31 Mart yerel seçimlerinin ardından 22 yılın ardından ilk kez ikinci parti konumuna gerileyen AK Parti, bugün Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) topluyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıda seçim sonuçlarının değerlendirilmesi bekleniyor.

Seçim Sonuçları Değerlendirilecek

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini belirledi. AK Parti, kurulduğu 2001 yılından bu yana girdiği 18 seçimde ilk kez birinci parti olamadı. 14'ü büyükşehir olmak üzere 35 belediye kazanan CHP, Türkiye genelinde en çok oyu alan parti oldu. AK Parti ise oy oranında ilk kez 2. sıraya geriledi.

Tarihi Erdoğan-Özel görüşmesinde dikkat çeken detaylar Tarihi Erdoğan-Özel görüşmesinde dikkat çeken detaylar

AK Parti'nin Durumu

AK Parti, 2019 seçimlerine göre hem kazandığı belediye sayısı hem de oy oranında düşüş yaşadı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Türkiye genelinde 16 milyon 339 bin oy alan AK Parti, oy oranını yüzde 35,48'e düşürdü. 2019'da ise 20 milyon 584 bin oy alarak yüzde 44,5 orana ulaşmıştı. 5 yıl önce 15'i büyükşehir olmak üzere 39 belediye kazanan AK Parti, 31 Mart'ta ise 12'si büyükşehir olmak üzere 24 ilde yarışı önde tamamlayabildi. Oy oranı yüzde 9 azaldı ve kazandığı belediye sayısı 15 azaldı.

MYK Toplantısı ve Erdoğan'ın Değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak olağanüstü MYK toplantısında 31 Mart'taki yerel seçim sonuçları ele alınacak. Erdoğan, seçim sonuçlarını gelenek haline getirdiği balkon konuşmasında değerlendirmiş ve "İstediğimiz sonucu alamadık." demişti. Seçim sonuçlarını masaya yatırıp gerekli müdahaleleri yapacaklarını vurgulamıştı.

AK Parti'nin seçim sonuçlarını değerlendirerek gelecek stratejilerini belirleyeceği bu toplantı büyük önem taşıyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK