğitim Vakfı vereceği burs, kuracağı yurt ve yardım eli uzatacağı öğrenciler için kaynağı nereden buluyor?
Bağışçılarımızdan destek alıyoruz. Çok ciddi bağışları var. Çünkü TEV'in tereddüt edilmeksizin doğru çalıştığına dair kamuoyunda oluşmuş bir algı var. Kullanacağımız kaynağımız, bu insanların gayrimenkul bağışlarıyla çelenk kutlama kartlarından geliyor. Şimdi bunun dışında yeni jenerasyon kanallar yaratarak bireysel küçük bağışları arttırmak üzere çalışmalar yürütüyoruz.

-Bireysel bağışları arttırmak için hangi çalışmalar yürütülüyor, yeni projeleriniz var mı?
Özellikle birkaç yılda kurumsallıkta oldukça hızlandık. Mutlu gün kart alternatiflerini çoğalttık, Babalar Günü, Anneler Günü, kadınlar günü, doğum günleri oluşumlarımız olduğu gibi büyük kurumsal projelere de çalışıyoruz. Sosyal medya kanallarımız genişledi. Aktif olarak kullanmaya devam ediyoruz.

-Toplanan kaynağın nereye ne kadar harcanacağına nasıl karar veriliyor? Karar süreci nasıl işliyor?
Genelde bağışlar bağışçının şartlı bağışı üzerine gelişiyor. Bağışçı 'Ben bir yurt yaptırmak istiyorum, okul yaptırmak istiyorum' diye geliyor; benim elimde şu kadar para var, ben bununla şunu yapmak istiyorum dediği zaman da misyon ve vizyonumuza uygun yatırımlar yapıyoruz. Birçok yerde kız öğrenci yurdumuz var mesela. Doğru kişiyi yine ihtiyacı olan doğru kişiye yönlendiriyoruz.

-Türk Eğitim Vakfı'nın verdiği burslar ve yardımların bunu alan öğrenciler için çok değerli olduğu biliniyor. Bu durum sadece maddi değil manevi bir anlam da taşıyor. Peki burs verilirken hangi kriterlere dikkat ediliyor?
Türkiye'de 11 şubemiz var. Çok iyi bir ağımız var. Bir de okumaya gelen Güneydoğulu, Karadenizli, Akdenizli öğrenci var. Şubelerimiz vasıtasıyla maddi durumu, sosyal hayatı, başarı ve performansına göre ihtiyaç sahiplerine burs veriyoruz. Üniversitelerde kabul komisyonları var. Bu komisyonlarda müzakereler yapılıyor. Onun tanıdığı, bunun tanıdığı, vay efendim şunu alalım yok. Kesinlikle ve kesinlikle burs kriterlerine uyan kişiler elemelerden geçirilip o şekilde alınıyor.
Yani TEV, yurt içinde Atatürk ilkelerine bağlı, başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan teknik, endüstri meslek lisesi, meslek yüksek okulu, yüksek okul, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burslar vermekte. Bursiyerler, kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu, TEV'den de bir temsilcinin katıldığı burs komisyonları aracılığı ile seçiliyor. Ana kriterimiz ihtiyaç. Azami gelir seviyesinin altında olmak çok önemli. Daha sonra elbette başarı kriteri de önemli, ama üstün başarı beklemiyoruz. Sadece burs vererek eğitimlerine katkıda bulunmak için değil, ciddi kalıcı etkiler bırakacak şekilde uzun yıllar hayatlarında olmak istiyoruz.

-Hangi durumlarda burs kesiliyor?
Her yıl öğretim kurumlarından alınan bilgilere göre, başarılı olduğu görülen öğrencilerin bursu, öğrenimi sonuna kadar devam ettirilir. Burada ara yıllar için 2.20, kabul edilmek için 2.5 ortalama aralığında makul bir başarı bekliyoruz. Başarısız olanlarla, başka bir kurumdan burs aldığı tespit edilenlerin ve TEV burs kriterlerine uygun olmadığı tespit edilenlerin bursu kesiliyor.
TEV, aynı zamanda başarıyı teşvik etmek amacıyla, öğrenimini Yurt İçi Burs ve Ödül Yönetmeliğinde belirtilen başarı seviyelerinde tamamlayan bursiyerlerine 'Başarı Ödülleri' de veriyor.

-TEV bursiyerinin sorumlulukları neler?
TEV'in yurt içi bursları karşılıksızdır ancak genel ilke olarak öğrenimini tamamlayan her burslu, iş hayatına atıldıktan sonra, imkanı olduğu takdirde TEV'e maddi katkıda bulunmayı, kendisi gibi en az bir Türk gencine TEV aracılığıyla burs vermeyi, ayrıca TEV'e manevi katkı yapmayı, bulunduğu ortamlarda TEV'in tanıtımını üstlenmeyi, gönüllü elçisi olmayı ve TEV cenaze ve mutlu gün bağış yöntemlerini tercih etmeyi vicdani bir yükümlülük olarak kabul eder. Bursludan vicdani yükümlülüğünü kabul ettiğine dair belge alınır.

