İnternet kullanıcıların en çok şikayet  ettikleri konuların başında gelen Adil Kullanım Kotası 2018 sonuna kadar tamamen kaldırılacak. Mevcut uygulamada hızınız ne olursa olsun internet paketinizde belirtilen kotaları aşmanız durumunda indirme hızınız 3 Mbit/sn, yükleme hızınız ise 1 Mbit/sn'ye düşürülüyordu.

2018 yılında tamamen kaldırılacak olan AKK için bu tarihe kadar uygulanacak yeni AKK kuralları ise 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Gece kullanılan internet kotaya dahil edilmeyecek

Adil kullanım kotası uygulayan paketlerde saat 02:00 - 08:00 saatleri arasındaki internet kullanımları AKK'ya dahil edilmeyecek ve bu saatlerdeki kullanım hızı internet paketinde belirtilen hızlarda uygulanacak.

Asgari hızlar arttırılıyor

İnternet hızınız 50 Mbit/sn olsada AKK'yı geçtiğiniz takdirde hızınız 3 Mbit/sn'ye indiriliyordu. Bu konuda da iyileştirme yapılarak AKK sonrası 3 Mbit/sn olarak uygulanan indirme hızı, kullanmış olduğunuz internet paketinizin hızına göre ayarlanacak.

Buna  göre; 8-16 Mbit/sn arasındaki bir hızda AKK'lı paketi bulunan bir abone, AKK veri miktarına ulaştığında AKK sonrası indirme hızı asgari 5 Mbit/sn, 16-24 Mbit/sn arasındaki hızlar 8 Mbit/sn olarak uygulanacak.



Wikipedia'dan Daily Mail'e yasak

İngilterenin en köklü gazetelerinden birisi olan Daily Mail, Wikipedia tarafından güvenilmez kaynak gerekçesiyle Wikipedia sayfalarında referans olarak verilmesini yasakladı. Wikipedia editörleri yasağın nedenlerini Daily Mail'in haberlerin doğruluğunu kontrol etmemesi, sansasyon peşinde koşması ve yalan haber olarak sıraladı.

Wikimedia Vakfı (Wikipedia'yı çalıştıran vakıf) tarafından yapılan açıklamada Wikipedia editörlerinin  Daily Mail'in güvenilirliğini 2015 yılından beri tartıştığını söyledi. Wikipedia editörleri, Wikipedia güvenilir kaynak panosunda Daily Mail'in genellikle güvenilir olmadığı ve referans olarak kullanılmasının özellikle yasaklanması konusunda fikir birliğine varmıştı.

Wikipedia editörleri, gönüllülerden Daily Mail ile ilgili yaklaşık 12.000 bağlantıyı gözden geçirmelerini ve bu bağlantıları alternatif diğer kaynaklarla değiştirmelerini istedi.

Fakat bazı editörler bu yasağa karşı çıkarak Daily Mail'in tarihsel olarak kayıtlarının diğer kaynaklardan daha iyi olduğunu, bunların alternatifinin olmadığını savundu. Yasağa karşı çıkanların bir kısmı da diğer saygın kuruluşların yanlış hikayelerine işaret etti ve yasağın nedeninin Daily Mail'e olan hoşnutsuzluğa dayandığını söyledi.

Yasağın nedeni ne olursa olsun, yalan haber ve yanıltıcı haberlerin Türkiye'de ve dünyada yükselişe geçtiği bir gerçek. Wikipedia'nın vermiş olduğu bu karar yanıltıcı haberlerin yükselmesiyle ile ilgili tartışmaları da tekrar alevlendirecek gibi.
 

Wikipedia nedir?

Kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır. 2001'de Jimmy Wales ve Larry Sanger tarafından kurulmuştur.