Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Bölgeler Meclisi Başkanlığına oy birliği ile seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesi(İZBB) Başkanı Tunç Soyer, yurda döndü. Başkan Soyer, Strazburg dönüşü Adnan Menderes Havalimanı Vip çıkışında Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu ile partinin il yöneticileri ve ilçe başkanları tarafından karşılandı.

"AVRUPA BİRLİĞİ İLE DAHA YAKIN İLİŞKİLER KURMAMIZ MÜMKÜN OLACAK"

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Soyer,  Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılında, Türkiye’yi ve İzmir’i en yüksek seviyede temsil etmenin gururunu yaşadığını söyledi.  “Çok gururlu ve heyecanlıyım. Hakikaten büyük bir gurur" diyen Başkan Soyer, "Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken ve dünya yangın yeriyken Türkiye’nin bu seviyede Avrupa Konseyi’nde temsil ediliyor olması çok kıymetli. Çünkü Bölgeler Meclisi, 46 ülkeden 130 bin yerel yönetimin temsil edildiği bir yapı… Bu yapının meclis başkanlığını üstlenmek gerçekten büyük bir gurur ve mutluluk… Hep ‘coğrafya kaderdir’ deriz, biz Avrupa ile bu yakınlıkta yaşamaya devam edeceğiz ama Avrupa Birliği’nin aldığı kararları, maalesef süreçlerin içinde yer almadığımız için sadece uygulayan durumunda kalıyoruz. Ama böylece yasama süreçlerinin içinde yer alarak orada ağırlığımızı koymak mümkün olabilecek. Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi ile daha yakın ilişkiler kurmamız mümkün olacak. Diliyorum ki bu, şehrimize büyük faydalar çıkartsın. Bunun için canla başla çalışacağız. En azından evvelsi gün Strazburg’da yaşadıklarımız, İzmir’in bilinirliği konusunda çok önemli bir sonuç da ortaya çıkardı. Herkes İzmir’i konuşuyor, merak ediyor" dedi.

"BARIŞI GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATMAMIZA İMKAN VERECEK BİR KOLTUK"

Hem sosyal medyadan hem telefonla yüzlerce tebrik telefonu aldığını belirten Başkan Soyer, “Bu görev, şu anda Türkiye’nin Avrupa Konseyi nezdindeki en büyük koltuğu… Ben artık sadece İzmir’i temsil etmiyorum, dolayısıyla Türkiye’nin oradaki imajını, hakkını hukukunu korumak için de mücadele edeceğiz. Ben en büyük mücadele alanının demokrasi ve barış olduğunu düşünüyorum. Türkiye büyük bir kaosun ortasında, her tarafımızda savaş, yangın… Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu görevin, böyle bir dönemde barışı ve demokrasiyi güçlendirecek adımlar atmamıza imkan verecek bir koltuk olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

"KÖPRÜ KURACAĞIZ"


Basın mensuplarının "Yeni görevinizin İzmir’e yansıması nasıl olacak?" sorusunu yanıtlayan Başkan Soyer, “İzmir her zaman Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olmuştur. Bu perçinlemiş oluyor. İzmir, Batı ile daha yakınlaşacak. Biz Türkiye ve Avrupa ile ilgili alınan kararları daha yakından takip etme fırsatı bulacağız. Açılan fon kaynaklarından, hibe kaynaklarından çok daha rahat haberdar olacağız. Türkiye’deki yerel yönetimlerin Avrupa Konseyi nezdinde daha fazla yer bulabilmelerini sağlıyor olacağız. Kısacası Türkiye’nin tüm yerel yönetimleriyle Avrupa Konseyi arasında köprü kuracağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