Ortaca’da Şehit Asteğmen Tayyar Milat kütüphanesi açıldı Ortaca’da Şehit Asteğmen Tayyar Milat kütüphanesi açıldı

Çomakdağ köyündeki kadınlar ve kız çocukları, düğüne 500 yıllık gelenek ve göreneklerini yaşatmak için hazırladıkları ve günlük yaşamlarında kullandıkları ipekten yapılmış kıyafetler ve altın takıları ile başlarına taktıkları çiçeklerle katılarak ilgi odağı oldu.
Çomakdağ köy meydanında düzenlenen geleneksel köy düğününe katılan Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Çomakdağ köyünün kendine özgü değerleri koruyarak gelecek kuşaklara eksiksiz aktaran özel bir yer olduğunu söyledi.
Çomakdağ-Kızılağaç köyünün 500 yıla yakın geçmişi olduğunu, köyde yaşayanların düğün, giyim ve takı gibi gelenek ve göreneklerini günümüze kadar yaşatmayı başardığını ifade eden Vali Altıparmak, "Milas'ta çok özel yerler var. Bunlardan biri de Çomakdağ. Geleneksel düğün bizleri geçmiş yıllara götürdü. Halen birçok ilimizde, ilçemizde bu gelenek devam ediyor ama birçok yönüyle bozulmuş şekilde devam ediyor. Halbuki burada çok daha orijinal, çok daha otantik" dedi.
Toplumları ayakta tutanın gelenek, görenek ve kültürleri olduğunu belirten Altıparmak, şöyle konuştu:
"Özümüzü, geleneklerimizi kaybetmeden devam edersek o zaman turistin de çok fazla şey bulacağı ürünleri sunmuş oluruz ve kendi örfümüzü, ananemizi de yaşatmış oluruz. Onların da arzu ettiği, görmek istediği budur. Kültürel değerlerimizi de turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Çomakdağ köyü bu uygulamaya çok iyi bir örnek. Bölgeye gelenler mutlaka burayı gezip incelemek ve düğünleri izlemek istiyor. Çomakdağ'ın yeterince tanıtımı yapılmış. Çomakdağ'daki kültürün yaşatılması çok önemli. Burada yaşayanlara kültürlere yaptıkları hizmet için teşekkür ediyorum."
Çomakdağ köyü muhtarı Yaşar Yılmaz ise geleneksel köy düğünlerinin büyük ilgi gördüğüne işaret ederek, "Burada 4-5 gün süren düğünleri izlemek için çok sayıda turist köyü ziyaret ediyor. Köyümüzün kültürünün yaşatılması için yapılan çalışmalarda en çok kadınların emeği geçiyor. 500 yıldır aralıksız sürdürülen düğün geleneğimizi en çok yaşatan kadınlarımız. Köyümüzün bazı ihtiyaçları var. Büyüklerimizden bunların karşılanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Geleneksel Çomakdağ Köy düğünü

Köy meydanında düzenlenen geleneksel köy düğünü, damat evine Türk bayrağı dikilmesiyle başladı. Köy meydanında damat tarafı keşkeklik buğdayı dibekte dövdü. Gelinin evine çeşitli hediyeler getirilirken düğüne katılanlara da davetiye yerine mendil dağıtıldı. Düğünde kız ve erkek tarafı arkadaşlarıyla zeybek oynadı. Gelinin ellerine kına yakılmasının ardından damat evinden kız evine gelen bir grup gelinin yüzünü kırmızı bir duvakla örttü. Daha sonra damat ve gelinin başlarında "tatlı, ballı bir evlilik" olması için düğün şekeri parçalandı. Damat gelinin örtüsünü açarak karşılıklı zeybek oynadı. Düğünde erkek tarafı geline takılacak takı, kıyafet ve hediyelik eşyaları da tanıtarak bilgi verdi.
Geleneksel köy düğünü, köy halkının kendilerine özgü yöresel kıyafetleri ile zeybek oynamasının ardından sona erdi.
Düğün töreninin ardından, katılanlara yöresel yemekler ikram edildi.
Programa Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Muğla Jandarma Alay Komutanı Salih Karataş, Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay ve eşleri ile protokol üyeleri ve köy halkı katıldı.

Editör: Haber Merkezi