-Bu yıl İzmir'de kaç öğrenciye burs verildi ve önümüzdeki dönem kaç öğrenciye burs vermeyi planlıyorsunuz?
Bu sene İzmir'e hedefler verildi. 625 ve 695 arasında devam eden öğrenci sayımız var bu sene, merkezden değil de şubelerden oluşacak. Bu yıl 620 öğrenciye 120 öğrenci eklendi. Ama şu ana kadar İzmir'de okumak için Antalya'daki şubemize başvuran da buradan sayılıyor.

-Zeki Müren gibi birçok sanatçı mal varlıklarını Türkiye Eğitim Vakfı'na bağışladı, bağışlamaya devam ediliyor. Bağışta bulunan isimlerden biraz bahseder misiniz?
Elbette. Bahsetmiş olduğunuz insanlar sanat dünyasında çok önemli bir yere sahip. Bağışlar devam ediyor. Bu işin reklamı olmaz. Bağışçımız budur, bu sene bu kadar bağış aldık, alacağız demiyoruz. Gelen bağışların doğru kişilere ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. TEV çok güçlü bir vakıf. Bağışları yönetirken de dikkatli olmalıyız ama doğru kişi doğru zaman ve doğru yönetebildiğiniz bir kadroyla götürebiliyorsunuz.

-TEV Akademi'yi anlatır mısınız? Hangi amaçla kuruldu? Bursiyerlere hangi imkanları sunuyor?
Bursiyerlere fırsat eşitliği sağlamak ve TEV'le olan bağlılıklarını artırmak amacıyla TEV internet sayfası üzerinden erişilen e-öğrenme platformu imkanları kullanılarak uzaktan eğitimler sunulan TEV Akademi ile bursiyerlerimize burs vermenin yanı sıra kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amaçlanmakta.
TEV Akademi'de, kariyer hayatlarında kendilerine fayda sağlayacak eğitimler verilmekte. Örneğin motivasyon yönetimi, duygusal zeka, başarı ve sonuç odaklılık, temel ofis programları gibi eğitimler sunulmaktadır Bu kapsamda ayrıca bursiyerlerimize rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek ve onları iş hayatına hazırlamak üzere konusunda uzman kişilerin konuşmacı olarak katıldığı, yaklaşık 3 hafta süren dizi toplantılar yapılmakta.

-Bursiyerlerinize iş hayatına daha rahat atılmaları ve deneyim kazanmaları için staj imkanı da sağlıyorsunuz. Bu sistem nasıl çalışıyor?
Bursiyerlerimize staj yeri bulmak amacıyla firmalarla temasa geçilmekte, kendilerinden bursiyerlerimiz için staj kontenjanı rica edilmektedir. Diğer taraftan bursiyerlerin talepleri toplanıyor.
Gelen kontenjanlarla talepler eşleştirilmeye ve bursiyerlere uygun staj yeri temini sağlanmaya çalışılıyor. Böylelikle birçok bursiyerimize staj yeri bulundu. Vakfımıza gelen ve uygun görülen tüm iş ilanları bursiyerlerimize e-posta yoluyla duyuruluyor, gelen başvurular ilgili kurumlara yönlendiriliyor. Bu konuda da bursiyerlerimize destek vermeye çalışıyoruz.

-Türk Eğitim Vakfı'nın kız öğrencilere yönelik daimi bir hassasiyeti var. İzmir Şubesi olarak sizin tavrınız nasıl?
Kesinlikle. Ortadoğu'nun en büyük problemlerinden biri, kadının yeri. Bunu hepimiz görüyoruz. TEV ihtiyacı olan kişinin yanında olmak zorundadır. Kadınlarımız, kız öğrencilerimiz bu konuda en büyük desteği vermek istediklerimiz. Bunu hak ediyor. Ben de bu tavrı destekliyorum. Zaten misyonumuzda da var olan bir şey.

-Türk Eğitim Vakfı olarak sadece İzmir'de gerçekleştirilen kutlama konseri bu yıl da yapıldı. Kutlama hazırlıkları nasıl yapılıyor?
6 yıl önce ilk konserimizi gerçekleştirirken çok endişeliydik. Şu an ise çok heyecanlıyız. Her yıl artan taleplerle büyüyen, daha geniş hedef kitlelere ulaşan bir TEV Eğitime Destek Koromuz var. Bu koro ile marka olduk. Bu amatör ama fedakar koromuza ve kutlama gecemize hiçbir ücret talep etmeden her sene farklı sanatçılarımız geliyor. Bu yıl da Sayın Ömür Gedik sunuculuk yaparken Sayın Ferhat Göçer de şarkılarıyla eşlik etti. 51. yıl kutlamalarımız coşku ile gerçekleşmiş oldu. Dediğiniz gibi sadece İzmir'de yapılan, bu yıl 6.'sı düzenlenen kutlamaların devamı gelecek. A'dan Z'ye her şeyiyle ilgileniyorum. Yoğun bir aşama oluyor. Çoğunlukla yaz ayları boş olduğundan kapanış gibi düşündüğümüz bu kutlamalar bizim sezona motive olmuş şekilde başlamamızı sağlıyor.

- Konsere ilgi nasıldı?
Gerçekten güzel destekler aldık ve almaya da devam ediyoruz. Gelenekselleşen konserimiz, Yürütme Kurulumuz, Yürütme Kurulumuzun Başkanı Salih Özen ile 51. kuruluş yıldönümünde de gücünü gösterdi. Güzel bağışlarla hem kuruluş yıldönümümüzü kutlayacağız, hem destekçilerimizle kesişen yollarımızı başka platformlarda da sürdüreceğiz ve en önemlisi de daha fazla gencimizin hayatına dokunuyor olmanın tatlı huzurunu yaşayacağız.

- Herkes gönüllü, bağışçı olabilir mi? Bir şartınız var mı?
Herkes gönüllü de olabilir, bağışçı da. TEV'de profesyonel yürütme kurulu kadrosu var. Komisyonlarımız, gönüllülük esasıyla çalışıyor. Bağışçılarımız, bizim büyük ailemizin direği. Hepsi ile bire bir ilgileniyoruz; sağlıkları, ihtiyaçları, evinizdeki, anneniz, babanız için ne hissediyorsanız, ne yapıyorsanız bizler de onlarla o şekilde zaman geçiriyoruz. Bizde bağış limiti diye bir şey yok. İsteyen burs bağışçımız olur, isteyen gayrimenkul, çelenk, çiçek. TEV'in bağış kaynakları; hibe ve vasiyet, çelenk ve mutlu gün bağışları, bireysel ve kurumsal fon bağışları, KSS projeleri olarak sıralanmaktadır. Zeki Müren, Safiye Ayla, Macide Tanır, ünlü bağışçılarımızdan birkaçıdır.

Gönüllülük çeşitleri


Kaynak Geliştirme Gönüllüsü: Vakfın kaynaklarını geliştirmek üzere bağış yapabilecek, birey ve/veya kurumlar ile bağlantı kurulmasına yardımcı olur ve bu bağlantılar sonucu ayni ya da nakdi bağışların temin edilmesini sağlar.
Bağışçı ve Vasiyetçi Gönüllüsü: Vakfın Genel Merkezi ve Şubelerinde yer alan mevcut bağışçılara manevi destek kapsamında yetkililerle birlikte dönemsel ziyaretler yapar ve bağışçılardan gelecek istekleri sorumlulara iletir.
Bursiyer Seçme Gönüllüsü: Vakfın Türkiye genelinde öğretim kurumlarına ayırmış olduğu kontenjanlara göre, Vakfın Şubelerinin olduğu illerde Vakıf yetkilisi ile birlikte, diğer illerde ise Vakfı temsilen öğretim kurumlarında yapılacak bursiyer seçimlerinin Vakfın kriterlerine uygun yapılması konusunda ve duyuruların zamanında ve uygun biçimde yapılıp yapılmadığı konusunda destek verir.
Ofis Gönüllüsü: Vakfın Genel Merkezi ya da şubelerinde kişisel ve mesleki becerileri doğrultusunda ofis ortamında ihtiyaç duyulan faaliyetlere destek olur. (Örneğin telefon ile çelenk siparişi alınması, iletişim faaliyetleri, bursiyer seçimleri ve takibi ile ilgili operasyon desteği sağlanması gibi)
Proje ve İletişim Gönüllüsü: Vakfın genel merkezi ve şubelerinde diğer gönüllülük çeşitleri dışında kalan proje bazlı etkinlik ve organizasyonlara destek vermek. (Konser davetiyesi dağıtmak, bağışçı yemek organizasyonları, stant tanıtımları, konferans tertip etmek vb.)
Eğitim Gönüllüsü: Vakıf çalışanlarına yönelik yapılacak kişisel gelişim veya teknik eğitimler alanlarında uzman ve sertifikalı olan gönüllüler, seçecekleri alanlarla ilgili eğitim desteği verebilir.