EİB Başkanı Jak Eskinazi | Tekstil sektöründe zor günler yaşanıyor EİB Başkanı Jak Eskinazi | Tekstil sektöründe zor günler yaşanıyor

2013 yılında 1 milyar dolar ihracat hacmine ulaştığı Çin pazarında eski gücünü kaybeden sektör, bu fuarı bir dönüm noktası olarak görüyor.

Hedef: 1 milyar dolarlık ihracat hacmi

Son 23 yılda doğal taş ihracatı 10 kat artarken, Çin'e doğal taş ihracatı 40 kat arttı. 2000 yılında 187 milyon dolar olan ihracat hacmi, 2023 yılı sonunda 1 milyar 936 milyon dolara ulaştı. Sektör, 2013 yılında 982 milyon dolarla 1 milyar dolar seviyesine ramak kalmışken, bu hedefe tekrar ulaşmayı amaçlıyor.

Türk doğal taş sektörü, Çin'in hegemonyası altındaki Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya pazarında işlenmiş ürün talebindeki artışı doğru okuyarak projelere işlenmiş ürün sunmak ve Çin'de tekrar 1 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmak istiyor.

Xiamen Fuarı: Bir fırsat kapısı

Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, uzun yıllardır Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu başarıyla düzenleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından Türk doğal taş sektörünün Çin'de güçlü bir şekilde temsil edilmesi için düzenleniyor. Fuar, işlenmiş ürün talep eden mimarların ve endüstriyel tasarımcıların yoğun katılımı ile dikkat çekiyor.

Güney Kore'de de fırsatlar var

EMİB Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024 yılında Çin'in yanında Güney Kore'de düzenlenen Korea Build Week 2024 KINTEX Fuarı'na da 10 firmayla Milli Katılım Organizasyonu yapıldığını hatırlatarak, "Korea Build Week Fuarı ile ilgili de kısa sürede 2025 yılı için çağrıya çıkacağız" dedi.

2024'te 6,5 milyar dolarlık ihracat

Fuarlar, TURQUALITY Projeleri, UR-GE Projeleri, tasarım yarışmaları, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleriyle Türk madenlerinin dünya genelinde bilinirliğini ve tercih edilirliğini artırmak ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında 2024 yılını Türk madencilik sektörü olarak 6,5 milyar dolar ihracat tutarıyla geride bırakmak istiyorlar. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak Türkiye'nin maden ihracatına 1 milyar 250 milyon dolar katkı sağlamayı hedefliyorlar.

Xiamen Fuarı'na katılmak için:

Ege Maden İhracatçıları Birliğince yapılacak Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’yla, Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na katılmak isteyen ihracatçı firmaların [email protected] e-posta adresi ya da 0 232 488 60 00 – 1212 no.lu telefondan Aylin Kayacan ile temasa geçmeleri gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi