Sıkı tedbirler ve büyük cezalar yolda. En son haberlere göre Ankara’da 250 gelir uzmanı kontrollere başladı. Öncelikle kafeler, restoranlar, pastaneler, fırınlar ve eczaneler mercek altında. Denetimler aralıksız devam edecek. Öncelikli hedef kayıt dışı sistemin önüne geçebilmek.

Sırada, bankalarda köprü aracı olarak kullanılan EFT var. Stokçular da takip altına alınacak grubun içinde yer alıyor. Belki daha pek çok sektöre yönelik benzer hazırlıklar var. Kayıt dışı ekonomi kıskaçta, kaçak delikler de kapatılmaya çalışılıyor. 

 

Ankara Vergi Dairesi ile Ticaret Bakanlığının açıklamaları önümüzdeki süreçte yaşanacakların işaretini veriyor. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, gelişmelerle ilgili olarak basına açıklamalarda bulundu.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de üzerinde hassasiyetle durduğu kayıt dışılıkla mücadele kapsamında, saha ve risk esaslı denetimlerin aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Duman, “Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı olarak il genelinde denetim faaliyetlerimize 24 saat esaslı olarak devam ediyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde Vergi Dairesi Başkanlıklarımızda görev yapan gelir uzmanları aracılığıyla denetim faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bugün Ankara genelinde 250 gelir uzmanımızla kafe, restoran, pastane, fırın ve eczane işletmeleri nezdinde vergi denetimleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

 

Başkan Duman vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Vatandaşlarımızdan, satın aldıkları ürün veya hizmete ait ödeme kaydedici cihaz fişi veya faturaları talep etmeleri ve bu belgelerde KDV oranlarının doğru uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmelerini rica ediyoruz. Belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen firmalar için doğrudan Başkanlığımız iletişim kanalları üzerinden bize ulaşabilecekleri gibi CİMER ve VİMER üzerinden yapacakları bildirimlerle de bu konu bizim tarafımızdan hassasiyetle araştırılacaktır.”

 

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklama şöyle:“ Fahiş fiyat ve stokçulukla olan mücadelemiz kararlılıkla devam etmekte olup bu alana yönelik denetim faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu alanda aldığımız tedbirler sonucunda; piyasa dengesini bozmaya ve haksız kazanç elde etmeye yönelik faaliyetlerin önüne geçilmesi noktasında önemli mesafeler kat ettik.Ticaret Bakanlığı, piyasa bozucu ve tüketiciyi yanıltıcı davranışlara yönelik olarak yaptığı çalışmalar kapsamında 2023 yılında 135.104.257 TL, 2024 yılında ise 77.071.973 TL olmak üzere toplamda 212.176.230 TL idari para cezası uyguladı. Diğer yandan 81 ilde Ticaret İl Müdürlüklerimiz aracılığıyla da piyasa denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir”