İçinde bulunduğumuz gökadanın (galaksi) çapı yaklaşık olarak 100-120.000 ışık-yılıdır. Güneş sistemimiz, merkezden yaklaşık 27.000 ışık-yılı uzaklıkta, sarmal biçimli kollardan birinin iç kısımlarında bulunur. Bu kol, bol miktarda gaz ve toz barındıran Orion Kolu olarak bilinir.

Gökadanız merkez bölgeleri düz bir disk olarak biçimlenmişken, kenarlara doğru eğrileşmektedir. Gökadamızın Küçük ve Büyük Macellan Bulutları olarak adlandırılan iki küçük, uydu gökadası vardır ve bunlar bizim bulunduğumuz enlemlerden görülemez. Gökadamızın eğriliğine bunların neden olduğu düşünülmektedir.

Biliminsanları gökadamızın %90'ının karanlık maddeden oluştuğunu ve bunun da gökadamızın halosunu oluşturduğunu düşünmektedirler. Eğer durum gerçekten böyle ise, bugün çıplak gözle ya da teleskoplarla gördüğümüz "parlak madde" gökadamızın ancak %10'unu oluşturmaktadır. Büyük olasılıkla bu halo görünmezdir. Bunun kanıtı olarak, yapılan hesaplamalarla gökadada diskindeki yıldızların merkeze göre çok daha yavaş dönmesi gerektiği gösterilmiştir. Gökada ne kadar ağırsa bu hızlar da o kadar fazla olmalıdır. Bu görünmez madde görünür maddeyle yalnızca çekimsel olarak etkileşimdedir.
Evrendeki gökadalara bakıldığında bizimki orta büyüklüktedir. Bilinen en büyük gökadada yaklaşık olarak 100 trilyon yıldız vardır. Gökadamızın uydusu olan cüce gökadalar 10 milyar kadar yıldız barındırır. Bizim gökadamızda 100 ile 400 milyar arasında yıldız bulunur ancak yeryüzünde karanlık bir yerde gece gökyüzüne baktığımızda, önceki yazıda belirttiğimiz gibi ancak 2.500 kadar yıldız görürüz.
Gökadamıza baktığımızda, gördüğümüz maddenin yaklaşık %10-15'i gaz ve tozdur. Geri kalanlar da yıldızlardır.Gökadamızın boydan boya uzunluğu 100.000 ışık-yılı kadardır ve biz diskte ancak 6.000 ışık-yılı bir bölgeyi görebiliriz. Tozun kalınlığı görünür ışığı saçar. Ancak kızılöte ışınım tozdan geçebilir. Bu nedenle atmosfer dışında çalışan ve kızılöte bölgesinde gözlem yapan Spitzer Teleskobu yardımıyla gökadanın merkezi hakkında bilgi edinebilmekteyiz.

Gökadamız başka gökadalardan oluşmuştur. Geçmişte daha küçük olan gökadamız, zamanla diğer gökadaları yutarak büyümüştür ve bunu hala sürdürmektedir. Canis Major Cüce Gökadası bize en yakın olandır ve onun yıldızları gökadamıza halen eklenmektedir.

Gökadamızın, bu yazı dahil çeşitli dergilerde ya da internette gördüğünüz resimleri ya başka gökadaların fotoğrafı ya da bilgisayarda oluşturulmuş görüntülerdir. Çünkü gökadanın dışarıdan fotoğrafını çekmemiz olanaksızdır. Bunun yapılabilmesi için milyonlarca, hatta milyarlarca yıllık bir yolculukla gökadanın dışına çıkılması gerekir. Gökadanın fotoğrafını çekmek, bir evin dış görünümünü evin içinden fotoğraflamak gibidir. Gökadamızın bizim tarafımızdan çekilen fotoğrafları, ancak bulunduğumuz yerden gördüğümüz kadarını içerir.

Bir çok büyük gökadada olduğu gibi, bizimkinin de merkezinde çok büyük kütleli bir karadelik bulunmaktadır. Gökadamızın merkezi Sagittarius A olarak adlandırılır. Bu merkezden alınan güçlü radyo sinyallerine dayanılarak, merkezde 22.500 km genişliğinde bir karadelik bulunduğu belirlenmiştir. Bu genişlik Merkür gezegeninin yörüngesi kadar büyüktür.

Bu karadeliğin çekimine kapılan maddenin oluşturduğu 4,6 milyon güneş kütlesine sahip bir toplanma diski vardır ve bu da dünya yörüngesi kadar büyüktür.
Gökadamız neredeyse evren kadar yaşlıdır. Evrenin bilinen yaşı 13,7 milyar yıldır. Gökadamız ise 13,6 milyar yıldır vardır. Gökadamızdaki en eski yıldızlar küresel kümelerde bulunur ve gökadanın yaşı bu yıldızlardan hesaplanabilmektedir.



Gökadamız ne kadar büyük olursa olsun, o da çok daha büyük bir gökada kümesinin bir üyesidir. Bu büyük kümede bize en yakın komşu gökadalar, Küçük ve Büyük Macellan Bulutları ile Andromeda Gökadası'dır. Diğer 50 kadar gökadanın yanısıra bu yakın gökadalar, birlikte Yerel Grup olarak adlandırılan daha küçük bir gökada kümesini oluştururlar. Bu küme de, Virgo Süperkümesi adı verilen çok daha büyük bir kümenin alt kümesidir. Süperkümeler de, çapı yüzlerce milyon ışık-yılı olan çok büyük ölçeklerdeki daha büyük süperkümeleri oluşturur. Süperkümeler arasında neredeyse hiç madde bulunmayan muazzam boşluklar vardır.

Virgo Süperkümesi'nde 33 Megaparsek (110 milyon ışık-yılı) çapı içinde 100 kadar gökada grubu ve kümeleri bulunmaktadır. Bu yıl içinde yapılan çalışmalar, Virgo Süperkümesinin de Laniakea olarak adlandırılan çok daha büyük bir süperkümenin yalnızca bir çıkıntısı olduğunu göstermiştir.

Gökadamız, evrendeki diğer her şey gibi uzayda hareket halindedir. Dünyamız güneş etrafında, güneş gökadamızın etrafında, gökadamız da Yerel Grup'un bir üyesi olarak belli bir yöne doğru hareket etmektedir. Bu yön, Big Bang olarak bilinen evrenin başlangıcını oluşturduğu düşünülen büyük patlamadan artakalan ışınım olarak bilinen, Kozmik Ardalan Işınımı'na (KAI) göre belirlenebilen bir hareketi göstermektedir. KAI bir referans olarak kullanılıp, evrendeki cisimlerin hareketleri buna göre belirlenebilir. KAI'na göre Yerel Grup'un saniyede 600 km hızla hareket ettiği belirlenmiştir. Bu da saatte 2,2 milyon km demektir.