Hafta sonu Anayasa değişikliği için referanduma gidiyoruz. Bu sıradan bir seçim değil, mahalli ya da genel seçimler olsa beş yıl sonra verdiğimiz oyu değiştirerek hatadan dönebiliriz, anayasa değişikliğinde öyle değil, yeni bir sistem kurulacak, beş yıl sonra değiştirme şansımız yok. O yüzden öncelikle Pazar günü sandığa gitmeyi ihmal etmeyin.

Sandık başına gittiğimiz zaman neye evet ya da hayır diyeceğiz?

Bir kere % 50 +1 oyla seçilen Cumhurbaşkanı'nın tek başına 'milli güvenlik politikalarını belirleyip, gerekli tedbirleri almasına ve Silahlı Kuvvetleri kullanmasına' ne diyeceğiz?

'Bakanlıkları kapatma, yeni bakanlıklar kurma, dilediğini Cumhurbaşkanı yardımcısı, dileğini bakan ve dilediğini üst düzey yönetici olarak atamasına' ne diyeceğiz?
'Olağan hallerde, çevre hakkı, sendikal haklar, grev hakkı, mülkiyet hakkı, kıyıların, tarih ve kültürel varlıkların korunması, sosyal güvenlik hakları gibi sosyal ve ekonomik haklarımızın onun kararnamesine bırakılmasına' ne diyeceğiz?

'Olağan hallerde Cumhurbaşkanı kararnameleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaktan başka bir yargısal yol olmamasına' ne diyeceğiz?
'Kendisine bağlı çalışan Devlet Denetleme Kurulu'nun idari soruşturma yürütmesine' ne diyeceğiz?

'Altı aya kadar OHAL ilan edebilmesine, bu süre içinde  temel insan hakları ve siyasi haklar dahil olmak üzere her konuda  Kanun Hükmünde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartılabilecek olmasına, bunlar hakkında Anayasa Mahkemesi'ne dahi başvurulamayacak olmasına' ne diyeceğiz?
'Dilediği yönetmeliği çıkartabilmesine' ne diyeceğiz?

'Bu kadar yetkilere haiz olan kişinin aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmasına, dolayısıyla partisinden Meclis'e seçilecek milletvekillerini belirleyebilmesine' ne diyeceğiz?

'Meclisin yürütmeyi denetleme yollarının ortadan kaldırılmasına, Cumhurbaşkanının yaptığı işlem ve eylemler için soru dahi sorulamayacağına, bu şekilde yasama organının etkisiz hale getirilmesine' ne diyeceğiz?

'Bütçe kanunu teklifi ile merkezi yönetim kesin hesap kanunu teklifinin Cumhurbaşkanı tarafından verilmesine' ne diyeceğiz?
'Mesleğe kabul, meslekten çıkarma dahil olmak üzere hakimler ve savcılar için her türlü kararı almaya yetkili olan Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı tarafından atanmış Adalet Bakanı'nın başkanlığında, yine Cumhurbaşkanı tarafından atanan Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan seçilen 4 üye, Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran kendi partisi milletvekillerine seçtirdiği 7 üye olmak üzere 13 üyeden oluşmasına, bu şekilde yargının da ona bağlanmasına' ne diyeceğiz?

Sonuç olarak, 'demokratik muhalefetin tamimiyle ortadan kaldırıldığı, ülke yönetimini yürütme yetkisini tek başına kullanan, yasama ve yargının bağlandığı bir kişiye teslim etmeye, ülkenin kaderinin her şeye yetkili, hiç denetlenemeyecek, hesap sorulamayacak bir kişiye bırakılması'na ne diyeceğiz?
Hiç kimsenin güvende olmayacağı, sürekli gerilim ve kaos içinde olan bir ülkede yaşamak istiyor muyuz?
Peşin hükümlü olmayan, demokratik ve hukuk güvenliği olan bir ülkede yaşamak isteyen, kısa vadeli çıkarlarını değil, çocuklarının geleceğini düşünen, hiç kimse bu sorulara 'Evet' diyemez. Kararımız 'Hayır'sa, 16 Nisan'daki oyunuz da 'Hayır'lı olsun.