İngiltere'de son aylarda, boğmaca olarak da bilinen ve halk arasında "100 günlük öksürük" olarak bilinen hastalığa yakalanan çocuk sayısında endişe verici bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, bu durumun aşıyla önlenebilir bir hastalık olduğunu ve aileleri dikkatli olmaya çağırıyor.

Ocak ayından bu yana 8 binden fazla öksürük bildirimi

Sağlık yetkililerine, Ocak ayından bu yana öksürük şikayetiyle 8 bin 15 vaka bildirimi yapıldı. Bu vakalardan 2.041'i laboratuvar testleri ile doğrulandı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3.800'lük bir artışı temsil ediyor.

En büyük risk bebeklerde!

Uzmanlar, en büyük riskin 3 ay altı bebeklerde olduğunu ve bu yaş grubunda ölüm oranının her 100 ölümden birinde olduğunu belirtiyor. Hastalığın belirtileri arasında şiddetli öksürük ve nefes darlığı yer alıyor.

Uzmanlar aşıya dikkat çekiyor

Boğmaca, aşıyla önlenebilen bir hastalık. Uzmanlar, aileleri çocuklarını aşı takvimine uygun şekilde aşılatmaya teşvik ediyor.

Acil Tıp Group 9. Yaşını İzmir'de Coşkuyla Kutladı Acil Tıp Group 9. Yaşını İzmir'de Coşkuyla Kutladı

"Gerçek yaygınlık hafife alınıyor olabilir"

Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji'nden Dr. Ronny Cheung, son zamanlarda boğmaca vakalarında artış olduğunu ve gerçek yaygınlığın hafife alınmış olabileceğini söylüyor.

Annesini de yasa boğdu

2015 yılında 32 günlükken boğmacaya yenik düşen Riley Hughes'un annesi Catherine Hughes, hamilelik sırasında boğmaca aşısı olsaydı oğlunun hayatta kalma şansının yüksek olacağını belirtiyor.

Ne Yapmalı?

Çocuğunuzda şiddetli öksürük ve nefes darlığı gibi boğmaca belirtileri görürseniz doktora başvurun.

Çocuklarınızı aşı takvimine uygun şekilde aşılatın.

Boğmacanın bulaşıcı olduğunu unutmayın ve hasta çocuklarla temas halinde olmaktan kaçının.

Editör: Emir Çetintaş