Yeni yılın ilk ropörtajını gazetemize veren Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, "her işin başı sağlık değil adalettir" diyen bir doktor. Tüzün, "Zira adaletin olmadığı bir ortamda sağlığın hiç bir değeri yoktur. 2013 yılıyla birlikte adaletin ve barışın hakim olduğu bir sürecin başlaması umuduyla" diyerek yeni yıl mesajı verdi. Prof. Dr. Mehmet Füzün'e sorularımız ve cevaplarımız şöyle;

Rektörlüğünüzde ikinci dönem için soruyorum, yeni döneminizde sizi en mutlu eden gelişmeler neler?


En önemlisi rektörlük seçimlerinde seçime katılanların % 54'ünün, 724 oyunu aldım. % 50'nin üzerinde oy almak benim için ayrı bir moral. Beğenilmiş olmak, takdir edilmiş olmak çok büyük bir moral oldu. Yüksek oyda atanmış olmamdan üniversiteyi iyice tanımış olmak insanların güvenini kazanmak benim çok büyük bir motivasyon oldu ve insanların güvenini kazanarak % 50 üzerinde oy aldım ve gayet mutluyum.

Geçmiş döneminizde çözemediğiniz sorunlar var mıydı?


Dokuz Eylül Üniversitesi çok büyük bir üniversite, sorunların bitmesi mümkün değil. Bitmeyen işler de mutlaka oluyor. Önce yeni başladığımız işleri tamamlayıp, ardından yeni projeler geliştireceğiz. Yapmakta olduğumuz şeyleri bir an önce bitirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin geleceği bilgi üretmekten geçiyor, nasıl Batı'daki, Amerika'daki insanlar bilgi üretip onları satıyorlarsa bizlerde bilgi üretip onları teknolojiye çevirip sürekli gelişmeliyiz. Yani araştırma ve gelişmeye ülke olarak önem vermeliyiz. Dokuz Eylül'de Biyomedikal adına büyük bir yatırım oldu şu an çalışmalar devam ediyor. Türkiye'nin en büyük biyomedikal arge merkezi olacak. 2014'te ARGE merkezimizin açılmasını umuyor ve yeni bilgiler üretmek için büyük heyecan duyuyorum.

Yeni döneminizde öncelik verdiğiniz ana konular nelerdir?

Ben her zaman üniversitenin iki temel görevi olduğunu ifade ediyorum. Birinci görevimiz eğitim vermek, eğitimin her alanında gençler yetiştirmek (tıp, mühendislik, hemşirelik vs), diğer görevimiz ise araştırma yapıp bilgi üretmek. Bu daha da önemli bir şey. İkinci dönemde daha çok bu alanda çalışmalar yapmaya özen gösteriyorum. Bir rektör yardımcısını sadece araştırma geliştirme işlerinden sorumlu tuttum diğer rektör yardımcısını da öğrenci işlerinden sorumlu tuttum. Üniversitenin diğer bütün işlerini düşünürsek binaların yapılanması, yönetimi, işletimi, tadilatı öğrencilerin istekleri ise diğer rektör yardımcısı ben yürüteceğiz. İkinci dönem de böyle bir yapılanma oldu.

Çok değerli bir bilim adamısınız kendi çalışmalarınıza da zaman ayırabiliyor musunuz?

Benim mesleğim benim için çok önemli. Mesleğini çok seven insanlardan bir tanesiyim. Mesleğimle çok barışık olan biriyim. Dünyaya bir daha gelsem yine cerrah olmak isterim. Ama bu dönemde şunu gördüm, hayatta eğer cerrah olmayacaksam arkeolog olurdum. Şu sıralar hobi olarak arkeolojiyle ilgileniyorum. Mesleğimden ve bilimsel çalışmalardan kopmadım ama rektörlükle birlikte biraz dozu azaldı. Çok sık olmasa da bazı dostlarımızın ameliyatlarını yapıyorum. Ömrüm yettikçe cerrahlık mesleğimi devam ettirmek istiyorum.

Belki arkeoloji alanında bir şeyler yaparsınız?


Cerrah olmasaydım olabilirdi. Şuan arkeoloji hayatımda severek takip ettiğim bir hobi. Tarihin ve sanatın içinde olmak güzel Boş kalan zamanlarımda tarihle ilgili kitapları albümleri zevkle takip ediyorum.

Siz de yeni yıl kararları alır mısınız ? Daha çok gezeceğim, daha az uyuyacağım gibi?

2013 senesinin sağlıklı, huzurlu ve daha üretken olabileceğim bir yıl olmasını temenni ediyorum. Ayrıca tüm dünyaya ve ülkemize barış getirmesini diliyorum. Benim yine çok kullandığım bir sözüm vardır, herkesten duyarsınız her işin başı sağlıktır derler, ama ben hayır her işin başı sağlık değil adalettir diyen bir tıp doktoruyum. Zira adaletin olmadığı bir ortamda sağlığın hiç bir değeri yoktur. 2013 yılıyla birlikte adaletin ve barışın hakim olduğu bir sürecin başlaması umuduyla.

Görevinizde sizi en çok yoran konular neler?


Bu dönemde beni en çok zorlayan konu 'hayır' demek zorunda kalmak oldu. Rektörlük dönemime kadar geçen sürede öğrencilerimle, hastalarımla çok yakın diaologlarım oldu. Meslektaşlarımın hiçbir ricasını geri çevirmedim. Rektörlükte devletin verdiği imkanlar dahilinde insanlara yardımcı olabiliyorum, keşke bütün taleplere 'evet' diyebilsem.

İnsanların sizi anladıklarını düşünüyoruz.


Sanıyorum anlıyorlar % 50'nin üzerinde oy almak ve insanların güvenini kazanmak beni mutlu etti.

Bakanlık Hacettepe, Dokuz Eylül gibi hastanelerin kalp nakil ruhsatını iptal etti bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu uygulamanın doğru bir uygulama olmadığını düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı üniversite hastanelerini, hizmet hastanesi gibi mütalaa ediyor. Aslında tabi ki biz hizmet hastanesiyiz daimi olarak hizmet veriyoruz. Ama bizim hizmetten daha öte başka bir görevimiz var eğitim yapmak, doktor yetiştirmek tıp alanının ileri gitmesi için araştırmalar yapmak. Olanaklar kısıtlanınca bir takım önemli ameliyatların yapılması zorlaştı. Kalp nakli sayımız düştü. Bence ne olursa olsun bu ruhsat iptal edilmemeliydi aksine tıbbın gelişip ilerlemesi için üniversite hastanelerinin desteklenmesi gerekiyor.


Mehmet Füzün kimdir?

1952'de Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde doğmuştur. 1963'de Akhisar Misak-ı Milli İlkokulu'ndan, 1966'da İzmir Buca Ortaokulu'ndan, 1969'da İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra, 1975 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirmiştir. 1980 yılında Genel Cerrahi Uzmanı, 1986'da Genel Cerrahi Doçenti, 1993' te Genel Cerrahi Profesörü olmuştur. 1988 yılından bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. 6 Ağustos 2008'den itibaren de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olarak görevine devam etmektedir. 100'ü aşkın ulusal dergide, 30 adet uluslararası dergide yayınlanmış çalışmalarda yer almıştır. 13 kitap bölümü yazmıştır. Bir kitap çevirisi, iki kitapta bölüm çevirisi ve üç kitap editörlüğü yapmıştır. 100'ü aşkın sayıda ulusal ve uluslararası kongrede bildiri sunmuştur. 100 dolayında ulusal panel-konferansta konuşmacı, beş uluslararası bilimsel toplantıya davetli konuşmacı olarak çağrılmıştır.

Akademik ve idari görevleri:
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkan Vekilliği
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcılığı
DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekilliği
DEÜ Senato Üyeliği
DEÜ Yönetim Kurulu Üyeliği
DEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği